星島報導:兩名組員指證Ocamp非禮被告事發時在場

542 回覆
83 Like 484 Dislike
知道,只係我唔會咁樣攞嚟搏啫。
所以咪話無論有冇非禮

非禮嗰個係咪個男同學都好

都已經社會性死亡咗
如果X當下有即時縮手,面露不悅,唔知又會唔會打得甩呢
記得你下次講咸濕話題時,要肯定對方唔會即時面露不悅或者報警喎
上面?
單嘢最撚仆街就係朋友A無人關心下佢?
其實除左柒無咩野,唔識睇條女眉頭眼額,又遇著件叫都唔識叫的鵪鶉女,柒頭夾硬來走去掂佢,比人拉左告非禮

告唔入改個名繼續讀書啫 乜鳩社死,唔好睇到自己咁大
而家的情況係
1.證人見到被告
2.證人提出的案發時間係10點前(9:30-9:45)
而控辯雙方都承認被告10點後(10:05)先到場
3.10:15就完場

換言之被告到場後只有10分鐘時間左右 活動就完結
而證人提出的案發時間係30-45分鐘
即係幾個證人的體感時間都係過左10分鐘 就以為已經過左30-45分鐘
合唔合理?

所以而家有兩種可能性
1.證人認錯人
2.證人認錯時間
但正常負責Ocamp嗰條友係會睇住時間 已經plan好晒個schedule邊段時間要玩咩遊戲咁樣 所以其實認錯時間嘅存在性係比較低 如果唔睇住時間咪玩到12點幾1點都唔知幾點?
只能夠講 無法官眼中個2個女組員既証詞係比被告提供既可信
不過只能証明被告有在場,但不能証明被告就係插係X同A中間摸X個個
因為個2個女組員係冇親眼目睹案法經過

另外上面自己打錯左2) 應該係X比人摸 而X係由the psychologist對被告有牙齒印,加上有周姓男助手同A既証詞令到X確信前一晚摸佢條腰既人就係阿強
我大慨估到個女仔個心理
先假設個女仔真係普通女仔, 唔係故意玩野
佢會覺得如果玩玩下走係唔比面大家
為左唔比人排擠, 而選擇忍受

女人唔會似我地男人咁
有咩唔對路就直接屌出聲或者一拳打埋去
而係心入面有好多drama野諗

之前都有人講女仔可能單純覺得一生人一次就一定要參加Ocamp
Even知道Ocamp可能會有抽水遊戲
即係明知參加好有機會比人抽水
都會覺得一生人一次, 唔參加就唔合群, 而死都要參加

所以女仔做好多決定/思考/行動都係唔理性, 而係感性行先

然後事後先會開始理性分析岩岩發生既事,
可能成班"姐妹"事後開始討論,
係到分析岩岩有冇比人非禮,
可能事後傾: 有人比人非禮? 事主問埋D咸濕問題, 一定係事主喇
跟住先可能覺得唔對路,
覺得自己比人非禮左, 開始告人咁

尼個就係台灣好出名既"越想越不對勁"

我自己就覺得成件事都好on9
女仔參加Ocamp好大機會比人抽水, 但點都要參加
d組爸又鍾意搞埋d抽水game, 完左好易比人告非禮/公審
完全唔知道今時今日應該係男人要盡量自保避免搞到自己一身蟻
就算想食女溝女都完全用錯晒方法

事後好多野都係口同鼻拗
有人覺得問處女3P冇乜野, 有人覺得係變態問題
有人覺得玩遊戲掂到下好正常, 有人覺得D人借機抽水
尼D主觀感受既野好難拗,

所以成件事根本冇可能正常討論到
而且又冇足夠資料
本身成件事就唔可能用正常邏輯去分析
大家依家都只係憑感覺去鳩估
其實已經唔好講me too泥沼
有班人係視Ocamp係中童變大人的神聖儀式而去, 而本身小小事就上頭...

再加上ocamp班友唔係識左好耐, 隊9你真係唔需要考慮.
而如果係中學同學開p,會有人做和事佬而唔係撥火
呢個咪就係個官唔接納段cctv係不在場證據嘅原因 因為不能夠100%證明不在場

邏輯上係咁 但係非常unlikely 囉
真相係點冇人知可能真係條傻閪屈人, 亦都有可能係個咸濕仔有非禮人但好彩打甩左依家法庭判左被告冇罪就當佢係清白不過企跳真係做多左
被告聲稱佢唔係企跳
真係跳一早跳左啦, 一個人要死點都死到啦點會救到佢
聽哂,我認同片中嘅分析。
但預咗有人會唔睇片,或者質疑片主小醉俠啲料真唔真。
問題係10點嗰陣
火車捐山窿嘅時間點已經完結咗
呢個係控方證人嘅證供
但因為冇人實際睇到個時間
而控方證人又話火車捐山窿期間見到呀強
所以個官就認為10點後仲有機會玩緊火車捐山窿
被告存唔存在於現場好直接影響到成個指控嘅成立
當證供存在疑點而無法查清
唔係應該有利於被告咩
明點解個官咁容易就接納證人指證呀強出現喺火車捐山窿嘅證供
咁又唔好講到ocamp 先有呢d事
出到社會做野一樣會比老闆借d倚渣波奶腳
早d 學識應變絕對係好事
好撚慘你屌緊你自己老母?
記得俾錢佢 收開幾錢一Q?
由非禮變襲擊
如果男同女調轉告唔告到?
啊婆同親戚朋友唔可以做證人話佢去左生日宴?佢搭車去八達通紀錄都得瓜 唔會行路去瓜
真係一樣Solid Evidence 都冇咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞