[月經] iOS集中討論區 (255) 鈦貴不是它的問題

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
M1 = A14
M2 = A15
之後 A16 得 CPU 小改、GPU 同A15 一模一樣,所以冇出 M chip

然後 M3 = A17Pro,但因為 N3B 成本高、良率低,要盡快取代。甚至傳聞今年 non-Pro 會由 A16 跳去 A18、亦可能係咁所以 Vision Pro 用 M2

終於等到 N3E ready 就出 M4 來盡快淘汰 M3。由於 M4 架構上應該等於 A18 Pro, 加上 M chips 可能仲有 Pro/Max/Ultra 慢慢出,即係 M5 起碼再過下一年先出
你見識過Win 11 D bug 就唔會開心
衣家仲要加埋Arm 我真係好撚擔心
M4 在Mac 希望真係12GB ram 起步
M1 = A14 係講緊架構,唔係講緊依 2粒 SoC 係一模一樣,所以 Air A14 去 Air M1 你可以理解為 i3 8th gen 升做 i5 8th gen; 而 M1 去 M2 係 i5 8th gen 去 i5 9th gen

mini 6 = Air M2,以單核性能來講可以話係

同樣講單核,大概 iPad 10 = M1 Air = M1 Pro

其實除左 M4, M系一向都係遲過 A系同埋唔係代代有 (包括前身 Ax系)
A8 A8x
A9 A9x
A10 A10x
A11 skip
A12 A12x/z
A13 skip
A14 M1
A15 M2
A16 skip
A17 M3
第一項反而咁多年慣咗都冇乜所謂
照上面咁講即係A17 Pro或成最大輸家
冇個吸引,smart recap呢啲有撚用咩
Voice memo轉字人哋一早有咗幾年啦
至少都要有埋翻譯先有誠意啦 認真冇咩期望
有啲咩bug例如?
係system定app level
咁又唔係輸既 反而我覺得蘋果貴都照做幾好
通常你整產品都係為咗達到某個standard 一開頭高cost都照做
之後2 3代先諗點降低成本
More advanced version of Siri designed for the Apple Watch
不如先搞店More advanced version of Siri designed for the Apple Watch
部電腦當時中個bug 係會成個file explorer 突然死咗,仲要1日可以死5、6次
當時仲要係WFH 階段真係屌佢老母,用撚咗1個星期左右佢日日都死頂唔順落番Win 10
咁都起碼有得落
Mac機即刻唔sign舊os
都可以咁講, 但 downgrade 最少又浪費幾小時
輸到仆街啦

真係勁撚廢17 pro
其實唔好預A18 pro 粒U 會省電
TSMC 近幾年d 製程已經冇當年上7nm 咁
Pro多9%
Pm多7%
想知plus
又重返
都冇流出點知呀
M4 iPad Pro + Magic Keyboard用YouTube app播片嗰陣,最基本用trackpad㩒minimize或者maximize播放畫面係時得時唔得,最後要用返手指㩒。
請問呢個係咪YouTube app bug?
普通機冇新聞價值
iPad 放係Magic Keyboard 上面時,用Apple pencil或者手指督個iPad成部iPad 會震 上代唔會咁
因為個重心後咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞