台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
https://crossing.cw.com.tw/article/16936

你自己睇2008年法國修憲後49.3條已經削咗幾多
一開始講立法程序提既都係咩二讀三讀公布條文個d
家陣又變左講藐視立院罪講緊份法案內容
唔好又轉去第二度啦講番你做咩吹奏法國佬算啦
吹佢兩院制上院就廢既
吹佢議會過法案公開公平結果可以比人直接無視過法案既
你吹佢權力大係事實問題根本就錯既你死都要拗佢好撚掂好有用
唔該你同堆法國佬講唔駛搞到次次國民議會投票率都新低

你反而吹佢權力細可以有利總統就法國就好例子黎
可以制衡=指制衡成功得一次幾有用喎又真係
仲要用23次都唔係倒閣走仲有用國會又真係
你講得出呢堆數字你仲同我講你係駁緊我你那來的自信
我屌柒你啦 宜家法國用49.3條基本上只可以用係財政相關法案
法國佬幾時用來訂立刑法呀

你班藍白仆街搞藐視立院罪 唔岩你立院院長就可以拉人坐監 個政府仲駛唔駛行政呀 人地美國佬聽證會都係參議會聽證 經過檢察官提控先可以告偽證罪
宜家條撚樣一個人話官員講大話加國民黨立委1/5人數就直接送去司法機關 咁不如立法院長兼任總統啦
國會過半通國法案真係好撚粗暴
你望下人地法國國一條友就過到幾公開公正
總之係啦你啱
國民黨又搞事
法國佬用呢條通過財政相關法案係咁多人反對 一早係第五共和反檯上街咗好多次好耐啦 好多法國人知有呢條都係多得呢次年金改革

你班藍白搞立會改革連諮詢文件都無 開會連逐條審議都駛就直接想二讀三讀 同人大舉手過國安法有咩分別? 過咗條惡法唔like總統行政就可以開聽政會 之後係立法話佢講大話直接拉人坐監 鬼唔知韓國瑜去中聯辦投共咩

成件事根本係想係台灣搞內亂方便中共攻台
其實你要講咩粗唔粗暴真係多餘你直接有議事規制個d跟架喎
講到尾你話國會係咪過半大撚哂咁依家都唔係架喎
你仲有公示,覆議同提請釋憲幾度可以做架喎
司法同行政冇制衡
咩點解個風向轉左去立院大撚哂咁
(當然台灣好笑在總統覆議權立委過半就收得佢皮就得就就另一回事)
一個連加預算權力都冇議會權力搞笑咩
dpp係到吹咩風啫都唔知
其實你要講咩粗唔粗暴真係多餘你直接有議事規制個d跟架喎
講到尾你話國會係咪過半大撚哂咁依家都唔係架喎
你仲有公示,覆議同提請釋憲幾度可以做架喎
講到司法同行政冇制衡咁
咩點解個風向轉左去立院大撚哂咁
(當然台灣好笑在總統覆議權立委過半就收得佢皮就得就就另一回事)
一個連加預算權力都冇議會權力搞笑咩
dpp係到吹咩風啫都唔知
答我啦
係咪一條友過法案温柔過多數決啊
法國佬第五共和朝野用過100次啦 點解得呢次年金有人嘈呀 因為關佢地自己錢咋 反對派如果係想倒閣 極右派個條不信任又唔過? 根本係因為呢條係反對派自己上台執政時都想用呀

法國人如果有意見一早摺咗呢條49.3啦 2008年修憲都係縮到財政法例用得咋

宜家講緊呢次修法係無公開黑箱, 韓國瑜有俾人逐條審議咩
九唔搭八你直接答我係定唔係算啦好難答
問你邊兩個制好d啫咁難答?
而且你咪玩顏色喇
你冇問我都答埋你呢堆法案係on9花蓮王係仲on9喇得未啊
只係你吹法國佬個on9議會好過台灣個個真係仲on撚79
算唔算係物理拉布
你岩哂 法國議會柒過台灣好未? 宜家法國佬有意見咩, 有意見一早廢咗49.3條憲法啦
台灣人咩質素真係廢事講 去睇佢地交通年年車死幾多人就知 係台灣過馬路根本係行人惡夢

你係要搞聽政會質詢台灣廢咗監察院先講
和平、理性、非暴力
只要是但一邊少數 就發動衝突
我理閪得法國佬有冇意見啫我對你呢個論點有意見咋喎
不過依家算有共識囉
但你試下話叫堆台灣佬話立院太ON9
要學法國佬削立院權整個帝王總統有冇意見囉
佢地一定唔會諗起老蔣兩父子既
韓國魚坐喺側邊睇戲,睇你班友三腳貓功夫試吓走埋嚟一拳一件
逼到韓總出手如下圖
老實講民進黨係雞蛋案都係貪污架啦 只係無做到國民黨之前咁樣衰

問題係國民黨宜家班老屎忽全部都係投共 洪秀柱話新疆無種族滅絕根本係人渣 選賣國黨仲衰過貪污 根本就係要取締咗國民黨先得
而且呢單野第二度其實就好易搞總統否決就係
一般其他都要三分二先推翻大部分多數黨都冇呢個數
但好死唔死當年第四次增修覆議門檻由三分二變左二分一
花蓮王要玩野真係唔走票就得
當年用行政院長任命權換呢個依家手尾長
不如推薦下應該睇咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞