台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
睇threads
https://www.threads.net/@gatsbyhung/post/C7HYlI2pgq_

全國律師聯合會、台北律師公會都出文譴責
https://law.moj.gov.tw/LawClass/LawAll.aspx?pcode=A0020058

台灣的委員會階段是在一讀和二讀的中間

英國的委員會階段是在二讀和三讀的中間

我想很多人搞不明白 藍白這種黑箱作業當天二讀完就可以直接三讀通過了
新疆種族滅絕都做得出啦 中共想殺哂台灣人不意外
台灣政治嘅核心問題係國家認同問題,呢個係信仰,本質上無法調和,唯有至死方休。

就好似你話國民黨未就「威權暴政時代」道歉,台灣島上並非每一個人都覺得兩蔣時期係「威權暴政時代」架。

傳統正藍會覺得兩蔣時期對社會嘅管控係動員戡亂時期所需,例如《返校》嘅故事原型其實係中共基隆工委案,共產黨嘅滲透的確無處不在。

著眼經濟發展嘅會覺得全靠兩蔣年代奠定基礎(尤其是台積電),先有台灣錢淹腳目嘅經濟奇跡,乃至今日台灣經濟繁榮、社會發達。

「我唔識政治」嘅中老年人就會覺得兩蔣年代無咁多政治紛爭,社會比較穩定。

「中華民國」同「台灣國」嘅認同問題係信仰之爭,兩派支持者難以轉換,蔡英文近幾年多用「中華民國台灣」,其實都只係政權一度不穩之下希望爭取非綠光譜票源嘅權宜之計,最終無論中華民國派定台派都無法接受自己嘅國家永遠係「中華民國台灣」呢個不倫不類嘅四不像。
Dcard PPT 望到班小草傻鳩真係笑撚死
一早要冷藏行動送哂班賣國政賊去中共啦

馬文君海鯤號洩密 仲要將潛艦機密資料俾南韓 根本就無國家利益觀念
Ching 有睇鄉民大學問?
全國律師聯合會理事長尤美女
第9屆民主進步黨全國不分區立法委員
台北律師公會理事長張志朋
行政院政務顧問
側翼就算鳩數啦
https://youtu.be/e4E10QJszvg
其實本身都香港化咁
雖然全球發達經濟體都係有類似問題,但好似東亞國家係嚴重d,所以個出生率先特別低
任何經濟發展中國家都面對過呢個問題
只係而家多左人報導, 有人注意, 就以為係新問題

原因係經濟發展中, 資本家, 同勞動者利益分配, 以及勞動成果跟唔上通漲
當有巨大落差情況下, 反正再努力都係咁, 咁不如hea算

呢個情況, 係過去階級固化既社會度係普遍現象

至於出生率點解而家特別低, 主要係幾方面
1. 娛樂多左
2. 避孕措施
3. 法規完善

以上幾點, 都係過去無法相比

要改變呢個情況, 只有戰爭, 大量咁減少人口, 或者進行海外殖民, 剝削第三國
從第三國身上吸血, 資助自己國家既人民
不如你講清楚黑箱嘅位係邊? 唔好一句黑箱就算?
完全錯嘅綠共懶人包,好心睇少啲 ,睇下其他藍白2黨嘅回應自己思考下,唔好人講你就信
呢個係立法院程序問題,而完全無黑箱成分
最簡單港共過23條都要法案委員會逐條審
先至沒有 沒有 通過
藍白連扮都唔扮
但當初個bill係民進黨自己2014年提出黎
二讀三讀同一日就有問題?
你知唔知民進黨試過一讀之後等完規定既一個月
一日之內 黨團協商+二讀三讀
呢d叫咩
咁你同土共嗰堆話香港大律師公會係“黃底”/“黑暴”有咩分別?
黃國昌呢條友本身就投機分子, 太陽花運動之後宜家做咗變色龍,為了權力去連國民黨都要奶
依家係調轉
你會唔會信湯渣既法律意見?
屌你睇threads 啦國民黨民眾黨係委員會就開始玩多數霸凌 自己版本就逐條宣讀過 唔俾討論 民進黨版本就直接散會 開乜撚會
不如直接做人大啦
正常討論法案係在委員會仔細討論

宜家係藍白係委員會階段就直接唔扮搞多數霸凌 唔俾人討論 自己版本就不斷保留通過 之後仲係二讀時搞院會再修正動議搞新版本 咁委員會開來做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞