(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區242新手問嘢睇#1

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
應該轉whey
唔該哂巴打解答
飲埋呢兩磅轉whey試下
有無人試過肩胛骨縫痛?依家依個位又痛 搞到做bench press 會肩痛,睇緊物理治療唔知睇幾耐先好番,成2個月都未好番唔知要搞幾耐
賺錢啊嘛
又冇犯法 吹佢唔漲喎
想問下maintain肌肉/體態係咪唔太難或者唔係咁容易流失肌肉?因為呢半年去咗exchange, 周圍去旅行,操野冇以前咁規律,但係照鏡又唔覺太大分別(自己日日望自己唔覺有分別都正常,所以冇咩參考價值)返到黎啲人都話冇咩唔同,體重都差唔多,係咪代表冇點跌肌肉?但係力量嘅話,個幾禮拜冇操已經明顯會跌同啲doms會好勁係咩原因
https://youtu.be/vD-dEl7R2Bg?si=v01xTlSEEc2GKnGl
jeff nippard 推薦做2個胸動作就得(bench press + cable fly),skip左shoulder press(放左係另一日push day),前提係做得重要識控制,但會唔會有啲少,大家點睇
冇用嘢基本上隨體脂越低睪酮都越低

是但啦人哋都柒開肉酸開邊度介意
條女咪你哋前排笑佢喺台灣拎嗰個wnbf pro個個
成班口服狗用完都咁廢
同人講真係唔信佢哋有用
行野點解過到wnbf
有阿曼达老师指導你避
人地識計藥衰期啦
數據柒咪柒反正你班連登仔都唔識睇
你冇返工咪冇錢囉
你冇練咪搞到強度低左囉
可以有咩原因
Protan d人上上下油走撚左佬 好撚on9
你全部set都rpe3你做夠20set都冇用
咁context dependent嘅問題點答個個都唔一樣
我自己覺得chest最多growth係barbell bench press同incline dumbbell press

佢bp個rpe應該大約6至8到?
只係想知有冇人試過真係行好似佢咁12set per week 去練個胸姐
Pubic rami 唔係老人家仆街或者撞車跳樓都好難傷
似乎係hip joint 位痛 我由3 月到依家仲未好返mechanism 大概係Squat + DL 整傷
巴打擔心又有啲錢就照MRI,雖然多數都conservative treatment
做開PPL program 無練shoulder press
近期先一星期推膊1日左右
拎35kg 同金毛mk 西蘭花爭啞鈴
睇你想唔想快啲上40kg shoulder press 做Gym rat
金毛西蘭花用35kg做咩
見到佢即場教點噴都心知不妙
都係shoulder press
下次打斷佢地手手腳腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞