星島報導:兩名組員指證Ocamp非禮被告事發時在場

542 回覆
83 Like 484 Dislike
「而唔係好似一開始被告話
完結前30至45分鐘就已經喺Disco night」

打錯字?
原告先啱?
Yes
所以係嫌疑犯之一
但如果證供冇衝突
咁點解個官裁定被告在場
被告不在場證明俾咩推翻咗
佢係組爸,冇可能咁遲先出現
法庭判佢冇罪,成班連登仔就嘗試喺網絡世界定佢罪
上面咪有新聞講
控方話感覺自己disco night 完結之前30到45分鐘俾人非禮

鄧同學就用CCTV做不在場證據,證明自己30- 45分鐘之前根本唔喺disco night
因為佢係就嚟完場先到場地

但另一方面,控方又話不完全肯定到時間+ 有兩個女同學話曾經見到被告出現(當然亦有啲同學話見唔到)

所以X實際受到非禮嘅時間存疑

就算有CCTV都好,都因為控方肯定唔到實際時間
令到男同學嘅不在場證據被推翻(好似係)
因為有兩個證人話佢在場
法官裁定佢地只係記錯玩火車的時間 而唔係認錯玩火車的人

退一步講
就算冇兩位證人稱被告在場
被告的不在場證據依然係唔成立
因為控方/法官只要將玩火車的時間拉闊到由Disco night開始到Disco night結束
由於客觀證據顯示被告喺Disco night結束之前10分鐘到場
所以法律上被告的不在場證據都係唔成立
我要強調只係「法律上」唔成立
而常理上成唔成立就大家自己判斷
佢個CCTV就係用嚟證明佢就嚟完嘅時候先出現
問題係,
將玩火車嘅時間拉闊到disco night 就嚟完場根本唔公道
記錯時間就得
認錯人就唔得
好彩佢去左食飯加埋有cctv影到
唔係的話真係水洗都唔清
我覺得唔係唔公道
而且唔公道的係人

有班傻閪不斷穿插於法理同常理之間
用法理去睇常理 用常理去睇法理
例如被告根據客觀的cctv同證人的口供主張自己唔在場
班傻閪就會話法官已經裁定左佢係在場 所以佢係在場
老實講,就算掂到又點,我唔係當事人,唔知當時感覺,但好似當事人當時都無反應,其後聽人形容至覺得蝕底,可能個男仔掂女仔果陣無乜自覺好似摸男仔咁,講真小朋友男女玩都要大家掂到攬頭攬髻,大家又唔會覺得淫褻,係個男仔而加成年,你覺得有呢d觸碰一係咸濕啫

係唔鍾意就一開波嗌唔好,佢有心又好無意又好,再搞你就話佢意圖不軌啫,而加一開始無反應,諗諗下先話覺得蝕底,一下警告都無俾人就突然用最大力度去報警,對方有時做過乜都唔記得,俾人擺上庭都咪話唔大壓力
唔係玩遊戲咁問?
你講法庭唔受我明
但最簡單證明自己唔在場
唔係第一步先搵有冇人記得佢唔在場?
佢篇自白又唔係同個官講,係同所有網友解釋,點解佢唔提呢點呢?
點樣搵人記得佢唔在場?
問下所有出席者 佢在唔在場?
100個人話見佢唔到 就搵哂100個人上庭?
而家客觀證據(cctv)已經顯示佢最少10點先到場
點解仲要搵人記得佢唔在場?
應該只會問同組?
或者其他組爸媽?
每組組爸媽應該好少?

係咪冇人肯幫佢先要搵cctv呀?
cctv好似唔受喎?
佢而家唔係唔受cctv
cctv顯示被告10點後先到場
呢點控辯雙方都冇爭議
而家係唔受玩火車的時間係證人所講的9:30-9:45
控方/法官認為玩火車的時間可以係10點後 亦即係被告到場之後

而且證人話記得佢唔在場的證供係冇任何價值
因為證人頂多只能夠講見唔到被告在場
但見唔到唔代表被告唔在場
總之cctv冇用啦

一篇自白咁多男網友撐佢
嗰日俾人屈非禮反而冇男同學撐佢
唔會好怪?
有幾怪?
你敢撐?
唔驚轉頭比人屈埋你係色狼?
我就唔敢撐啦
「大家Ocamp岩岩識,冇理由砌被告生豬肉」

成件事我覺得成班人Bully 緊個男苦主啦,而男苦主正正係一副「阿雞」樣
成班都想溝女
之後強施主做咗八婆A目標
佢話有非禮,班狗公唔怕俾人指埋一份?
剩係3條友玩火車?
其他人呢
我都想問
個camp就十點三定十點半收 我唔信 九點半過後冇人睇住時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞