台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
台灣立法院今日表決立法院改革法案,期間民進黨立委與國民黨、民眾黨立委爆發多次肢體衝突。

在上午會議開始前,國民黨及民眾黨立委已提前佔據主席台,但民進黨立委到場後,隨即包圍主席台,雙方多次口角。在立法院長韓國瑜走上主席台後,議事廳內更爆發激烈衝突。民進黨立委試圖衝上主席台,遭藍白陣營立委阻止,雙方互相推撞,期間有民進黨立委把國民黨一名女立委撲倒。國民黨立委陳菁徽說︰「其實我只是在保護韓院長,我沒有想到會發生這件事情。我沒有跟人家打架的意思,我只是想在韓院長旁邊的位置站好。」

到下午,韓國瑜召開朝野協商時,民進黨立委又搶走秘書長周萬來手上的公文,並跑出議事廳。雙方事後互相指摘對方。國民黨立委陳玉珍說︰「我覺得立法院再怎麼衝突,從來就是立法委員與立法委員之間的事情,這次真的是太誇張。」民進黨團幹事長吳思瑤說︰「韓院長只要說出一句話,就是『本案還沒有協商,協商完備再來處理』暴力會不會發生,存在韓院長一念之間。」

立法院改革法案由藍白陣營聯手推動,內容包括立法院正副院長選舉改由立委以記名投票方式進行,以及增訂藐視立法院罪等,但綠營質疑法案賦予立法院過大權力。

令我諗起2019 內委會
繁支
民主
睇threads 中國台灣又準備爆太陽花
個類戰術頭盔係咩玩法
當年太陽花可以成事都係王金平故意為難馬英九而無動用立法院長嘅國會警察權,你覺得依家韓國瑜會同樣放棄動用警察權?
咁到依家都冇用到嘅
支那有議會?仲要有得打?
如果議會衝突係繁支
咁你應該好支持由治及興嘅香港議會
民進黨唔演啦

自己做得唔好,只能贏咗總統,但冇咗立法院嘅權力,冇得一權獨大

而家就用粗暴橫蠻嘅方式衝擊立法院
韓國瑜一用就打柴…咁辛苦爬返上黎佢寧願靜觀其變..一陣有咩入曬佢數又落返谷底
立院上次兩黨打爛仔交打到咁大陣仗係幾時
往死𥚃打啦屌
民進黨垃圾係一回事
佢地立法院垃圾係另一回事
台灣立委成日隻秋 斯洛伐克國會議員訪台都有抽水
唔明點解佢地個制度容許呢件事發生 咁多年都仲係咁
你就諗你開電視見到隻揪好唔好睇
你唔好當佢係國會當佢係鬥獸場fit哂
台仔:投錯大不了再一次太陽花

半年都未夠就得償所望
最後個張 勁係咪撲倒 勁
而家爆有咩用推唔走個總統
你話計啱時間選前就話有noise
你識條春咩
個個舉手讚成就最好啦
NCC改格真係有需要
同埋議員缺席真係要改
想知黃捷有冇份比國民黨班仆街抽水
熟悉的台湾回来了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞