台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
監察執政黨有乜問題
民進黨好驚呀?
台灣政治本來就係咁玩, 優勢有優勢玩法, 劣勢有劣勢玩法
民進黨可以從國民黨手上搶權杖, 並唔係靠講道理, 佢地真係武勇

香港真係好多小朋友無見識過十幾廿年前台灣班議員係議會上開大片
不過都係多得國民黨班弱雞咁多年黎都係得把口

民進黨係抗爭起家, 佢地識得運用機會
佢地佔理, 就將件事搞大, 順便鬥一鬥韓國瑜
之前韓國瑜對佢地施下馬威, 今次民進黨仲唔有仇報仇

賴清德上任前, 就出手搞議會, 未來四年, 民進黨既策略已經好明顯
可笑係仲有人講話520就職, 議會就立立亂, 賴清德會無面

笑話, 今次民進黨反擊, 佢一定知道, 甚至可能係佢授意
反正議會大權仲未完全掌控, 就由佢停擺
點講都好, 最傷既一定係國民黨班人
阿扁時間咪一樣係朝小野大
但個陣無咁癲國民黨仲會同民黨協商交換
國民黨本身都諗住同賴清德做交易換一官半職
但賴清德神隱唔理佢地
而家搞多單咁既野出黎佢大把藉口企硬d
民進黨梗係怕俾在野黨監察
你估仲係之前總統+立法都係我嘅人
利用議席優勢

太多違憲

總統即問即答
監察院文件調閱權功能被侵占
藐視立院罪
人事同意權去到附屬機關都要立法院審查
講到立法院大過總統咁
成件事都好怪異 賴神本身都話願意到國會質詢
為咗選新北
阿扁執政, 係台灣第一次進行權力交替
當時民進黨雖然已經成氣候, 但係民間力量同政黨力量, 都仲未可以壓倒國民黨
所以雙方係各方面都仲要協商
係去到蔡英文後, 佢就不演了, 大刀大刀咁砍向國民黨
轉型正義, 黨產, 軍公教年金

過去四年, 蔡英文hea做, 放任下面班人貪得就貪
顧住搲銀, 所以基本上都係無乜點出手對付國民黨班人, 由佢地自生自滅
但賴清德唔同, 佢只係第一任, 仲可以拼連任
國民黨班人仲戇鳩鳩推韓國瑜出黎諗住掌控議會抗衝民進黨
但係連基本點玩都未搞清楚
等睇議會日日開大片
其實推韓國魚做院長唔係問題
不過國民黨好明顯分開左好幾個派系
花蓮王想上位帶埋國蔥玩野先係重點
院長明顯連自己班黨友都控制唔到
愈來愈想睇台灣變香港
推韓國瑜出黎做院長為乜
講到尾, 就係國民黨班戇鳩覺得自己議席上佔優, 所以推個重量級人馬出黎做牌頭
但佢地無諗過, 國民黨有號召力既人已經無幾多個
馬英九同韓國瑜係最大果兩粒
應該將佢兩個當係吉祥物供起黎
但偏偏國民黨內無人, 所以要請兩位係咁出山護黨
係不斷提供弱點俾人打

國民黨內部分裂都唔係今日先知, 後生果一輩想上位, 老一輩唔讓位
到矛盾爆發, 公開, 先不情不願讓路
不過國民黨最大粒果個朱立倫又係不甘寂寞
庸材戀權, 破壞黨內初選制度, 任命親信空降參選
張善政俾佢賭贏左
到總統大選, 唔係佢既支持度真係太唔見得人, 佢都唔會乖乖放棄推侯友宜出黎
但一鳩模一鳩樣, 程序玩郭台銘, 之後再玩柯文哲
大黨, 做左咁多年人, 點會連續兩次都因為同樣既問題出事
結果就係郭台銘同柯文哲又可以大條道理反枱
至於侯友宜, 呢個無能廢物, hea選, 乜鳩都懶懶閒
唔係燒到埋身, 都諗住要保穩自己市長個位, 唔請假

總之睇左一年既台灣總統大選, 真係覺得國民黨班戇鳩
想贏民進黨要有奇迹先得
搵個俾人罷免過的高雄市長做立法院長
證明呢班流氓黨無人
又放假消息,自己沒看,就屈人
人地三立直播講哂17號晚上9點媒體先收到文本
仲要唔宣讀就表決
點解少數一定要服從多數?
民主要協商, 否則只係多數人暴政, 如果係咁, 咁係咪可以用13億人此住自己人多屠殺全部台灣人?
再修正動議是表決前才能看到的 這不是只有民進黨才說有這件事
記者都說過晚上9點才知道內容
立法院長韓國瑜主持只要說朝野分岐 冷靜期就好

你以為議長要中立退黨不重要呀 算吧啦 以台灣人咁的質素, 選二十年都剩係識玩暗黑兵法
https://www.threads.net/@dr.juchunko/post/C7GLeiWPp0K

國眾兩黨協調的統合版本在院會開議時才能看到

條文表決順序是

1) 院會再修正動議
2) 院會修正動議
3) 委員會通過版本、 委員會保留的修正動議
4) 原提案

位階相同時, 由提出先後決定表決順序

你宜家知點解早上7點不到就一堆立委在外面開始打架叫罵了吧
https://youtu.be/ZFKc2ieCDHg?si=-VzCKnZx9zVvZBoR

除非發生類似俄烏戰爭, 台海戰爭, 唔係都幾難團結

烏克蘭俄語區一樣都反對俄羅斯入侵, 支持烏克蘭歐洲路線
https://www.threads.net/@watchout.tw/post/C6xieOHxh9a

我看會議紀錄喊完條目數後直接保留 都不用討論就過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞