貓咪切完蛋蛋廁所都去唔到

677 回覆
42 Like 201 Dislike
愛協都寫咗,身體上佢只係得一項「減低前列腺癌嘅風險」,即係話連愛協都搵唔到其他對貓身體有好處嘅事!(雌性會多啲好處)

基本上愛協寫出嚟嘅好處,都係對飼養者嘅好處,而唔係對貓嘅好處。
照你嘅講法 唔做絕育 但壽命短啲 呢個都係我嘅選擇 咁我咪又係自私?係咪要問過隻寵物 佢答你ok 咁先唔係自私?你呢個論點係free will問題

我講咗做絕育嘅好處 你無視晒駁唔到 係咪因為你無做過功課無相關嘅知識?

淨係諗住無得生育呢個論點 你知唔知如果主人想為寵物留後 係會俾佢生咗先 日後再絕育

如果你俾佢成世keep住生育 咁生太多小朋友你養唔掂 咁咪對啲小朋友殘忍 咁你又係咪自私?

如果你驚佢生太多 又唔絕育 咁就唔俾佢扑野 咁你係咪自私?

如果你養隻狗女 都停埋經 你明知唔做絕育會好易有子宮病 你會唔會幫佢做絕育?
乜係咩 但係上面大部分人嘅論調就係exactly盲屌絕育 諗住搬龍門?

係/我係覺得你好撚型 不過係無賓周果隻乸型
仲要我係咁打關斗
你試下無啦啦被人捉去閹左,可能你想自殺添,你地養寵物根本只係為左擺脫內心既空虛寂寞
至少我係為呢樣嘢屌
點解有人盲屌?因為搵到位入仲唔入到你盡咩

其實樓主同其他養貓狗人士、動物機構,一句話自己係自私,就會少好多人屌㗎啦
我有養貓
但唔否認絕育係有好意
呢樣嘢嘅存在唔影響件事係出於人類想靠養動物去滿足慾望
而養貓狗唔絕育就會對自己生活造成困擾

唔好一味講對家點點點

只有睇清而且無偏見先對個討論有禆益

我明表達不滿係好容易
世界上8-9成人都係咁樣做人
但人以羣分,物以類聚

唔需要同人一般見識

The above same to both sides who hold half truth but unable to convey the whole picture of thoughts and mindsets.
好撚黐線,仲癲過我呢啲同意食貓狗嘅人士
咁你覺得隻貓係想長命定短命?佢有無答過你?如果佢係想長命 但我無幫佢做絕育 咁我咪好自私

你用主人幫寵物做決定呢個論點嚟講 兩邊都講得通
連登仔淨係識撚貓,撚識養貓
去Facebook問下好過
為咗自己興趣養,為咗自己方便要寵物絕育
自以為愛心爆棚,其實只係仆街control freak
樓主啞左
隻貓唔絕育自己發情仲辛苦 唔明點解上面班人話唔好絕育
無估到而家連登怨氣大到咁
弊在嗰班撚樣唔肯認呢
你發過情未架
不過我切嗰啲係無選擇 因為shelter接番嚟一定係閹

買嗰隻佢依家都好乖 日日都叫春但係冇周圍痾
比張被佢un就得
所以如果醫生話冇需要閹 我都唔會閹
我發情可以打飛機可以屌閪
隻貓困住喺屋企邊度搵閪屌
佢仲掛住佢既蛋蛋 悶悶不樂
6個好處入面有4個都只係講狗
姐係貓根本唔洗特登絕育都得
你冇講錯呀,你點樣做都係自私㗎,因為養動物就係一個自私嘅行為,可惜好多人都唔肯承認

你講咗絕育嘅好處,但係冇講到絕育嘅唔好處,我見到有人已經講咗
切你老母

因為養寵物真係自私
所以點都有位比人入到
我養緊貓 有絕育
但都唔會係咁叫人絕育
亦唔會講到自己做嘅嘢幾咁正當
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞