台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
取締國民黨喇
要通過的法案內容:

目前無人知曉。立法院沒有上網公告。

吓??? 法案通過前唔洗公開??? 真心問
原來香港個選舉制度同台灣一樣
你條綠蛆算鳩數
問題係藍白嘅做法 你人多有民意授權唔等如民眾畀你點做都得黑箱作業都得 兩樣嘢嚟
如果投kmt班人真係抱住咁嘅態度去投嘅 咁台灣民主政制會永遠都唔會變更好只會一直玩爛
都係嗰句,綠營幾時有同在野黨協商過?真唔知邊個玩爛制度大法官、NCC全部自己人,請問係咪玩爛?問題係唔啱你呢啲綠蛆心水所以就係玩爛
同而家藍白揸旗嘅呢個就肯定係
而且黑箱作業呢啲咁sensitive又方便動員群眾嘅元素 有得用真係點解唔用
on9仔
宜家係藍白強行要過惡法呀
立法院長可以話立委講大話就罰錢/坐監
而宜家個立法院長係條藍魚
簡單啲講係咪唔做公眾諮詢,再想硬推咁?

想問埋之前啲執政黨係咪都係咁玩 見有部分台仔屌綠黨早幾年好多位置掌權嗰陣貪咁好多
呢單真係cls
就算係普通人公開講都分分鐘俾人屌到飛起
佢公眾人物都夠膽公開咁講㗎喎
國民黨死都要攬住黨國威權唔放
民進黨就要localize
邊有可能妥協
直接比國民黨摸頭
變色龍都冇佢咁癲
台灣人不出來 就等於慢慢地無血開城
台灣人站出來 就像是步入2019年6月的香港了嗎
好亂呀好亂呀
台積電生產唔到啦
經營環境好危險呀
藍白玩開黑箱作業 正常表現
站出來
睇下林九萬又加人工加到1唔知幾多就知今次入黨升官發財好機會啦
目前thread睇到大概係個立法院有個方案好快咁行哂所有流程準備二讀三讀pass但冇其他人知?
台灣個邊太陌生 好難跟得上
連新聞都稱唔上,台灣立院最出名就係打交
華人賤種
你講宜啲學術嘢 普通嘅連登仔唔明㗎
唔知咩想洗兩兆打通中央山脈起高鐵
喺呢個格局下,其實選民冇乜選擇,兩個陣營冇 common ground,呢個大議題就綁死咗選民一定要揀呢兩個黨其中一個

但兩個黨啲實際 governance 同 policy 嘢都好柒(其實民眾黨都係)

大家都冇 incentive 去搞,咁落去都係一個死局
傻閪
綠共真係肉鳩酸
國會改革係蔡英文政府話要既
8年全面執政自己唔傾唔理淨係顧住貪污
今年選民踢你出國會就話霸權
選完走去串人8票冇用
當初拉攏呢8票今日唔洗做場馬騮戲啦
自己迫人埋藍堆再屌票,好似欠咗你咁
貪污貪到傻撚咗
話時話間賴皮尞而家點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞