星島報導:兩名組員指證Ocamp非禮被告事發時在場

542 回覆
83 Like 484 Dislike
你啱

同埋原文報道有咁難明咩?定係啲人完全冇睇過原文,只係睇完阿強嘅自白文自稱有不在場證據就信到十足十。

余姓同周姓女組員都係阿強嘅組女,佢哋係好肯定咁指出佢哋見到阿強喺火車捐山窿時(即係X被人非禮時)係在場。

再加上冇人知火車捐山窿進行時嘅確實時間,因為冇鐘冇錶冇電話。

所以個官先會話阿強嘅不在場證據係不切實際。

邊個講大話呢?我就唔知喇。

原文:
淺粉組余姓女組員作供指,阿強是她的組爸,淺粉紅組於8月20日下午一同乘車到大棠,期間阿強稱有事離開,沒有一同抵達目的地。余續指,她在Disco Night的中至尾段,以及在「火車捐山窿」時皆有看到阿強的身影,但沒有留意他甚麼時候到、在做甚麼。辯方代表大律師佘漢標盤問時,邀請余展示其Instagram的相片,當中有淺粉組的合照。余同意辯方所指,除了阿強外,同組另有兩男生有金色頭髮;而根據「水game」時的合照,當時只有阿強穿了淺粉紅色組衫,其餘兩人則身穿黑色及白色衫。

另一位淺粉組周姓女組員亦供指,Disco Night當晚有看到被告一起參與「火車捐山窿」;辯方質疑周會否因為燈光昏暗而認錯人,周即反駁指「即使(同組其他男組員)係金色頭髮,但佢哋個樣都相差幾多。」
咁要睇下佢個「肯定」有幾可信啦
究竟呢兩位證人係點搵出黎?

如果係AX周圍搵人 問人有冇人可以做證人證明被告當時在場
咁得出的結論就係 有2個人見到被告在場

如果係警方根據cctv或者學生名單
問人有冇出席呢個活動
出席時見唔見到被告
咁得出的結論係 詢問左n個人 有2個人見到被告在場

兩個結論都係有2個人見到被告在場
但兩種情況得出的結論的說服力係唔同
例如100個人只有2個人見到被告在場
有98個人唔記得自己見過被告
咁呢2個人的可信性就會大減
自己柒左就柒左啦
你講嘅嘢你覺得警/官冇諗過?
兩個證人都係阿強嘅組女,當然你可以懷疑佢哋同x係同黨,有份夾口供,唔可信,但結論係個官信咗
不過宜家最唔清晰係鄧同學自己就話有cctv影到佢10點先係渡假村大門根本參加唔到呢個可能係9:30到9:45已經完嘅環節
但報紙就淨係講個官反駁辯方接納證人話見到
所以根本唔知究竟係咪真係有cctv
但齋係接納組員話見到佢又接納組員話睇唔到5官又接納同組有3個人背影有相同特徵
就咁睇極矛盾
其實無論佢地話見到 / 見唔到阿強
我覺得根本都唔應該信或者接納
不過而家個官接納咗
接納證人指出阿強有出現喺disco night啫

我就覺得講嚟講去
根本當晚就係成班玩得興奮
又沒收手錶同手機 現場又有幾個身形背影相似嘅金毛
呢種環境下
任何所謂證人 話自己見到/見唔到 阿強出現
都係唔應該信
但佢地肯定見到wor,唔係話好似見到?
你啱

同埋原文報道有咁難明咩?定係啲人完全冇睇過原文,只係睇完阿強嘅自白文自稱有不在場證據就信到十足十。

余姓同周姓女組員都係阿強嘅組女,佢哋係好肯定咁指出佢哋見到阿強喺火車捐山窿時(即係X被人非禮時)係在場。

再加上冇人知火車捐山窿進行時嘅確實時間,因為冇鐘冇錶冇電話。

所以個官先會話阿強嘅不在場證據係不切實際。

邊個講大話呢?我就唔知喇。

原文:
淺粉組余姓女組員作供指,阿強是她的組爸,淺粉紅組於8月20日下午一同乘車到大棠,期間阿強稱有事離開,沒有一同抵達目的地。余續指,她在Disco Night的中至尾段,以及在「火車捐山窿」時皆有看到阿強的身影,但沒有留意他甚麼時候到、在做甚麼。辯方代表大律師佘漢標盤問時,邀請余展示其Instagram的相片,當中有淺粉組的合照。余同意辯方所指,除了阿強外,同組另有兩男生有金色頭髮;而根據「水game」時的合照,當時只有阿強穿了淺粉紅色組衫,其餘兩人則身穿黑色及白色衫。

另一位淺粉組周姓女組員亦供指,Disco Night當晚有看到被告一起參與「火車捐山窿」;辯方質疑周會否因為燈光昏暗而認錯人,周即反駁指「即使(同組其他男組員)係金色頭髮,但佢哋個樣都相差幾多。」

如果當時三個金毛著唔同顏色既衫都幾撚難認錯人
完全撇除呢件事

其實 ocamp 真係無咩存在價值 咪又係老鬼圍喂喂同食女
咩ice breaking
我調轉問 出到社會
有邊度就ice breaking event 年年都係爆出揸波奶腳咁?
定係講緊要入迫科個d性醜聞?
睇你信唔信周姓同學

辯方質疑周會否因為燈光昏暗而認錯人,周即反駁指「即使(同組其他男組員)係金色頭髮,但佢哋個樣都相差幾多。」
咁當然佢問你係咪處女已經隨時中咗性騷擾
性騷擾係女方覺得畀人冒犯就可以告

但係我想講嘅係Ocam2X年嚟都係問啲咁嘅嘢同玩好埋身活動嘅地方
女仔去都要識得保護自己
可能講得唔好
老老實實 警察多數冇諗過
法官受制於佢的角色
除非有相反證據證明證人的口供係錯誤
否則佢必須接納證人的證供係正確
番梘強
咁男同學有冇搵到同組嘅人證明佢不在場呢
有冇飲過咸淫大補酒先?
OK,我係對D法律字眼唔識,你話我柒左無關係
但果條片是否客觀,有無偏頗誤導係兩回事,
希望你地唔好因為我柒左就覺得條片講得岩
所以先有女權自助餐個term

ocamp不嬲玩呢啲,唔通玩讀書分享會,但女人就係有特權突然話唔想玩,然後將個男人格謀殺
E,睇嚟你係殺人犯喎

雖然無證據
我唔太清楚性罪行法官係咪會偏向相信控方證人口供
但至於自行判斷證人證供可信性
法官起碼都叫有控辯雙方證據 + 大律師盤問
我淨係得兩篇新聞報道同一個疑似係被告寫嘅連登po(post入面嘅證供冇證據佐證)⋯
唔通真係做連登判官咩
我應該冇能力作出比法官更加好嘅判斷⋯
有時係潛意默化咗覺得喺ocamp問呢啲問題係norms, 但一個唔覺意問咗個真係會介意、會覺得被性騷擾嘅人時(唔限於女仔)就會賴哂嘢。

我老坑嚟,當年ocamp我哋成班仔真係好純情,冇咁chur

男仔都要識得保護自己,一時口爽嘅嘢可免則免,無論係為咗避免冒犯到人,定係畀人屈
佢可以點樣搵人證明自己不在場?
而家連玩火車的確實時間都冇
可能係9:00 9:05 ...9:30 9:35 ... 10:15
被告需要搵個人證明自己喺呢段時間內都唔在場係極困難的事
咸濕還咸濕,非禮還非禮,唔可以話條友咸濕,就一定有非禮
啫係冇囉
都係
我樓上都提到咁樣隨時中咗性騷擾
但係嗰個年紀嘅人個腦可能係諗緊呢啲嘢
佢入去嘅時候都畀人咁樣問過又繼承返呢個傳統?
好難講
同意發生左果樣野
根本唔係犯罪
佢講到好似認左非禮咁
有冇飲過咸淫大補酒?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞