台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
唔係最新版本呢 自己都話係最高機密
條撚樣唔駛spin啦 立法院28個版本無一個係表決版本 你連併查版本二讀都無整合全文 搵鬼睇到

英國委員會階段審議完係要將整合版本全文上載一次架
違反程序公義是法案直接違憲

你睇番之前釋字第499號解釋

https://cons.judicial.gov.tw/docdata.aspx?fid=100&id=310680
黃尸要嘅所謂聞煮
咁衝主席台做咩,都違憲
委員會修訂條文一次發言都不給直接說討論完
提請釋憲呢招好似唔存在咁
總之要解散呢個不公既國會啦
台灣總統無主動解散權

不過傷人罪就真係拉得人
真正成熟既體制係要體制內既少數聲音都傳到出黎
台灣打完交傳左訊息出黎,如果大多數人buy藍白
自然會有民意出黎反綠,藍白就大條道理call警
相反就係太陽花

上面見有(人)話新太陽花係要趕總統落黎真係笑左
邊個開會就係鬼
旺中全名係旺旺中時,係蔡家由余家買咗三中(中國時報、中天電視、中國電視公司)先有嘅holding company,而中國旺旺(0151)係食品個part

一筆香港上市公司係中國得到嘅錢轉到去台灣傳媒機構,有確實證據就一早拉人封艇,如果仲堅持咁嘅講法,真係立場堅定嘅人先會咁講
無架, 國民黨想監操黎, 利用議席優勢, 想快快手手過
但自己玩得太粗糙, 民進黨反應又快又狠
而家藍營名嘴都係針住議會上行使暴力去指責民進黨
但係民進黨今次真係捉到鹿角, 將今次單野煲成藍白違憲

老實講, 台灣議會全武行一直都係咁, 係民進黨掌權後, 佢地根本唔需要再咁做
身為在野黨既國民黨又係弱雞, 所以過去呢8年, 台灣議會先至好似好太平
所以針住呢點黎打, 根本就唔入肉, 反而民進黨就識玩
少有地議事論事, 站在道德高地

好笑既係仲有名嘴話who 怕 who, 真係太陽花2.0, 韓國瑜就搵警察清場
真係咁做, 我等睇未來4年國民黨又要倒輸幾多席位出去
賴清德多謝你
如果係國民黨男立委咁樣抱起民進黨女立委,台灣女權份子應該集體沸騰日夜照三餐屌鳩KMT;民進黨豢養傳媒同外圍「進步團體」嘅功力可見一斑
首先要國民黨班人敢咁做
太平得太耐, 好多人都忘記左, 議會暴力抗爭, 係民進黨既強項
當年民進黨養好多側翼幫手K國民黨

事實上, 民進黨今次個反枱理由又真係無錯
范雲個啲淨係話佢受傷

提都無提佢摸人屎忽同聞西

台灣啲人又懶慣 乜都要懶人包 結果就係藍綠白都淨係講啲自己支持者想聽嘅說話
咁你又開口就綠共?
民進黨點仆街都夠黨國年代到宜家嘅國民黨咁獨裁啦呀嘛
你又唔諗下 綠共點樣洗後生腦?
一方面就話乜Q要尊重咩委員會中心制立法要有機制
然後又話道德高地就得叫人衝立院
好笑係我見到係同一個黨支持者先後爆出既論述黎

點解從來好似都冇人提呢D程序問題明明就係合同唔合架咋喎
合咪過囉合法合理
但結果政治野鑊鑊就變左去拗合唔合情
不過台灣特色啦講人情唔講法律
仲要最撚好笑係咩遂條唔表決10年前太陽花咪就係咁出事
立院議事規則唔係修憲喎冇咁難改架咋喎又唔撚改真係乜鳩政制水平黎
咁打交打過算啦一橫一直最均真
就咁睇個bill好正常喎國會作假證要坐監,總統每年都要去國會接受一次質詢。增加國會權力其實都好正路,英國佬都係咁玩。
至於話點解有人出黎示威,了解台灣政治都知,綠營好撚多側翼
黃喡瀚講得好啱
蔡落台民調顯示台灣人對佢最滿意嘅施政部份就係外交

你老味kmt就係度攻人呢樣嘢
做乜撚遮
仲癲過湯十一
國民黨同民眾黨之前仲日日想逼賴清德上水同佢地傾
而家立法院玩到咁 彩佢哋都傻
梗係有啦!當然身體碰撞係在所難免,蔣市長當年都畀珍姐攬實兩小時
https://news.ltn.com.tw/news/society/breakingnews/4324539
法院認定性騷!陳雪生肚頂范雲後背判賠8萬確定

主席台上緊抱「男神」蔣萬安 陳玉珍大讚:他身材不錯
https://youtu.be/Z7z9dI7lr5Y?si=ZFopsKp6y5MJsKn4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞