[月經] iOS集中討論區 (255) 鈦貴不是它的問題

1001 回覆
4 Like 6 Dislike
再差左?

幾多%
This👆🏻
補多句 ChatGPT 23年頭先爆起
正常做product個cycle好長
Internal做緊2年後既野
計番既24年其實唔係好夠時間develop ai野
今年應該係啲team drop撚哂手頭上啲野夾硬搵啲ai 野出黎搞砌砌埋埋
想要有少少planning真係點做起碼都25年

鄧啲product team慘
ChatGPT式嘅AI同machine係冇關係,佢個ai係強在交互,識得聽你個語言,知你問緊乜,然後識得用佢嘅資料庫嚟答你問題,呢個同你部machine完全冇關係

如果係呢個功能,我自己覺得內置咗係OS入面同用chatgpt App分別唔係去到好大,因為點樣理解你個問題都係靠佢個cloud同資料庫去解決,最多話佢冇得取代Siri咁容易call出嚟,而令到佢用起上嚟冇咁方便啫

但我想要嘅AI係內置係系統同部機入面,針對我嘅用法去learning,而俾唔同嘅答案或用法我,例如我search完個食譜,然後問Siri我應該點煮,佢就答到我要買啲食材,然後問我使唔使將啲材料變成check list加落remainder,然後係我經過超市或街市果陣提我買呢啲嘢,呢個先係我心目中嘅machine learning 同AI嘅結合有用嘅地方

Apple同Google自己出hardware同software,佢哋應該係最需要出呢種整合solution嘅公司,chatgpt冇自己嘅嘅hardware,應該繼續專注係點做人機交互,點樣令到ai更易理解我哋嘅語言同點樣解答我哋嘅問題

淨係智能回覆email,翻譯呢啲,老老實實,我分開幾個app都做到,煩係煩啲,但起碼都做到,都唔係我期望Apple汞要做嘅嘢

依家佢哋被逼叫自己做AI,但我希望佢哋真係出啲同人哋運用AI唔同嘅嘢,跟風係冇出路

Siri學識理解我哋嘅問題,我相信唔難,唔介意同chatgpt合作住先就ok,但Siri作為一部可以控制我部機同最了解我部機嘅智能助理,唔識運用呢個優勢嚟做多啲同其他AI唔同嘅地方,就太令人失望

我對Apple嘅要求比較高,唔希望佢個AI係同其他AI係同一種用法,而係應該結合自己出hardware同software嘅優惠,令到每一個人嘅AI都唔一樣
其實佢個ai唔係棄置play,而係用咗係啲我哋日常會用,但唔知佢其實有用到嘅地方

呢啲唔係用家唔重視,而係唔知佢有用緊,例如AirPods個自動調節音量就有用到,佢知我係咩嘅環境下慣用開咩音量而自動調節,我都已經唔使較音量好耐,呢啲細節係Apple對AI嘅理解同運用,不過就唔係呢幾年大眾對AI嘅認知同要求

其實AI唔應該係每個人都一樣,而係應該每個人都有一個專屬於自己嘅AI,每個人都有啲唔同

所以AI係應該整合AI加machine learning,咁先係一個先進嘅AI
有冇人升到17.5.1而face id 失效
冇事
我原本部12 pro max 前幾日突然用唔到face id
我以為壞啦 我就是旦買部12 pro二手機用
我買果部試過冇咩問題
但我當轉資料時佢升到17.5.1
之後就死死face id
reset都唔得?
當我reset完第一次setup success
但去到是旦一個銀行app都係用唔到
我再setup間唔中會彈face id無法使用
你果種用唔到係唔可以係銀行app入面setup Face ID?

因為reset完Face ID,所有銀行app都要再做過安全認證先可以用返Face ID
唔係 我只要lock完機想用face id解鎖都用唔到
但我上一秒先set完
係咪我個樣太樣衰

有時會咁
其實我冇方法downgrade or用唔同version
更新完17.5.1之後條音量不停彈出彈入係咪正常
Windows嘅tablet mode勁垃圾,UI同UX 都冇optimise,開咗只係更加難用

而Mac Catalyst API同埋 iPad stage manager只係專登整出嚟混淆視聽

🍎: 係啲開發者唔整咋,iPad係行到Mac 嘅功能同app
iPad一日裝唔到.dmg 都真係唔使講嘢
都冇競爭對手
Google大大聲話整返android tablet,依家呢
Microsoft Windows 玩埋android,依家呢

唯一最有機會嘅對手***都係界Google android 限制住,唔係嘅話有Linux on DeX甚至Windows on DeX起碼有得鬥下
iPad一日裝唔到.dmg 都真係唔使講嘢
都冇競爭對手
Google大大聲話整返android tablet,依家呢
Microsoft Windows 玩埋android,依家呢

唯一最有機會嘅對手***都係Google android 限制住,唔係嘅話有Linux on DeX甚至Windows on DeX起碼有得鬥下
其實expect 可以分2個版本
普通版淨係tablet mode
pro版可以mac lite 咁上下

但依家個os 擺到明專登整另一樣野出黎, 扭黎扭去
同埋佢個「pro」 意思原來9成都係為畫家 oled 唔覺得呢樣野有幾pro
Apple 個npu 規模到a17pro 先加強
之前肯定冇將AI排到優先處理
咁佢早幾年個重點一定係apple silicon個架構
唔係嘅話M1點會咁成功
另外佢應該未必估到大家到依家呢種AI嘅需求同熱度係咁高
iPad Pro 明明見到CWB有得pickup但check out 時又error迫我揀送貨
有冇人知點解
用左gift card?
無呀用Apple Pay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞