[月經] iOS集中討論區 (255) 鈦貴不是它的問題

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
買air真係智商稅
一早都話寧願買舊pro
請教下,我明明冇開siri.但由夜晚訓覺到訓醒喺背景用我成3x%電,可以點check? IOS 17.5.1
Feel到ChatGPT出既時候 Apple完全估唔到
如果唔係唔駛係咁出pr稿話黎緊幾勁幾勁
宜家rumor既 執相 Siri shortcut根本唔係咩AI
今年出得既頂盡都係跟番其他人少少
千其唔好expect會領先全球
佢應該預咗啦,佢哋幾年都冇理過個Siri,俾人超過係好正常

Apple個AI反而係起步比較早,但主力係喺OS內置啲建議度,例如估你會開咩app阿,啲相入面有咩主題阿呢啲,不過以前佢哋叫做ML,知道依家AI做主流,就要隨波逐流咁跟風叫AI

如果又係同人哋一樣做下對話,寫email果啲AI功能only,咁冇乜用我用其他app都得啦

我係期待佢點將AI加入到系統功能入面比較多
apple AI 一直都有 只係叫Machine Learning
2017年Apple A11 既Protrait Mode 就開始有AI應用
siri搞左咁耐仲咁弱智
姐係本身無寫明 依家先寫清楚?唔會比人告商品說明條例?
所以我咪講咗佢一早有咯,依家先跟返潮流叫AI

以前佢成日改個自己名,等人覺得佢哋嘢同其他人唔同,AI嘢就叫machine learning,高清Mon叫retina display

但呢次佢唔敢,因為AI熱潮太勁,同太多人覺得冇AI就係低能產品,先逼住叫返AI呢個名,而唔係自己自high叫ML
佢係出完冇理過
apple 果啲ML太過無感 全部後台處理
siri個部門執染佢啦
ai熱朝顯得siri極度弱智
仲係60HZ 已經可以返去瞓
世界上係咪唔會有tablet laptop 2in1
本身寫10 core GPU
其實好大機會係binned M2 chip得9 core效能
喺美國隨時集體訴訟
平時只係 apple watch唔小心call咗佢出嚟
Windows嗰邊一大堆
你試過未?
依家堆二手m2 pro好貴
好明顯係有價有市
Surface??

Touchmon laptop
科技就係要令人感受唔到佢係度先係最難,我覺得呢個方向係冇錯,好似當年Touch ID咁無感先係勁
我用得最多係set倒數同reminder
Surface 無tablet mode 唔順手
ipad 個stage manager 兩頭唔到岸, 有d 評測都話情願唔開
samsung 個dex 似實驗品

好慶幸上年BTS入咗M2 Pro
今年OLED雖然吸引 但係起步價真係高咗唔少
反正都唔係Daily機冇必要追新
係,佢一直都係叫machine learning
係。佢一直都好無存在感
近代每一代chip佢都話有machine learning
但用落就唔知佢個machine learn咗啲咩
極其量你話佢學識充電習慣
知道幾時要充滿電、幾時唔需要
但最最最可以帶出machine learning嘅siri就同弱智一樣
無論你叫佢Machine Learning又好、ai又好
廢就係廢
如果個siri一早可以好似依家chatgpt 4o咁對話
有來有往、有solution
咁你叫machine learning 完全無問題
因為你做到野,就算你點叫個system都wfc
但依家佢就係唔係咁
如果iPad OS 5年內仲係做唔到Mac OS咁productive
好快連co pilot pc都會追過iPad
叫咩唔重要
但咁多年佢啲ai 都棄置play
估開咩apps呢啲 一來舊科技二來用家重唔重視
用得最多ai 應該係相 portrait mode 勾個主體出黎
但有時用家需要啲睇得到既功能
下下話背後run做左好多年都冇用
再加上Siri真心廢

之前好似傳過啲高層唔認同搞ai
所以先咁多年都咁廢
而家大勢所趨先死死地氣去追落後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞