香港快運:承諾會退回自選座位的費用

846 回覆
15 Like 930 Dislike
昨日網民在「HK Express 香港快運及旅行資訊關注組」Facebook群組發文,指其乘搭香港快運航班UO690時,有家長帶同子女乘坐飛機外遊,沒有加錢揀位但又想與子女同坐,竟要求已付費揀位的乘客讓座。而香港快運則與與被搶位乘客溝通,指其可於返港後申請退款。

事後有自稱是當事人在網上發帖文指,事件中的兩名子女並非「好細嘅小朋友」,而是中學生。此外,事件中的「媽媽」態度非常惡劣,期間更曾向丈夫表示自己不會讓位。當事人表示,由於擔心航班延誤會耽誤其他乘客的時間,所以才選擇讓座。

香港快運回覆本報查詢時解釋,因機型轉換的關係,一行四人家庭最初預訂的座位變成緊急出口座位排。

而根據規定,當中兩位未成年的乘客不能坐在緊急出口座位排,因此與相關家庭解釋調位需要、並得到另一排四位乘客的同意後(當中包括兩位已付費自選座位的乘客),迅速安排對調。香港快運已向協助對調的乘客解釋並承諾會退回自選座位的費用,集團十分感謝當日各位乘客的理解和配合。如乘客未符合相關安全規定,香港快運會為該乘客重新安排替代座位。
退廿蚊
滿意未

乞衣航空公司適合乞衣乘坐
呢間野快d執
快運真係一間盡責既公司
咁要求事主忍嘅職員會唔會有紀律處分 ?
個老母就爽啦
唔駛錢就有得upgrade
U O真心弱智,比多少少做好關公都唔識
加油快運,留住班閪客,唔好放佢地出黎坐其他航空公司
被迫同意定自願同意呀,剩係話同意調位
比人強姦完,之後比返事後藥我當無數
咁即係航空公司既錯,錯左叫個客硬食,照道理應該有額外賠償。
傳怪獸家長挾小孩搶座位 香港快運解畫:因機型轉換 按規定為未成年乘客調位
https://news.mingpao.com/ins/%e7%b6%93%e6%bf%9f/article/20240716/s00002/1721107008993
好快會成班人排頭位上機搶第一行
反正無後果
一係調,一係趕你落機
退錢大哂咩 train過班crew啦
即係另外果4人係「upgrade」去緊急出口位?
講到底 都係uo垃圾
未成年咁大鑊,咁唔好上機啦,好危險架
咁我屌撚完佢老母,我係唔係擺底兩舊水就無事?
要幾犯賤先坐UO?
UO依排咩事
係咁上熱門新聞日日都有新野發生
退番60蚊咪撚再嘈
退錢就一定要架啦 講到皇恩浩蕩咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞