台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
湯渣係湯渣自己代表自己發言
而家係台灣兩個律師會喺民主地方,執委代表全體會員發言,如果啲執委聲明有問題,佢地嘅成員自己會出嚟抗議
完全係兩樣野嚟
【連仔落閘?】阿仙奴23-24球迷討論區MMMCLXXVI
https://lih.kg/3696907
根本只有行修憲先搞到正常國會功能 五權憲法本身就係笑話
台灣選舉後一年就可以搞罷免 我同你講馬文君呢種定罪一定搞佢

國民黨籍立委馬文君涉犯刑法外患章節的洩密罪

https://www.cna.com.tw/news/asoc/202311170167.aspx

人地美國Senate 的國家安全委員會的國會議員會唔會玩到佢話俾外國知用咗人地技術呀
綠係司法法制委員會提40次散會動議唔俾 阻委員會討論你唔講,綠有心想討論?國會改革相關法案講咗咁多年,今次院會都開咗幾次會同2次公聽會,討論唔充足,
黨團協商 綠黨鐘佳濱 人地問有無異議,佢即刻話有,之後問人個修正動議同原文有咩分別?
連修正案係咩都無睇過 為反而反,綠真係有心想討論定因為自己係執政黨 為阻而阻?明眼人都睇得出

最終修正動議(如果有)不嬲都係係院會當日提出, 綠黨當日都有就每個修正案提幾十個再修正動議,嗰啲修正動議都係院會當日委員先收到,好心了解多啲人哋議會程序再講
有冇睇過 今年(菜任內)監察院 正副院長 本身主張都係廢除監察院
人地沈立委都係直播解釋咗係藍白唔俾討論條友先提散會動議呀

3場聽證會只有頭一場係國民黨自己搞的
後面係因為地震 只有傾民進黨版本

老實講你唔係做到咁樣衰
推埋人落地頭部受傷
會咁多人後生出去立法院
我同意要修憲呀 咁你地班藍白點解唔先修憲再立法呢? 係要呢一個月過違憲法案做咩?
無錯 後面兩場民進黨搞嘅 但係嗰2場 民進黨版本嘅相相關資料 只係列做參考資料 當日討論主要都係藍白2黨嘅版本
我想講唔係反對國會改革 除了藐視國會罪呢條 係本身成件事程序好有問題
無咁快郁國民黨, 怕死侯暫時仲未搵到位入佢, 輸左大選之後
佢都夾起尾巴, 低調做人, 又再扮死
又一次證明呢條友真係成唔到氣候

估計賴清德會開民眾黨波先, 柯文哲唔敲打敲打
又會覺得自己好得

我個人係懷疑其實民眾黨內部已經有人同民進黨傾掂數
議會單野, 藍白一定通過氣, 就算白唔支持, 都一定傾掂數唔反對
睇到民進黨既反應, 我高度懷疑白營有人已經通風報訊
一起風, 就伏兵四起
柯文哲貪污案罪成咪要選過黨主席囉 白內面有無內鬼我唔知 不過黃國昌呢條變色龍選唔選到主席就
違唔違憲唔係任何一個人話就係, 如果真係違憲,到時會有大法官去講,而唔係一句違憲 就咩都唔做得
本來立院就係機能有問題 政府官員係立院公然講大話,無視委員質詢都完全無問題,你睇最近 陳耀祥同吳釗燮 係委員會表現 咁都無問題?
點解 藐視國會罪係違憲? 咩憲 你講唔講得出?
邊個程序有問題?
按健行制都係完全冇問題
我想講唔係反對國會改革 除了藐視國會罪呢條 係本身成件事程序好有問題
邊個程序有問題?
按現行制都係完全冇問題
本身就有偽證罪 搞乜撚野藐視國會罪 你知唔知香港主權移交前都傾過立法會權力及特權條例

呢條罪好易濫權用來收反對派聲音

鐵拳無敵孫中山
偽證罪同藐視國會罪 cover 範圍都唔同? 偽證罪只限司法機關。而家係立法院問行政院攞資料 或者質詢 官員可以唔答唔俾 但冇任何後果

咁你有冇對比過藐視國會罪 同埋立法會權力及特權條例?

你有冇睇過歐美好多國家都有立藐視國會罪?
係立法院講大話係要附上刑事責任
立法院聽證會本身就要設立有可能用到閉門會議機制 你唔可以所有野係公開表述 唔通打緊仗你開聽證會叫官員俾作戰計劃你立委呀

人地美國參議院的國安會議議員係要通過top secret security clearance 先做得架 有馬文君案你信國民黨議員 ?
咁你有無聽過香港律師會
藐視國會罪 係英國係因為國會至上原則

台灣憲法本身就無呢樣野 你要修訂係偽證罪 本身台灣立法院聽證會機制都未有經驗搞好你俾韓國瑜呢種人搞咪只會濫權囉
藐視國會罪」有什麼疑慮?

在釋字 585 號中明確指出,民間和行政官員若有不實陳述最多處行政法的「罰鍰」,上升至《刑法》層次明顯已違憲。草案中對於藐視國會由誰判定、犯罪的要件都沒規定。
界線去到邊都未傾好就強行過
人地美國參眾兩院都要設立倫理委員會

我都話台灣人沒學行先學走 想學歐美議會文化有排搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞