星島報導:兩名組員指證Ocamp非禮被告事發時在場

542 回覆
83 Like 484 Dislike
其實在場係指disco night在場 定火車捐山洞在場

disco night 10:15完

鄧生10:00 入camp一樣可以玩10-10min disco night
同埋唔俾果時在場有非禮犯咩,咁多人
生得比其他嗰2個金毛樣衰,所以中奬
重點係嗰10-15分鐘仲係咪玩緊火車捐山窿?定係個遊戲已經一早完結左,非禮過程已經發生左?
呢篇清楚好多我都覺得點會咬定呀强係火車捐山洞時間有出現
法庭都冇接納被告係10點之後先參與,反而相信證人活動期間見到被告,仲有另一個點係活動10點3完,呢個係咪共識,如果係又唔同講法
唔關事 佢一定有去 無人推翻呢件事 但無人證實到火車捐山洞既發生時間 可以係佢入營後發生
如果1015完,被告1005到場,咁個女仔對於被非禮既時間就好深刻,因為一俾人摸完,活動就完場
搞手rundown冇記錄大約時間?
火車捐山洞好似係即興遊戲黎
非禮都係成個disco night完曬 佢由A講先知 個刻佢都唔知係非禮
有證人證供話22:15就完左活動 官又接納左證供
而CCTV又話佢22:00先到
咁有人證話見到佢在場都正常
因為佢有去
咁個遊戲係22:00先開始?
淨係玩左15分鐘?
Ocamp搞手唔會睇時間咩
唔係有人會主持遊戲咩
點解冇一個人證明到
盲信女人就死啦
只會對男仔做成第三次傷害
呢個係disco night 火車捐山洞 係啲即興game類似無啦啦大家搭膊頭 捐過人手搭橋 唔洗hold game 可能持續幾分鐘only
咁所以佢無辦法證明到自己冇參與到遊戲
而佢主張自己冇玩
但係同組都冇其他人證明到佢冇玩

不過假設
女証人指既係其他兩個男仔 同髮色髮型同3
但因為無法認到對方既五官
即使另外兩個男仔有玩全程
都係告唔入
佢哋都既下場都會同而家呢個男仔如出一轍
但三個入面有一個係真兇

咁係呢種情況下其實唔值得提告(?)
我諗呢一點對控方同辯方都公平嘅 (係呢個case)
因為同時有2 個證人話見到 所以個官選擇信證人 (因為cctv的確有15分鐘gap (2入件事邏輯上係可以並存, again 只係unlikely , not impossible)
最後個官都係用同一把尺去判被告無罪
某程度上係個官信有非禮件事發生 不過佢唔信係呢個被告 ie 你拉錯人啦
啲可卡因係你嘅
https://thewitnesshk.com/20%e6%ad%b2%e7%94%b7%e7%94%9f%e6%b6%89%e6%b8%af%e5%a4%a7%e8%bf%8e%e6%96%b0%e7%87%9f%e5%85%a7%e9%9d%9e%e7%a6%ae%e6%96%b0%e7%94%9f/

20歲男生涉港大迎新營內非禮新生 事主稱遊戲時被摸「胸部兩側」 辯方指僅腋下

辯方將爭議被告事發時不在場
被告鄧皓然(20 歲,學生)否認各 1 項非禮、普通襲擊罪受審。控方外聘大律師伍穎珊表示會傳召共 6 名證人作供,辯方大律師佘漢標則稱,除被告外有 1 名辯方證人,並會爭議被告在非禮罪事發時不在場。案件由裁判官梁雅忻審理。

控方首先傳召事主 X 在屏風後作供,她供稱是港大護理系新生,案發的 8 月 20 日參加迎新營,與組員先在港大集合,中午至下午與組員一同搭車到大棠度假村。X 供稱,一組由「組爸」、「組媽」、組員、兩名助手組成,而助手可以是非港大生,負責搬運或執拾物資。

辯方個証人啲料唔夠個2個組員solid 所以判佢在場,應該係咁
另外有冇方法查到佢地admitted facts係咩
咁係你假設左真兇一定係喺呢幾位金毛學生入面
但事實上有邊個可以確保成場活動冇其他金毛(非hku學生)混入?
指火車在場
但問題係冇人有客觀證據知幾時玩火車
所以控方/法官可以將玩火車的時間拉闊到成個disco night咁長
然後被告只要拎唔出一個持續成個disco night的不在場證據
等於佢冇不在場證據
舉個例 假返被告有出席成場disco night活動
有客觀證據(cctv)一直影住佢坐喺度傾計
但只要有1分鐘離開左cctv的錄影範圍
佢的不在場證據已經唔成立
因為佢可以喺呢1分鐘犯案

要留意的係
不在場證據只係一個有力的證據證明犯罪的人絕對唔係自己
冇不在場證據/不在場證據唔夠充分絕對唔代表被告就係罪犯

點解幾位證人都指控被告當時係在場 但時間上的錯誤可以錯得咁離譜?
你老豆老母名在香港現場啦
星島煮重晒米
明明自己未審先公開疑犯全名, 相片
咁所以呢?
余同學:被告有出現喺Disco Night 但唔確定有冇玩「火車捐山窿」

呢個澄清咗口供唔一致嘅地方
本身冇睇到明報報道
唔該巴打
鄧同學一直都話自己喺Disco night 最後嗰十零分鐘先出現
佢之前個CCTV都係話想證明自己係最後尾段先出現。

而唔係好似一開始被告話
完結前30至45分鐘就已經喺Disco night
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞