台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
直接解散國會啦宣佈戒嚴
鄭運鵬話國民兩黨支持國會改革係因為可以羞辱總統, 講撚到台灣議會亂象民進黨冇份咁
https://ppg.ly.gov.tw/ppg/sittings/2024051509/details?meetingDate=113/05/17
5月17日議程
一、討論事項:本院司法及法制委員會報告併案審查台灣民眾黨黨團、委員楊瓊瓔等20人、委員傅崐萁等52人、委員傅崐萁等52人分別擬具「立法院職權行使法部分條文修正草案」、委員翁曉玲等16人擬具「立法院職權行使法第十五條、第二十九條及第四十四條條文修正草案」、委員傅崐萁等52人、委員翁曉玲等16人分別擬具「立法院職權行使法第十五條之一、第十五條之二及第十五條之四條文修正草案」、委員吳宗憲等16人擬具「立法院職權行使法部分條文修正草案」、委員吳宗憲等17人擬具「立法院職權行使法第十七條條文修正草案」、委員吳宗憲等17人擬具「立法院職權行使法部分條文修正草案」、委員吳宗憲等16人擬具「立法院職權行使法第十五條之一、第十五條之二及第十五條之四條文修正草案」、委員賴瑞隆等17人擬具「立法院職權行使法第十五條之二條文修正草案」、委員賴士葆等20人擬具「立法院職權行使法增訂部分條文草案」、委員吳宗憲等18人擬具「立法院職權行使法第二十五條及第二十六條條文修正草案」及委員翁曉玲等18人擬具「立法院職權行使法第二十五條條文修正草案」案;本院委員羅智強等31人擬具「立法院職權行使法第二十二條、第二十三條及第二十八條條文修正草案」,請審議案;本院委員羅智強等16人擬具「立法院職權行使法部分條文修正草案」,請審議案;本院委員呂玉玲等17人擬具「立法院職權行使法第十五條之一條文修正草案」,請審議案;本院委員呂玉玲等16人擬具「立法院職權行使法增訂第二十八條之三及第二十八條之四條文草案」,請審議案;本院委員鄭天財SraKacaw等19人擬具「立法院職權行使法部分條文修正草案」,請審議案;本院委員翁曉玲等17人擬具「立法院職權行使法部分條文修正草案」,請審議案;本院委員羅智強等22人擬具「立法院職權行使法第二十五條條文修正草案」,請審議案;本院委員李彥秀等17人擬具「立法院職權行使法第三十一條及第七十一條之一條文修正草案」,請審議案等11案。
你自己有睇台仔嘢 個algorithm咪自然咪推一大堆台仔嘢畀你囉
大撚把mk一樣叫脆或者錯體字跪啦 咁不滿喺度屌托柒咩 開佢哋波吖嘛 廢柴
Xi: 三十萬共軍福建準備就緒 渡海!~
唔熟台灣政局,但就好似比較好玩咁

https://www.instagram.com/reel/C3g_yeJS43j/
台仔議政風氣就係要打交
激烈程度就睇揸旗嘅黨團玩到有幾爛
支持賴總統訓政
以前睇啲專欄文章
台灣人好proud of 呢樣野㗎喎
覺得咁樣係民主既典範
份野就肯撚定有問題既
佢咁打包過以台灣慣常做法都肯撚定有問題既
但我都唔知打乜柒交老k想快刀斬亂麻你咪覆議拖柒佢算
我支持中国共产党
你咪撚老屈
第幾點
我就咁睇過一轉~好似都唔多見真係佢地巨體想修改D 咩
只係提出修改排議程去討論
你都on9之前8年綠營做嘢有冇同在野黨協商過?依家人地係議會多數係選民選擇,平時大聲疾呼民主價值可貴,依家唔夠票又9up咩硬推硬過,咁點解你會議席唔夠對家多啊?呢個時候又唔尊重民主制度?
你不如話自己鍾意幫賴神含撚算啦
国民党以前點樣貪污舞弊
只係8年已經無人記得
黃絲理想中的民主
覆議完立院審議再過半數過就冇得再say no
後面都拖唔到幾耐亦冇勝算 咁開拖囉仲等幾時
明明舊時8年綠黨都冇玩到咁盡 而家反而話番綠黨你揸旗嗰時唔咁玩係你on9抵撚死 都痴撚線
咁少邊夠呀
起碼300萬啦
依家綠營都識食綠色能源嗰幾千億發大財
係English統領之下慢慢都變成國民黨咁款
你啱 所以其實香港選舉制度都好民主 班政客同議員都好服從民主精神 你啱
e? 似層相識喎~
你仲可以釋憲架.....
覆議拖柒佢之後提請覆議啦.....
直接開拖我只可以講不愧係賴清德風格喇
睇佢fb直情開戰
由台南到依家佢係咪同議會有仇既啫
他媽的那麼多賣台
加起來不就300萬了
咁你冇得唔畀啲議員打交

除非選民覺得打交柒 / 唔應該發生,所以唔投你,或者就呢啲行為嚴格執行刑事法律

相反,我覺得係反映台灣更大嘅政治問題

政治光譜(不論政黨定選民)上唔同陣營欠缺基本共識同互信

選舉制度 agenda setting 功能唔明顯

同埋好似咁多年都冇建立到啲咩憲政 / 憲制傳統
我係另一位巴打 意見同上面嗰位巴打相近 選票由台灣人一人一票投出 藍白有人數優勢喺決議上做到決定 就咁睇咁的確合情合理冇咩問題
至於2024仲講香港,我就覺得巴打你有啲難頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞