台灣立法院爆發多次肢體衝突 有女立委被撲倒

521 回覆
129 Like 10 Dislike
好撚on9
中央山脈都打得通
仲要近年花蓮成日地震
屌 台灣陸配幾撚多奶共人士都可以定居 選埋哂一堆廢物賣國立委

學人搞聽證會唔係唔好 係要時間學人地議會文化
個動機係BOT送錢俾中共公司+起埋佳山基地的詳細位置
根本就通敵賣國
先唔好諗送唔送錢
做基建一定係搵中國最抵
但中央山脈有無可能打得通
環評、可行性報告都未做過 呢班屎一般的國民黨立委最終目的咪就係外省人高高在上的土皇帝心態 又貪錢又貪權

第三次國共合作即係準備滅黨滅國
環評報告乜都無做就要過
無話做唔到, 值唔值咁解
我唔知佢條路線想點走, 但係睇個提案, 係由宜蘭到花蓮, 台東向南發展
基本上重點係改善台灣東邊既交通

台灣東部, 我睇地圖係山多平地少, 與其起高鐵, 不如先諗下可唔可以剷走幾座山
開發多D平地出黎發展
你知唔知剷走座山要幾多錢
貴有貴做, 平有平做
估計唔貴得過環境高鐵, 搞完仲以賣地起樓
同埋台灣真係唔識得鐵路發展物業嗰個模式
台鐵地鐵高鐵全部都唔識做
港鐵呢方面真係做得幾好
其實大家都係撈油水啫,點解會搞到打交?
美國總統制都有藐視國會罪
係國會講大話係會坐監
呢鑊值得商榷,呢幾年就夠薑cut晒台灣省政府同福建省政府headcount同budget,蔡英文作為民進黨代表嘅總統,係考試院同監察院委員個度就填足位,點解唔刁空呢啲位,等中華民國試行三權呢?
台灣中央山脈好似全球頭幾個最深
你又唔係唔道嘜事,就只係識睇民進黨就鬧黃國昌,呢次其實係民進黨執政太耐腐化太深,忘記咗國會改革,呢個改革係蔡英文第一任期大選前提出,而家黃國昌係要5月20日前,蔡英文任期完結前通過,聯合國民黨通過蔡英文原版本國會改革。

而民進黨得到權力,就完全忘記改革國會去制行總統同行政院,你地搞清楚邊個先係有問題果個啦。
你知唔知白嘅版本就係2016 年蔡英文嘅版本? 絕對權力使人絕對腐化,蔡英文都一樣。
以國民黨版本,院會只會罰鍰,而情節重大者交由司法機關辦理, 邊到係規定,
修文寫得好清楚,唔好睇綠媒講完照copy就當係啦
上立法院睇下人哋啲開會文件先啦
機密罰可以作為拒絕提供資料/回覆嘅正當理由,睇下人哋開會文件再講,立法院網站有,多啲睇下其他媒體自己綜合下多啲意見啦

同埋如果有人洩密你咪告佢囉
唔可能因為有一個人會洩密,就話唔可以俾立法委員知道
無經驗就唔做得 , 呢個世界係唔會進步
一句無經驗 內文都唔睇 直接ban 呢個係民主社會?
台灣民眾黨黨團提案:

第五十條 取之文 查委員 組之委 之專業 之。

第五十條立法院所調 取之文件,限由各該聽 證調閱委員會、聽證調 閱專案小組之委員或 院長指派之專業人員 親自查閱之。

前項查閱人員,對 機密文件不得抄錄、攝 影、影印、誦讀、錄音 或為其他複製行為,亦 不得將文件攜離查閱 場所。

無話要公開俾社會大眾 條文一早有規範
個2兆基建個邊屌得好勁

睇來藍白今次柒得幾應

想係就職前玩野
點知家下個個都留意到
問題係台灣出生率直程係做到全球最低

雖然台灣近年經濟好,但有一堆人尤其是年輕人根本食唔到經濟好既成果,因為台灣政府都係冇咩重視貧富懸殊同房價高問題,只係做d野等佢唔好爆就算,呢樣其實係似足香港

我諗到既出路反而係跟北歐果種經濟模式,但呢樣一定要收重稅,d商界一定會反枱,所以無論藍綠執政都係唔會做
台灣所謂經濟好, 係局限係半導體行業, 再講白D, 就係入大廠
佢地係要獻出腎臟, 但相對人工係高一截

台灣有一樣好, 就係地方夠大, 發展程度嚴重不均, 而且交通系統唔完善
所以仲可以住遠D, 住偏D, 去應付物價

台北, 新北, 桃園呢D大城市, 物價一定係最高
但去到台中, 台南, 物價一下子就會降落黎

講就係咁講, 但其實台灣咁多年物價都無乜點變過
人工好左, 唔再係23K, 變左27K

你要出路, 跟北歐模式, 即係高稅高福利果隻啦
老實講, 做唔到, 做生意既野, 邊度成本低就去邊度
重稅情況下仲留底, 多數係走唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞