台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
中國香港?
2008 年法國憲法修正,將適用的法案限縮在財政或社會保險資金法案;若是其他種類的法案每個會期中只能動用一次

動用 49.3 條款,代表所有的辯論都會立即中止。國民議會若要反擊,必須在 24 小時內通過不信任案,才能否決法案、且讓政府下台。

法國總理用呢條係有後果, 後要硬食不信任案風險

倒閣的條件係有 1/10 的議員聯署,接著在 48 小時內必須獲得過半數議員同意。
而且法國條退休金條例係參議院已經先通過咗

法國係兩會制, 台灣得一院, 你玩到唔公開條文用新改舊, 一日玩到想三讀通過仲唔係林鄭style?
然後上手總理Boren做得年幾用左十鳩幾次
最後都唔係比人彈走係自己劈炮走咋
好攞唔攞攞個名義半總統實際超級總統制既國家話講國會權力搞緊笑?
特別今任馬生最撚鐘意玩49.3夾硬黎連票都唔駛投做例子都真係好野
DPP咁鐘意屌咩國會擴權係十惡不赦
學下法國佬加大總統權力囉
唔順超咪逐個老K立委罷免選到立委過半然後擴權囉
咁咪唔駛比堆甩皮甩骨立委質疑我地賴總統喇
To be fair 好多台灣移民署公務員本身係藍到發黑的
冇意思 真係民主國家要睇民意 做得太肉酸冇好下場 分分鐘成個黨同你割蓆
睇下法國憲法45條先再講咩"兩院制"啦
屌參議院法國佬自己都笑鳩冇春用係到講
法國先係你講既3林鄭style咋
我忍唔住笑係真係你好地地串鳩老K話人地國會唔係咁用其他國家做例子都話
又好撚霸氣串人咩話咩唔好講西敏制
又唔知講乜春大陸法系都唔知關咩事
又攞一個"半"總統制法國同一個議會制既德國黎一齊講(而且關大陸法咩事我都未問題)
好死唔死仲講法國呢任總統WFC國會出黎引人笑
你一句野四重笑彈喎
收皮啦 真係支那就沒有沒有沒有通過啦
討論到打交都好過香港無得討論
屌柒你啦 台灣本身個制度就係行大陸法系 你唔用法國德國參考關西敏制乜撚事 法國議會行49.3條本身就會有政治後果而且可以反制 台灣係一院制 你連反對派開會時條文都未公開就硬上 仲粗暴過法國佬呀
亲 台灣咁亂,返黎香港啦
選無限量級mma選手入去
好撚好笑
冇跟開就唔好鳩up 啦
法國戴高樂60年代都話要廢參議院最後都係無成功
你知唔知世界上行大陸法的國家大部係都係行兩院制架
行大陸法又係一院制的國家人口通常都係好少

兩院制的目的實現內部制衡,防止國會的專橫獨裁
因為立法需兩院通過(其中一院覆核立法內容),可防止草率立法,提高立法和議政品質

人口成超過兩千萬又行一院制的國家真係唔多, 得出名的得烏克蘭、土耳其、南韓同台灣
花蓮王話得就得
你講下佢有邊個 point 係錯嘅先啦
佢冇講錯呀
八席唔投票有用架咩?
就係冇人睇過份野就要二讀
大陸法系關政制咩事啊究竟....
法德兩個大陸法國家一個半總統一個議會制
英美兩個海洋法國家一個總統制一個西敏制
你睇得出咩關聯啊.....
英國佬討論政治會唔會因為美國係海洋法撈埋一齊講啊
屌你半夜三更比我笑少D好冇

而且法國參議院因為45條同你講國民議會有最終裁決權
憲制上已經係半個政治擺設
你上邊又好撚好笑話49.3可以比人反制但呢個關兩院咩事
總理權力黎架喎
前總理阿Madame 49.3起撚埋朵都未比人倒到閣
議會反制左係邊?

我都唔知你提法國佬係想點
如果你話好似戴高樂覺得國會太ON9要削支持賴總統做帝王總統我明啊
但你又吹到法國議會好大權
吹法國議會權力大之前答我幾個問題啦
Madame 49.3用左幾次49.3啊?
最後有冇比人倒閣啊?
法國歷史上倒閣案成功左幾次啊?
我講緊重點兩院制有另一院審查條文詳細內容先過

台灣撚有

宜家韓國瑜想立法院長搞藐視立院罪 佢一個人話政府官員講大話就可以拉人坐監啊 你條撚樣都未撚明佢想擴權到咩地步

國民黨提案,違反規定者,由主席或質詢立委提議,出席委員五分之一以上連署或附議,經院會決議,可處被質詢人兩萬元以上十萬元以下罰鍰,並得限期改正,逾期不改正者,得按次連續處罰。情節重大者送司法機關,可處三年以下有期徒刑、拘役或罰30萬元以下罰金。

此外,行政官員於立院總質詢時,若隱匿或虛偽陳述,可處一年以下有期徒刑、拘役或十萬元以下罰金;若官員反質詢經院會主席制止仍繼續,處六月以下有期徒刑、拘役或一萬五千元以下罰金。
Madame 49.3用咗23次 法國歷史上就係Michel Rocard 用得太多次 28次先係2008年修咗憲啦

法國倒閣你要計第五共和次數先相關 法國第五共和係試過有一次倒閣成功
政府用49.3條就係因為政府係議會係少數先要用49.3

宜家你班藍白係國會係多數根本唔駛搞到法國咁粗暴 仲要班撚樣一讀版本同二讀都唔同 講兩句唔公開條文逐條審議直接叫表決 呢種叫開會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞