台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
呢d所謂咩黑箱威權過法案你再望一望出邊d極化少少既議會其實又真係好平常
以台灣個兩黨或者應該問下點解到依家先有花蓮王咁玩就真
不過過左20號就到賴總統表演
到時就話你知
講開白就仲好笑
講就講咩關鍵少數結果做出黎變撚左側翼咁款
呢d時候居然唔彈出彈入好死唔死跟楂莊個條友仲要係花蓮王
躝啦藍狗
同中共一路嘅一律係台灣嘅敵人
學人講國會改革 你地拎份完全冇內容冇條款嘅法案出來強過?
的確冇
因為雙方連一開始嘅問題都未搞掂
國民黨從來冇為自己嘅威權暴政時代道過歉
宜家仲好意思搵個三姓萬安出來話係蔣家後人
民進黨入面d派系大把係以台獨為基本立場
仲有呢個垃圾民進黨
今日仆街嗰隻趴地熊仲敢擺香港人上枱
民進黨19年食香港人血饅頭選到
之後當哂香港移民係間諜
話今日香港明日台灣咁呢4年為香港人做過咩?
最後張圖做乜9
笑死,花蓮王出個2兆打通中央山脈大白象工程

咁都要支持嘅話,咁不如直接出埋個草案起埋條橋連埋金門同福建啦?
順手支持埋香港啲明日大嶼啦,反正都係一鳩樣

民進黨垃圾都算,國民黨同民眾黨竟然仲可以諗埋啲屎橋去掏空國庫,真係厲害
但係兩邊不斷喺 FPTP 制度都仲選得贏

即係兩個立場都仍頗有市場

民眾嘅光譜分裂到咁,結構上好難睇到有咩出路

睇圖諗起
咁除咗投綠嗰4成票其他6成全部都係敵人啦
唔撐你就係敵人唔叫綠共叫咩呀?
8年全面執政自己唔做而家喊咩
但佢地兩個黨光譜除左統獨真係會有大分別咩
既然阻止唔到打交
就應該好似ice hockey咁加入規則度
用拳頭對話先係人類本質
綠能光電疫苗快測雞蛋都有得貪污先好嘢
其實呢你地屌其他野還好
立委又唔係咩封閉機關佢擴權你地有咩好反究竟
不過我又唔明,點玩到去到過 bill 但冇人知條 bill 有咩內容?

動議法案前唔使刊憲或者類似嘅公佈? 同埋唔使 circulate 畀啲議員睇?

冇辦法明白一個基礎法制完善嘅現代立法機關點解會出現呢啲爭議
咁呢樣又唔係新鮮野就真
美國佬d預算案個陣aoc定唔知邊個新仔個陣咪係到叫春話你一份野幾百頁比兩日我睇條春
佢今次好似係臨開會前比份野係用左個改過既版本
然後一陣就開始一讀二讀咁上下囉
苗博雅條on9話咩完全冇人知一個可能既啫dpp一開始就冇打算睇就諗住玩野囉
台灣立法院打交 真係最好睇
睇少啲苗好過,有哂立場又想扮中立
紅黨死淨佢痴埋綠到R吓油水位都預咗
當年同呱吉做議員嗰時都仲算正常
Commonwealth Westminster style 嘅制度好似好少玩到咁癲

尤其係成日 move 條 bill 都要搞一大推嘢,仲要 parliamentary counsel 搞格式嗰啲,好難咁彈弓手

睇唔透了
唔好同我講西敏制
法國佬德國佬呢類大陸法國家都唔會草案條文唔公佈唔諮詢就強行通過二讀
根本韓國瑜同林鄭一樣 你睇之前佢去中聯辦就知啦
國民黨宜家根本係一堆貪權投共的仆街 你唔妥民進黨唔代表你要投班仆街
睇唔透正常因為係花蓮王on9
明明之前傾法案個堆又唔係冇紀錄同出過份草案個d照出咪係
佢自己又彈個版本出黎
但問題係dpp都知道按立院議事規則佢又真係冇問題先要用到打交啫
總結係台灣個制因為當年威權轉型民主一堆鳩野增修咁多次都未撚搞掂
唔係蔡英文做乜當年咁鐘意提國會改革昆票
好提唔提提法國做乜春啫
法國總理有49.3呢條大絕連國會唔駛理你直接過啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞