[劇情討論] Game of Thrones 前傳 - The House of Dragons Season 2

708 回覆
9 Like 1 Dislike
其實就咁話獅子俾好多錢買起佢地咪得 講咁耐做咩
屌你老味我究竟睇緊乜撚嘢
個感覺同睇got最尾圍圈傾計差唔多

點可以每個角色嘅所有方面都咁垃圾
成季淨係得Jace係可以一睇
其實角色每個都差到廢事逐個寫

痴撚線如果係冇budget搞到咁不如唔好拍啦
雖然我覺得拍得差都唔關budget事
見到got montage有冇人一樣呢個反應:
屌,睇到嬲
悶到仆街
今季真係好撚難睇 最後兩個女人對質果到做乜鳩 兩個八婆咁
梗係唔關budget事
舞台劇可以一個舞台搞掂哂所有嘢添... 而家你都知道文戲都出哂事, 多多景多多條龍都難救
同s1質素差好遠
比一套比女拳Girls get it done 搞死既美劇
男性角色全部人物定位180度反智轉身 兼降智做傻仔
(除左Aegon 演員表演好d 有少少成長曲線 有立體性)

Daemon 由勁有性格魅力既不羈游俠變左
今季全程做左道友發夢 最尾都係跪低Rhaenyra

Cole 上季明明正氣凜然拒絕Rhaenyra 勁有原則同硬淨
今季變左Alicent私人陽具 見到龍之後完全喪失鬥志等死mode

Otto 上季吹到成套劇最聰明既hand
今季完全冇哂作用中途無啦啦退場 仲要唔知比咩人捉左

Sea Snake 上季又係吹到野心好大好聰明僅次Otto
今季出既場景90%係度整船 後2,3集做左hand都係冇實質貢獻

Aemond 由不羈游俠 Jr. 變左雞蟲 吳卓羲好撚衝動
原本係我最中意既角色變到開口講明下季等拎飯盒都冇feel

Jace 上季小朋友 今季都係冇變

全部男人全程拉布可有可冇

成個s2都要靠女人黎推進劇情
Rhaenys戰死
Alicent同Rhaenys幾次密會傾計
靠個雞頭Mysaria去King's Landing 刺殺 送食物 搵龍種
最尾仲整個Lannisters去做鴨賣身比女海盜換艦隊
跛佬話搵佢唔到係咪就係俾佢捉左
成集都唔知做乜9
1. 個黑妹追住條龍,好似追咗成4段救命完全冇人想睇,仲要最尾都係未claim倒條龍
2. Daemon發撚咗成季夢就係為咗咁?
其實睇完都唔知佢想表達乜9
3. 又嚟兩個女人嗌交,真係當觀眾弱智
4. Lannister嗰段更加係唔知想點成段都滑稽到唔知由邊度屌起好
笑死臨尾2分鐘fast forward劇情
勁似睇網上直播buffer跟住條片要catch up 到live所以瘋狂加速
5. 黑鬼父子嗰段直情篤電話算...wtf,呢啲廢話情節集集都有,但真係好難睇+冇人想睇...
6. 原來harrenhal城主係可以直接聯絡rhaenyra嘅,咁點解成季都唔撚聯絡?
7. aemond咁想取代aemon,但完全冇搵自己友監視住佢,話走就走倒,make sense嗎
8. 原來alicent上集去郊遊就真係為咗郊遊?屌你咩
第三季拍緊定仲未?
又係嗰啲自以為拍得好有feel
但個個觀眾都屌鳩佢嘅手法
原來發夢成季就係為咗解釋佢轉動機快少少啦aint nobody got time for that
成季嘅感覺就係用超高嘅budget去堆砌廠景整CG
每一個演員都發揮到好高水準嘅演技
但係最大問題就係個劇本唔知想點
同埋成日喺啲主線劇情突然之間飛插去啲無聊嘅支線劇情更加唔知想點
仲有好多位不斷利用緊演員嘅演技去突出啲角色有幾白癡
但唔係講緊佢哋有幾神勇
睇呢啲劇,唔係想睇啲白癡有幾白痴
而係想睇一山還有一山高嘅嗰種智力激鬥
仲要剪到1999 由認識女海盜>受賞識>出海一集包曬
見到你最後果句就諗起
隔離棚the boys
果個最世界最聰明既肥黑婆
真係好撚大鑊, 好難怪好多演員唔會睇自己嘅戲, 有啲可能避開自己出現嘅戲, 有啲成套咪撚睇
一係你嘅戲OK/好, 但係其他位/唔關你事嘅嘢出咗事, 例如同事
一係你知你好認真咁做, 但係做出嚟件事都係膠嘅, 尤其daemon發夢, 發到都唔係劇透嚟, 集集都係咁
都唔知做乜9
呢鏡浪費時間
Silverwing唔肯飛過牆

可唔可以講多的?想知
呢套野拍攝上係有啲舞台劇味
有時會玩blocking
譬如今季Aemond上位 突登影住佢由門口位行去主席位
第一季Alicent指責Rhaenyra失貞之後心虛, 然後Rhaenyra同佢換咗企位
不過前提係有文戲支撐
今集拍到好核突囉景深重到乜都睇唔到
"哇睇下我地hbo賓墟咁大場面!"
冇必要LINE UP曬所有線
唔怪得節奏咁差
姐係Rhaela搵龍果幕同埋海盜搬去上集冇影響
嗰幾個年青黑/啡肉,我已經分唔出係佢地戲屎,定劇情搞到佢地咁...
white worm就99%係演員問題
主角群我覺得emma都做得麻麻講真
嬲到字都唔想打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞