貓咪切完蛋蛋廁所都去唔到

677 回覆
42 Like 201 Dislike
小弟新手貓奴,領養咗隻貓三個禮拜,大約兩歲
琴日就帶咗隻貓貓去切蛋蛋,佢本身就好親人好摟摸嘅,切完返到屋企勁驚,好似唔認得我咁

幫佢戴咗個頭罩,醫生就話要帶足7-10日等佢唔好奶到傷口
咁個頭罩都遮到佢視野,佢行路嗰時個頭罩一撞到嘢就勁驚就嚇跑,一跑又撞到仲驚,直至去到牆角為止,唞氣唞得好快

咁琴晚就佢想去廁所,一撞到嘢就驚,即刻屙咗督屎尿落地下仲整濕咗下身同尾連傷口。我同我女朋友都叫初步幫佢濕布抹完再抹乾咗,但始終都唔會抹得晒,仲有陣尿味喺度 好彩佢都肯食嘢

請問有冇巴打有呢啲經歷?有冇啲咩好建議?
我揾過好似冇乜人隻貓撞到嘢驚到四圍跑
唔想又再發生多次,琴晚同女朋友都瞓得兩個鐘,全程喺廳唔敢返房瞓
見到佢咁樣成個人都好崩潰

佢就係成日咁坐喺度,粒蛋就通唔到風

呢個係切之前嘅佢,想開心活潑嘅佢快啲返嚟
緊密啦
好人好者比人閹咗
比你都冇晒心機啦
屌你老母,你無啦啦比人切左蛋都唔會好心情啦
太早開
邊有人咁早醒
遲啲再幫你推
你係咪男人尼架 竟然忍心剪佢粒蛋 你尼挺人早死早著
事關唔切蛋,佢遲下發情期日日門口叫+喺屋企四圍噴尿
雖則我都明白比人切咗真係慘過食兩嚿屎,但咁做我同佢都有好處
你屌囡就得,貓就唔俾有春,乜道理
屌你老母 你試吓無啦啦比人切左粒蛋睇吓點
其實養貓狗D人好惡毒
你如果睇實佢,可以有陣除頭罩比佢放下風,佢奶袋就制止佢,你行開先戴返頭罩
其實佢好快習慣個頭套,過多一排就無事,不過戴左頭套唔係點郁好正常,一來睇唔到野,二來岩岩做完手術攰,當呢幾日比佢休養下
另外貓仔應該唔洗7~10日咁耐,你見到佢個傷口靚仔無哂紅色都可以除頭罩,有d 兩三日已經得。貓女先真係要戴足兩星期
人類真係好撚自私…
你見佢想去廁所
就幫佢除咗個頭罩先
去完廁所、或者好耐都唔去的話
就幫佢戴返
當然除咗頭罩嘅時侯要睇實佢
唔好畀佢舐傷口
有細菌入咗去可以好嚴重

至於尿味
可以用稀釋漂白水抹
如果嗰度會甩色(例如布梳化)
就噴HYGINOVA
你Google就搵到

你做嘅嘢(絕育、戴頭罩)都冇錯
唔使理鬧你嗰啲戇鳩仔
有你咁講都安心啲
佢返咗屋企咁耐都冇見佢咪埋眼瞓覺,佢應該都好唔夠瞓

最大問題都係唔知佢幾時想去廁所,佢一去就會撞又驚又失禁
大部分養貓狗都係咁
唔知呢種價值觀係點建立
個罩咁大
珍 真係愛動物既就會接受埋佢地既缺點面唔係傷害佢地 我係隻貓既話寧願主人棄養我好過奄左我 起碼可以係野外自由自在而唔係比個人類隨意玩弄自己滿足佢地既私慾 養貓狗D人真係大仆佳尼 祝佢地下一百世比人剪蛋蛋
貓: 屌你老母你就日日同條女扑野
多謝ching
我都比佢唞一唞氣先

齋鬧嗰啲都知冇養過貓
自我安慰。。。
你唔中意既可以選擇唔養貓而唔係傷害佢地 依家冇人用支槍指住你逼你養貓
呢d用落人身上一樣岩
細細個就閹左,坐得定d,讀書又專心d,唔駛拍拖結婚晒埋d冤枉錢,迫地鐵又唔怕被人屈非禮,專心做媽媽的乖乖仔
有百利而無一害
其實要睇個獸醫嘅手勢
有獸醫幫狗女絕育
用可吸收線
三日已經埋咗口
又唔使拆線唔使覆診
你試下俾人閹咗,仲去唔去到廁所?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞