貓咪切完蛋蛋廁所都去唔到

677 回覆
42 Like 201 Dislike
會呀 唔係做手術要錢就切咗啦
勢估唔到第一次連登開個求救分享po就比一大堆左癌騎却,變咗道德po。都係因為呢個po先見到咁多鍵盤戰士白紙一張乜撚都唔知求其賴嚿屎就話係道理,仲要一大堆支持者

我係咁意概括下得返嚟嘅資訊,令第時有啲有呢樣煩惱而又想喺兒登揾答案嘅ching有返啲參考/方向,唔使咁撈搞:

如果隻貓閹完唔奶傷口嘅,可以唔使戴個罩觀望下先,留意唔好比佢跳嚟跳去/奶個傷口

如果隻貓奶傷口好似我嗰隻嘅話,你除罩要睇實佢。佢奶要即刻阻止。有師兄話比水泡頸圈嗰款,都可以考慮試下,隻貓會舒服啲行動方便啲,但有個risk係因為個水泡未必夠深,有機會戴咗都奶到傷口。呢個情況就建議換返我嗰隻,寧願佢辛苦幾日

Update返有認真比過advice/ 討論過嘅師兄,我隻貓依家都仲係唔鍾意戴個頭罩,一除就想奶但至少冇咁驚同少少適應咗。都係keep住戴多幾日,好間唔時先除比佢鬆下lam下啲手手腳腳同食嘢。戴住都仲係去唔到砂盤,唯有間唔中抱佢入去睇下有冇嘢出

再次多謝有認真答我嘅師兄,好人一生平安
至於嗰啲道德高地離撚晒題嘅左癌,我屌晒你哋老母!
想講食物鏈
大自然調節
咁人食貓肉狗肉咪冇問題囉
嗱我反對食嘅
成班人諗法不切實際
完全理想鄉
你都唔係24個鐘望住佢點知佢有無奶
奶咗你都唔知
老連
最好戴返
D貓識自己拆線
黎左先3星期,同你都未熟就帶人去閹
緊係怕撚左你啦
我應該問?但又要我答?

我當係你問啦 你兩個答案都唔會㨂 因為無得比較 你兩個答案唔係對稱答案嚟 你應該問想要正常壽命定延長壽命 如果你想再詳細對稱返 應該喺正常壽命答案度加返唔絕育會有嘅病同壞處 簡單啲講 你係要問返絕育vs唔絕育嘅pros cons而我根據呢啲pros and cons比較得出嘅結論 我係會選擇絕育的

明白未 問問題都唔識
頭幾日點都唔好除
一陣奶到爆線你有排煩
根本只係成班反社會白卡仔
買水泡果隻呢,要小心佢地整甩
有d 敏捷既貓會用後腳向上踢甩,你果隻緊d 無咁易整甩
不過睇你隻貓肥嘟嘟應該唔識

其實我覺得絕育衣係最好,特別係貓女,因為佢地起碼要一兩個星期傷口先埋
低試下開個post話 有冇人肯切蛋但成世俾錢低洗唔洗返工

連燈仔個個爭住切

依到鳩up就有用
如果有人閹左你,困住你,俾你食三餐,你會唔會當佢roommate?
我隻貓女一返到屋企就攝嚟攝去,好聰明咁搵傢俬kick住個頭套俾佢甩出嚟
兩隻頭套都套佢唔住
我覺得咁樣佢瘋狂郁動仲易整到傷口
佢自己唔奶都仲有其他貓奶
最後由佢 拆左佢就安靜返好似平時咁坐定
好快都好返哂
所謂「流浪」就係因為有養寵物呢條產業鏈先會存在
冇話咩罪唔罪行
變咗家貓已經洗濕咗個頭
但最好要有係你已經夾硬改變咗佢生命方式嘅自覺
要對佢嘅貓生負責
咁幾時奄9你D朋友呀 死雜種
又block多件傻鳩
我2隻貓女絕完都無帶 帶完好似唔識行咁
每日幫佢洗下傷口 而家都無事
加油樓主
我又唔覺呢班係左癌,似右癌多d
第一 , 唔知你講既個個點得出黎,我有上連登,都算連登仔,我一定唔制,已經推翻你講既野

第二,有無一種可能性,唔洗切蛋,又唔洗返工架??一定有啦
同樣一定有人養猫,唔切猫隻蛋啦。而家只係方便你養,你切做人喳,你點知人地搵唔到個主人 肯養佢又唔洗佢切???
‘’正如若街上有女人猥褻露體、騷擾公眾,你斷不能邏輯飛躍,講成「罪行源頭源於該猥褻露體的女性有子宮和卵巢,應該要挖走她的子宮和卵巢來解決這問題」‘’
有啲女權好癲㗎 我聽過有啲女權將所有性別不平等歸咎于性器官 而解決方法就係類似要用手術將性器官統一
其實我唔明既然都已經變左家貓,照計應該唔會周圍搞野架啦,如果係驚佢會搞其它家貓既,咁係咪全部養埋同一個性別就可以解決問題?咁咪唔駛閹
所以?
最好回歸大自然
做人類嘅食物?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞