台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
好耐冇開大片la wo
記得以前睇新聞成日打交
台灣以前打得仲勁
韓國魚打到陳水扁入醫院
好撚煩,快快趣比中共統一咪算,反正國民黨咁多台撚支持
條友應該勁鐘意 沒有沒有沒有 通過
然後俾人強拆左間屋仲要謝主隆恩果挺人

咁樣抽法?
當年黃國昌場外反黑箱
今日黃國昌入咗制度內 就場內自己做埋嗰個黑箱
沒有沒有!通過通過!

台灣是要步香港後塵了嗎?攻台都不用了喔
主席罷免唔到
就算入佢數位照坐
佢哋打交係佢哋唔啱,你出警察就係你錯,傻嘅都識揀啦
識拍手就可以了
打Wargame用啫
你班仆街香港人支持民進黨係想佢𡁻鳩支那
我地台灣人就硬食民進黨8年黨國體制暴政

唔好問點解台灣人憎鳩你地
係人民幣嘅香味
灣灣是時候回家了,發大財
打人既坐正議會,被打既坐監,當年漁村好似係咁

懶人包
https://www.threads.net/@miaopoyatw/post/C7EgdNBSBz7

很多人問立法院為什麼又在打架?

今天立法院打架,是因為藍白安排以下兩部法案強勢三讀通過:

1️⃣ 傅崐萁的兩兆錢坑法案

要通過的法案內容:

傅崐萁提出三項交通建設,要打通中央山脈,要環島高鐵,還要10年內蓋完。

三項建設的可行性評估和環評都還沒做。目前粗估總經費可能高達兩兆。

討論過程:

這三部法案藍白用人數優勢「逕付二讀」,沒有經過委員會審議。

有人統計兩兆錢坑法案,在立法院討論的過程總共11分鐘。

如果沒打架,今天就立法通過要做了。

2️⃣ 國會改革/擴權法案

要通過的法案內容:

目前無人知曉。立法院沒有上網公告。

可能涉及叫官員之外的一般老百姓或企業到立法院被立委問話。如果不去或者回答讓立委不滿意,要被罰錢或被關。

討論過程:

藍白提出的國會改革,有20幾個版本,沒有經過委員會逐條討論審查。在藍白人數優勢下「全案打包」送協商。

同時綠營的國會改革版本,在藍白人數優勢下,還被卡在委員會。

藍白「全案打包」的版本,在政黨協商沒有逐條協商共識。

現在藍白臨時弄了一個新版,要直接二三讀通過。

但新版法案內容,沒有發給每一個立委,也沒有公告上網讓全民瞭解。

只有藍白兩黨寫法案的人自己知道。到底是改革還是擴權?沒人知道。

委員會沒有逐條討論,協商也沒有逐條討論,今天拿出一個新版本就要直接表決通過。

覺得很離譜嗎?不信沒關係。

現在去問支持藍白版本的人「你們要通過的版本內容是什麼?立法院官網現在能下載到定稿版本嗎?」

保證他們也講不出來。

(2/3)
但啲人嘅表情動作。。。交戲感好強。。。。。

好似雙方要表現下激動畀觀眾睇咁

啲樣完全唔由心而發
台灣人自己on9
俾藍營上位
囯家大亂
花東啲地質有眼見
點起高鐵

一打唔使找
都係中國好
人民民主專政
老百姓當家作主
又永遠跟黨走
又繁華
又有鬧尾國嘅自由
民主係咁架啦,有野唔啱咪抗議,起碼人地識反抗 有得反抗

你話班立委係委任嘅咁無可厚非
重要係一人一要選出嚟嘅
尊重下個機制好唔好
佢如果仲想有啲作為嘅,佢一定唔敢用。就算佢賴死唔走,國民黨都唔會俾佢留,成個黨俾累死
少睇綠共懶人包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞