台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
將中共政府畀中國旺旺(0151)上市公司嘅錢直接當係畀中天嘅錢,咁同共產黨話肥佬黎收美國佬錢再射去民主派一樣,內裏思維水平無乜分別
綠共想滲透共產黨
反滲透反攻大陸
其實弱咗好多,當初班小草信咗白嘅宣傳,以為自己係第二先引到選前個日塞滿凱達格蘭大道,個日YouTube 直播veiw數去到卅萬,結果票數第三,個下好hurt

柯p呢排講返自己台北市弊案,YouTube 直播veiw數得萬零,黃國昌就有三萬
519仲話要係民進黨總部條北平西路抗議,睇下會唔會巴菲特話齋:海浪無咗先知邊個無著褲
柯比國蔥架空左啦
國民黨係咁攻擊柯p
國蔥就係咁奶傅
歷史-台豬投共亡國
柯P 京華城案死硬 監察院有公文講明佢違法 北檢也開始辦案了
邊止京華城仲有台智光 北士科
佢唔洗選2028架啦
韓國瑜條撚樣連沈伯洋立委送院後第一句係講請沈伯洋委員發言

佢夠竟收咗咩order 一定要黑箱同日二讀三讀通過呀

你唔好同我講唔記得佢入過中聯辦
支國有得打交咩
人地99.99%人舉腳贊成
邊有機會打交
呢D一浸一浸啫
之前炒高, 係因為兩邊都唔想投, 所以先投佢
到兩邊開始要下面班選民歸邊, 柯就無戲唱喇

柯想當選總統根本就無可能
果時藍營班名嘴係咁話白營彈上黎, 對藍營係利好, 因為佢會分走綠營D票
實際上根本就唔係果回事, 係拉左綠營唔少票, 但係更多係藍營既票流左去白營度
不認不認, 最後道德勸說要選民棄保時, 現實就係藍白個票源先係高度重疊

大選前一年, 就已經吹藍白合, 果時已經好多人講, 藍白可以協調到一張名單出黎
咁綠營就一定下台, 但係各推各, 就一定輸

兩黨合作本來就應該要盡快傾掂數, 因為太多野要協調
但係去到最後既最後, 都仲要上枱傾, 仲要場面搞到好撚難睇
到最後國民黨就食苦果, 柯就脅之前民調, 成功拉民眾黨走出關鍵一步
綠營笑住躺贏
睇左國民黨咁多年, 換左咁多人, 成個黨將無能兩個字
入肉入血入骨咁表現出黎
中天係旺中持有的傳媒公司 同黎智英有得比較? 民主派幫黎智英一個人打工架?
真好 起碼仲有得打
你咪繁支

唔講仲以為得韓國瑜入過中聯辦
起碼成班人都真係出身出力,人地又睇得到佢地咁出力,好過某國成班植物人冇討論冇意志唔知做咩(講緊北韓)
點解要迫到咁後呀? 民進黨要逐條討論要拖延囉
黑箱黑到會議全程轉播 民進黨一個修正條文就提出40個修正動議40個再修正動議全部都仲未upload上國會官網又係咪黑箱? 琴日仲有幾條傻閪反對自己提案
講得黑箱都係睇被選民唾棄嗰件苗乜乜架啦 成件事就係民進黨一直拖, 自己拖8年仲唔夠
綠委提出40次散會動議及2次譴責吳宗憲案 呢D綠媒冇報一定唔知啦
沈伯洋條撚樣仆街前入咗要發言韓國瑜跟規則叫"請沈伯洋委員發言"有問題?
唔好唔記得韓國瑜係人民投票選出黎,就算佢入過你老母都唔該你尊重民意
仲有上面問你嗰啲係扮睇唔到定唔識答? 唔好諗住扯開話題先
黃國昌條撚樣自己講條文係保密 17號早上先出修正案 條文連印俾所有立委都無

民進黨拉布你就要玩黑箱通過呀
問你嗰D你答咗先啦
兜唔到就諗住側側膊扮睇唔到
連條文都唔比人睇就格硬過
國蔥成日掛口邊既程序公義去左邊?
反對的請舉手
沒有
沒有
沒有
繁支
移台撚值得擁有
「誰說昨天審議是黑箱?」黃國昌表示,民眾黨公布第一波國會改革法案,有召開記者會,
所有的條文都亮出來,還上傳立法院網站。

黃國昌表示,委員會有沒有討論、審查?有,都有詢答,也有討論,但在現場所面臨到的是
,一群根本不想討論的民進黨立委,民進黨花最多時間的是提散會動議。

黃國昌說,針對國會改革,有開公聽會,也有進行朝野協商,但他深刻感受到,民進黨只想拖延不想討論,「我第一次看到,有立委到協商現場,拿現行條文跟協商條文,在現場詢問修了什麼東西,他作為協商代表之一非常震驚,民進黨的協商代表,協商前竟然連條文都沒看過,這是立委該有的表現嗎?

黃國昌表示,如果裝睡,就永遠叫不醒,條文放在面前,還說是黑箱,夫復何言?他強調,立法院IVOD點進去,就有所有版本、會議過程、協商過程,所以當有人指控黑箱,他真的不了解黑箱在哪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞