台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
又打交咁唔使開會啦,鍾意打就打
國民黨唔大改革2028完全冇可能
市長呢啲地方選舉可以贏甚至乎贏好多
但係大位冇可能贏
唔白痴點會個個走去中共

洪秀柱 馬英九呢班友教得的 邊會唔蠢
你講既野, 我唔會笑, 亦唔會睇唔起台灣人, 因為香港好多人都係咁
好多野都係我諗係咁就係咁, 英文媒體咁講就一定係真

台灣總統可以直接進行民選, 都係1996年既事
因為要監控綠營
所以就可以連條文都唔公開就硬過?
因為對家係垃圾 所以你可以極權方法對付?

民主唔淨係選舉正義 仲要有程序正義
你連一個合理既審議程序都無
講乜鳩等下次選舉懲罰kmt?
依家kmt就真係懲罰緊選民(雖然選佢地出黎果班都係on9)
唔好講2028, 就算未來8年, 16年, 我都唔認為國民黨有機會重新執政
無他, 國民黨真係無人

老實講, 韓國瑜如果當年贏得到, 國民黨道氣或者仲可以續到
但續到幾耐, 就要睇佢戇唔戇鳩, 好似馬英九咁島內一事無成
仲要俾民進黨係眼皮底下狠狠地陰左一野
多得馬英九, 國民黨再無年輕選票

不過最關鍵係, 2028, 台灣仲有無大選
你講經咩 英國修訂案係會放上國會網站睇到詳細條文 你個網得個title 搵鬼到條文?
唔覺得,民眾黨越積越多抖音小草到時真係有條件藍百合或者白藍合
個下載icon你食鬼左呀
我都曾經講過藍色白色合作,先至係一個新嘅氣象,唔敢講一定係新嘅出路

但問題係藍色係傳統勢力,佢唔會肯讓第一做第二
白色就係抱住,你唔肯同我合作你一定輸硬

所以變咗兩個根本係利益出發點已經唔同,冇得合作
你依家事後放上網梗係有啦
講緊本身國會二讀
https://www.cna.com.tw/news/aipl/202405170377.aspx

最後是二讀條文內容未經院會宣讀,依照立院職權行使法第9條,二讀條文都必須進行宣讀,但韓國瑜和立法院秘書長周萬來,刻意選擇不宣讀條文。
禁錯不推文
如何黑箱?解析黑箱八部曲:

1.藍白在立院聯手提出超過20個版本的國會法案。

其中內容牽連廣泛。不止官員最高可能關三年,甚至涉及傳喚平民百姓或私人企業到國會備詢,不從可能會關你或罰你。

2.超過20個版本的國會法案,藍白運用人數優勢,表決沒收討論。

在委員會未經逐條實質討論,直接全案保留送出委員會

3.後來又未經政黨協商完成共識整合,其中各版本還有自相矛盾的條文。

同一條有N種不同版本,共28版本送到院會。沒人知道藍白到底要表決通過哪一版。

4.藍白真正要通過的條文,跳過委員會逐條審查,未經政黨協商討論,由黃國昌和傅崐萁兩人私相授受定稿。517早上才正式以修正動議方式提案(黃傅新版)

5.517表決當天早上,藍白才正式提出要通過的黃傅新版。立院還來不及印發給每一個立委,113位立委都還來不及詳閱細看,更沒時間逐條辯論。

6.承上,院會表決當天藍白才提出黃傅新版,立院官網都來不及公佈。關心修法動態的公民,完全無法從立院官網得知今天藍白要通過的確切法條內容。

7.表決時,立法院長韓國瑜取消宣讀法條的程序。藍白動用人數優勢表決「停止討論」。在場的立委沒有讀過法條,連自己要表決什麼都不知道,就在舉手表決。

8.本次採用「舉手不記名」表決。上次立院舉手不記名表決,已經是民國78年的事了。

https://www.setn.com/News.aspx?NewsID=1470129

你網上睇到的515版, 根本唔係表決個日的版本
藍白合仲有遐想時, 柯文哲既支持度係好撚高
但最後都係要做老三
反而侯友宜, hea選, 因為國民黨上下元老全力護航
呢個廢物都可以衝上去第二

現在既形勢好明顯, 說好的白營會搶綠營票, 實際上綠營大部分都係鐵票
被分走既主要係藍營, 中立選民既票
所以只要民眾黨仲保持一定支持度出黎選, 非綠既票都會被分攤
換句話講, 白營越成功, 民進黨政權越穩
仲想釣多D 1450先掉出黎 佢地唔搵就扮冇扮盲
其實上去https://ivod.ly.gov.tw/有齊佢地一直吠既野
有片有文任你DL
小草們接唔接受到黃國昌做國民黨隻狗
https://www.youtube.com/live/7lRYgYmQkTc?si=shgvWR8nYcHs8ryE
苗博雅都話就算官網睇到既都唔齊
似係你俾人釣
啱呀
唔應該幫架
所以佢咪話佢果八席冇用架囉
宜家個黨已經落左係藍國葱手
佢要嘅係 2026 新北
新咪都要奶國民黨鞋底
你掉返轉頭話人屌票呢下好笑
傻豬
兩兆工程 bot 咪又係中國接
宜家玩一帶一路在花蓮呀
韓國瑜個樣直頭關我撚事咁
而家變左冇用51席係自己攞黎賤
BOT 俾中資即係你佳山基地戰備設施全部俾人睇哂
成班弱智都仲未睇出藍白兩黨係扯線公仔, 背後老細係中國共產黨的兩個分支
咁撚醒一帶一路去台東都諗到得唔得架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞