台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
台灣最有名就係廖學廣「關狗籠事件」
會有人話苗博雅係綠營側翼

邊到側翼,根本係個圈子入面
確實非藍營自然是綠營側翼
柯P.太陽花以前都係綠營側翼㗎
呀苗 第一點二兆法案就造謠啦,仲有面出來
監察在野黨
係咪on9?
而家玩野係藍白,關民進咩事?
https://ppg.ly.gov.tw/ppg/sittings/2024051509/details?meetingDate=113/05/17
立院官網17/5日
排定討論事項七/八就是討論2兆中既其中兩項

有苗係邊個位係造謠?講D唔講D?
ching 連登唔啱你,返屌紅書啦

早幾日已經話等新部長上任再傾
早幾日都未有新修訂版啦
明明都排左入議程
如果唔係拉布拖時間過埋tim
咁即係立院網站發佈假消息?
有無提出排除討論議程先?
一係傅口頭講完就算.無通知議事人員修正網站公告
一係就議會失職.傅提出排除,但無修正網站

正常根據白紙黑字既立會公告去評論就變左造遙?
當然我認同苗無講呢個資訊都係算講一半唔講一半

但如果無排除議程.當日又正常開到會投票
如果呢兩項照入投票會點?
無人知.變左只望傳守信用真係退回未表決?
https://youtu.be/yrxSp6RsVvE?si=5CaVdm21M14BtI18
唔知尚公幾時會被人叫做綠營側翼
點會沒人知,上面張圖就係朝野協商開會時提出來,綠營都係到。呀苗 咁關心呢個法案,點會唔知,講嘅嘢同事實不符,咁咪即係造謠囉
監察院長搵自己友陳菊做
仲衰過馬英九時代
退多步我信傅會重新討論,但用返呢個”國會改革”既同樣方法去表決
5月17號同之後某一日投票,結果都係無分別
程序委員會擋提案,審案只討論多數黨版本,審案時有意見就停止討論去政黨協相,
政黨協相各說各話無整合,送院會表決,議會表決前討論就一人發言後,提出投票停止表決,
停止表決後就投票 。再唔夠就修正動議,拎一條無經過入議會前程序既條例,直接一人發言後,停止討論投票通過。
信不信未來繼續會有呢個行為就各人立場了
https://youtu.be/yQuBP68Ihwk?si=AwGmF7nU6gWEJnY9
咁黃國昌講話藍白共識既議案DPP係知道版本內容表決算唔算造謠?
18點完議會,1900先公開?定選擇性遺漏係屬於欺騙人民?

又或者賴清德多次公開講台灣已是獨立國家,國號為中華民國
咁一直仲講賴清德係台獨要消滅中華民國既人都係造謠者?
同埋如果16/5黨團成為協商後.點解係17/5既議會討論仍然會出現依兩項議案?
成功協商唔係應該直接抽起?
所有議員開會時就收到修正板本啦,每人一份,只係DPP 掛住打架冇人看
件1450啞咗
有咩好嘈 做左8年都係垃圾咁
雖則對家都垃圾
做咁耐都咁廢 變左少數就咪撚嘈啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞