(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區242新手問嘢睇#1

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
屎水都話好飲
佢跟陳靖唔係永豪
試下叫ai排routine 大家覺得點

Day 1: 推(胸部、肩膀、三頭肌)
啞鈴臥推 - 單邊12.5公斤,4組 x 8-12次
上斜啞鈴臥推 - 單邊10公斤,3組 x 8-12次
肩推舉(啞鈴) - 單邊10公斤,3組 x 8-12次
側平舉 - 5公斤,3組 x 12-15次
三頭肌下拉(Cable) - 30公斤,3組 x 8-12次
仰臥臂屈伸 - 10公斤,3組 x 8-12次

Day 2: 拉(背部、二頭肌)
槓鈴俯身划船機(Seated Row Machine) - 50公斤,4組 x 8-12次
寬握引體向上 - 3組 x 8-12次(如無法完成可輔助)
單臂啞鈴划船 - 單邊20公斤,3組 x 8-12次
臉拉(Face Pulls) - 20公斤,3組 x 12-15次
槓鈴二頭彎舉替代為啞鈴二頭彎舉 - 單邊8-9公斤,3組 x 8-12次
槓鈴二頭彎舉 - 20公斤,3組 x 8-12次

Day 3: 腿部
腿推舉機(Leg Press) - 80公斤,4組 x 8-12次
腿屈伸機(Leg Extension) - 40公斤,3組 x 12-15次
腿後腱彎舉機(Leg Curl) - 30公斤,3組 x 12-15次
單腿腿推舉 - 40公斤,3組 x 12-15次
臀橋(Hip Thrust) - 30公斤,3組 x 12-15次
小腿提升(Calf Raises) - 4組 x 12-15次(使用體重或輔助)

Day 4: 休息或輕度活動

Day 5: 推+拉(上半身綜合)
機械臥推(Machine Chest Press) - 40公斤,4組 x 8-12次
寬握引體向上 - 3組 x 8-12次(如無法完成可輔助)
肩推舉(啞鈴) - 單邊10公斤,3組 x 8-12次
單臂啞鈴划船 - 單邊20公斤,3組 x 8-12次
三頭肌下拉(Cable) - 30公斤,3組 x 8-12次
啞鈴二頭彎舉 - 單邊8-9公斤,3組 x 8-12次

Day 6: 腿部(腿部集中訓練)
槓鈴深蹲機(Smith Machine Squat) - 30公斤,4組 x 8-12次
腿後腱彎舉機(Seated Leg Curl) - 30公斤,3組 x 12-15次
單腿腿推舉 - 40公斤,3組 x 12-15次
臀橋(Hip Thrust) - 30公斤,3組 x 12-15次
坐姿腿彎舉 - 30公斤,3組 x 12-15次
小腿提升(Calf Raises) - 4組 x 12-15次(使用體重或輔助)
佢落野落到個面色同係醫院彌留既病人差唔多
Wingho 老師得唔得架
條友應該都係得27-8歲仔左右 已經玩到咁 下個有事嘅佢都好大機會
好似太高volume
佢話做體檢既數據仲靚過普通人
常規血脂肝腎功能有做好保護嘅話真係有可能靚過普通人
好多「普通人」無病無痛無做開體檢可能血脂血壓偏高
但用藥除咗肝腎功能仲有好多常規血檢monitor唔到嘅問題
話自己用藥但體檢仲靚過普通人某程度都係呃緊自己🚬
死臭雞低能都去做gym?
屌你老母玩去第到啦 以為自己好撚好笑
Ching 食開屎?
其實諗諗下啲女人學咩人做gym 好心就死返去洗衫煮飯坐reception啦,而家啲臭gym雞9成9都唔係為操嘢 而係用操嘢嚟打卡喺threads引狗公 博屌,搞撚到啲gym room污煙漳氣 又學人練posing 阻撚住條街搞到啲師兄成日比人擺上網公審。又玩撚到啲健美運動門檻咁低搞撚臭晒
新手想問吓,dumbbell bench press做四組15 kg,第四組做到九下左右,之後轉12.5kg繼續做,做到第八組又差唔多冇乜力,再減到10kg。效果會唔會都唔錯?
唔會,做得太少,我平時db bench press做50組
有乳糖唔飲得Isolate架咩
屌人地新手黎,你唔好咁啦

肌肉群通常一星期做10到20組就夠
預每組留返二三下
只要下次有progressive overload就得
次數,組數或重量有多到就應該ok
有咁差咩
有冇人操嘢期間都keep住食老麥?
淨係食炸雞薯條轉粟米
早餐炒雙蛋系列
11 點後既板雞 魚柳包 雙午芝同麥香雞
你唔受得好飲同唔好飲既有分別咩
講漏咗啦,應該唔會去做飛鳥之類嗰啲,主要都係想中段生長最多,畢竟佢比例最多
即係可能我減一次重量去到12.5kg就OK?
thx bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞