星島報導:兩名組員指證Ocamp非禮被告事發時在場

542 回覆
83 Like 484 Dislike
你話:「只不過班友之後又話唔記得俾人非禮嘅實際時間」

Source?
咪話阿強用CCTV駁斥個時間點根本唔啱
證明自己冇出現過

點知控方又話唔記得係幾時俾人非禮

有證人話強出現過,但屌你只係認背脊
咁當有
問題係呢位同學點樣可以「肯定」被告唔在場
而佢「肯定」的方法係令人信服?
應該係冇乜方法
咪撚弱智,你講咁多假設野只係證明你無讀過大學仲學人講ocamp,女校根本仲癲

我而家問你,係唔係搞ocamp要問卷所有人接受程度,有人接受酒精就全部人一齊飲果汁先生?你老母臭唔接受男女一齊,就全部人分男女各自玩?
講logic
咁如果照而家風向撐條仔迫到兩條女出黎 到時人地又上天台坐 係咪又要幫番兩條女
連登d野 睇完就算把啦 你幫一邊又迫死另一邊 會唔會覺得好偉大
直接結束Ocamp文化
玩到搞到報法庭新聞
國際校園好型像咩
Sorry, 我唔係假設,係身邊女校出嚟嘅朋友真實嘅睇法

Ocamp理應就要有規管,hall o嘅搵floor tutor睇住咩都好,就係冇人睇住先年年咁多醜聞
被告對於控罪2的擺明用於人格謀殺的案情全部認哂(都告唔入)
係令我更加相信被告係無辜
無錯我係唔知「事實」有咁多法律含意。
一開始講到「事實無爭議」係我柒我認,

但成條影片整體的確係引導人覺得個男仔係有罪喎,
唔通全部都係因為法律用語?
同埋對兩個女仔口供不利既資料全部都唔提
有D連新聞都有寫,
好明顯有既定立場好唔客觀喎呢點你同唔同意先?
「點知控方又話唔記得係幾時俾人非禮」

Source please, 等緊
我而家問你,係唔係搞ocamp要問卷所有人接受程度,有人唔接受酒精就全部人一齊飲果汁先生?你老母唔接受男女一齊,就全部人分男女各自玩?
公司team building成日出事?分享下有乜公司team building 有出現這些情況

最憎人見到自己玩爛左就話一定係咁嫁啦
鄧x強
一生人一次真係好ON9既思維
上天台跳樓都係一生人一次,係咪又要試下

Ocamp真係好多平時溝唔到女既人
利用所謂既組爸身份食女,或者至少抽下水
做得組爸都一定或多或少有D居心架喇

而且對大多數人黎講
成為組爸都係人生第一次獲得權力支配其他人既時間
仲要係Ocamp入面咁封閉既環境
組爸會成為尼個封閉環境入面既國王
好易走火入魔,以為自己真係可以為所欲為咁
男女一齊玩=性騷擾?

性騷擾是性暴力行為的一種。 任何人向別人做出一些不受歡迎而帶有性意味的冒犯行為,令對方感到不安、被冒犯、被侮辱、受威嚇或不被尊重,即屬性騷擾。 性騷擾沒有性別限制,任何性別都可以是侵犯者或受害者。

我只可以講,你覺得玩ocamp講咸濕嘢係norms,問人扑唔扑嘢係norms, it’s all fine,你自己嘅選擇嚟。但我只會提醒你,你講嘅嘢有機會觸犯性騷擾,有機會畀人告。喺呢個情況下,你當然可以繼續你嘅咸濕norms, 但畀人告性騷擾就係你抵死
火車捐山窿嗰陣佢根本唔在場 點樣喺唔在場嘅時候可以非禮一個人
而家係你叫人道歉 我無講邊個講真話
你又點證實人地屈人?
嘥氣啦契弟
連登講理智 本身就唔太理智
根據控辯雙方承認事實,鄧於「Disco Night」當晚約10時正進入大棠渡假村。佘表示,從控方證人供詞得知,由渡假村入口前往事發活動室需時5分鐘;就此推算鄧應於當晚10時05分方能到達活動室。佘續表示,X作供時指由當晚感覺到被摸距離
「Disco Night」活動完結有45至30分鐘,而X所屬組別的助手周祉瑜(同音)作供時表示其組於10時30分回到宿舍。
佘稱,由於周作供時指當時有用電話與他人溝通,又指電話存有時間紀錄,故其判斷有「客觀因素」。辯方續引述周推算,提出該組於
10時15分左右離開活動室,此前另需幾分鐘召集組員。佘表示,以此推算,鄧出現於活動室的時間最多只有幾分鐘。

承認事實指,香港大學護理學會於2023年8月20日至22日舉辦了迎新營。事主X在屏風後作供指,她去年以新生身分參與護理學系迎新營,同組有6至8個新生、2個組爸媽及2個助手。X指,在8月20日,她與同組組員在港大集合後,一同搭車到大棠;吃晚飯後,他們從宿舍步行到類似學校禮堂的地方參與Disco Night,但因規定不能帶備手機及錶到活動場所,所以不知道確實時間

X 一開始話活動完結之前大概30-45 分鐘俾人非禮

阿強就係用呢樣嘢用CCTV駁斥
話佢根本冇出現過

但X 又話唔知道確實時間

所以阿強段CCTV最後都冇用
個官咪証明左, 女權西收皮
因為18歲已經係大人
佢哋suppose係自己管理到自己
覺得唔開心會自己行開/講唔好
呢件事係幼稚園已經有教
(係咪真係做到就唔討論可以好多假設
但係確實係幼稚園就開始教呢點冇錯)
但事實「火車捐山窿」呢場遊戲期間 所謂嘅被告人又真係唔喺現場 因為佢係好切切實實講明係玩緊呢場遊戲期間俾人非禮 而唔係disco night成個環節咁廣泛
黑蚊蚊嘅環境 憑個背影就認到人?唔好笑死我啦
單單在未經同意下接觸、或沒有合法理由下觸摸對方,已算是襲擊。 警方可引用 《侵害人身罪條例》 第40條 檢控纏擾者,以協助受害人。

咁可以繼續問,你老母唔接受男女一齊,就全部人分男女各自玩?肯撚答我問題未
依家班女就係唔識仲要俾隻手人示範
返幼稚園學過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞