台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
抵撚死啦台灣佬 投柯呀嗱
咁人地按規矩起 都有錯?
我識既去左做中國台灣人 琴日都係落Club跳舞 然後冇去關心琴晚發生咩事
無話公開 立法委員3分鐘質詢時間都唔俾你問
你覺得你真係識咩叫民主?
睇清楚自己講過咩先出嚟吠啦
民主只係利益行先 大多蝦人少先出現
佢真係黐撚線好難想像一個老屎忽可以咁樣失言大學生都唔會講呢啲啦
咁獨裁呢?
而家出黎既報導, 都係藍白利用人數優勢, 程序上壓倒綠

至於你講既黑箱, 你以為民進黨就無做過
但係人地識玩, 敢玩, 就算好多野做得唔合規又點
全部都走秘密程序, 乜撚都可以唔公開
國民黨就只係識得係鏡頭面前無能狂吠

換到民進黨, 就同你玩群眾上街, 議會抗爭

識唔識玩, 一眼就分高下
主要係靠人數優勢去加快個程序
咁呢4年做過咩?
唔想國會改革就拎香港人同metoo嚟做擋箭牌
puma同3+11拎饅頭捽緊地上面乾哂既血漬嚟食
老實講, 呢單野係藍白聯手, 還是係捧殺局, 真係好難講
今次動員真係又快又強, 民進黨好似已經有哂準備
呂秋遠
·
明天立法院就要通過藐視國會罪了。往後官員只要無故不出席、答詢時讓立委不滿意、虛偽陳述,或者是一般民眾拒絕參加聽證會,或是拒絕交出聽證會所需要的資料,都會觸犯藐視國會罪,會被立法院移送到地檢署偵辦。

另外,明天立法院還有可能通過花東快、環島高鐵、國道6號東延花蓮建設特別條例草案等3大交通法案,金額高達新台幣不詳數字的兆元,能不能做到,姑且不論,但是目前國民黨與民眾黨看來要聯手通過這套「建設」方案,讓花東有高速、全台有高鐵。

其實對於國民黨與民眾黨要通過這一系列的法案,基於他們在立法院過半數,想要怎麼做,反正就是表決,如果通過,那也就是法案,我們都可以尊重,不過,有意思的部分可能會在這裡:

首先,這些法案有高度可能都是違憲法案。民主國家一般而言都是總統制的三權分立,或是內閣制的權力融合。台灣,是空一格國父孫中山先生的五權憲法,意思是監察院比較類似御史大夫的設計,現在立法院想要奪走監察院的某些權力,雖然過去憲法法院不反對,但還是得要看看,監察院、司法院、行政院都沒有的權力,為什麼立法院可以有?
因為立法院是最高民意機關?不是的,總統所代表的行政權,也是全民選出來的。憑什麼行政權就必須對立法權畢恭畢敬?兩個機關在功能上不同,但是並沒有地位高低之分。

對立委說謊、拒絕出席、反質詢立委,就要被判刑,那麼,對行政人員咆哮、說謊、造謠,要不要抓起來?司法權有偽證罪的設計,是為了人民的訴訟權利,不會是政治上的理由,但是立法院往後只要是基於政治上的鬥爭立場不同,就可以移送人民跟官員到地檢署偵辦,這是什麼樣的太上皇機關?

例如說,立法院舉辦一場聽證會「台積電設廠日本熊本之必要性」,接著要求張忠謀、劉德音到場說明,提供機密資料,台積電能不能不給?
不給,那就移送法辦。給,有什麼商業機密可以在立法委員間保住的?馬文君?還是徐巧芯?

那些錢坑法案,更是嚴重的侵害行政權的領域。預算是由行政權編列,立法權不得為增加預算的決議,這是憲法明文規定。現在不考慮環境評估、不考慮可行性、不考慮預算規模,就要一口氣編列幾兆的支出,立法院真以為自己無所不能?甚至可以違憲?

明天通過的法案,不論是政治學理、法律專業、憲法權力分立保障原則,幾乎都注定被宣告違憲。有趣的是,國民黨似乎覺得,他們是永遠的立法院多數,行政權也永遠拿不到,才會做出如此的違憲行為,可是別忘了,他們只不過就是多一席,民眾黨的八席,不是棄權、就是贊同國民黨的所有主張,真要這麼甘心當自己是國民黨附隨組織嗎?說好的獨立第三勢力呢?

如果明天的結果,是國民黨獲勝,也不用覺得難過,反正違憲的法案,最後還是會有憲法法院把關,最後宣告無效。只是這樣素質的立法院,很讓人覺得悲哀而已。
https://news.ltn.com.tw/news/politics/breakingnews/4673903

好戲在後頭, 睇埋520玩咩先啦
點解要幫你?
民進黨同國民黨對撼本身就差1票
你唔知死屌走埋中間嗰8票
今次嚟個9級地震震爛立法院天佑台灣既民主囉
你冷靜啲先
唔好俾連登堆兩元對立論搞到上腦

綠營係廢
但藍營個所謂"國會改革"
個藐視國會罪直逼戒嚴時期
同蔡英文當年跳票個"國會改革"唔係同一樣野黎
基本上到而家仲係見到嗰啲,只要唔係綠色嗰一邊就全部都係紅色藍色敵人,呢一種咁樣極端思維嘅人,都唔使同佢可以傾落去
睇咗綠個面講到好嚴峻

一係通過兩兆用係花蓮 二係立法院擴權但冇詳細內容強行通過

但有冇藍白方面嘅睇法 提出得應該都有原因支撐

Btw黃國昌好似變咗大反派咁
綠營用媒體優勢,你當然揾唔到另一面的睇法。 花蓮人地講到明用BOT 政府0出資,都可以傳到兩兆
我估花蓮王應該純粹鳩噏佢冇諗過真係會通過到?
純粹等花蓮人鍾意佢多啲??
原因就係唔俾民進黨再用以前既太極手法逃避質詢
以及擴大調查聽證權, 唔再容許民進黨用任何手段逃避監察

疫苗, 球場, 軍購, 而家係查唔到, 所以先搞呢場大龍鳳

好簡單, 當日唔係日本大哥哥白目, 公開圍島軍演時, 有導彈經過台灣上空
台灣人都唔知道有呢單野
要搞到國會改革係要修憲廢除監察院

今時今日中華民國修憲第一步係立法院四分之三同意 再公投表決通過先得
蔡政府8年自己唔過怪邊個?
人地而家拎你跳票嚟打剛好而已
如果真係直逼戒嚴時期選民會用選票懲罰佢地㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞