星島報導:兩名組員指證Ocamp非禮被告事發時在場

542 回覆
83 Like 484 Dislike
佢哋話見到嘅可信性其實好低
阿強咁樣衰,成個湯令山咁
梗係要煮死佢
咁咪啫係趕得切返 仲有15分鐘時間摸囡囡
似合謀夾口供多啲
但係火車捐山窿遊戲時間一早完左
就係錯在指名道姓咁話係果個人非禮佢

如果有人非禮係事實,可以告
咁咪照形容當時非禮果條友係咩樣咩髮形咩衣著囉
但你唔肯定非禮你既人係邊個,就隨口揀個樣衰衰既人黎指認
咁就係屈

重點係女人屈人真係冇乜代價又方便
係IG黑底白字開個STORY,就成堆狗公幫佢
根本係現代版既獵巫

美國GYM之前嘈得好勁,D女做做下GYM就屈人望佢
查都唔查就就影人相放IG,IG又係女姓圈子既同溫層
所以比人屈果條友就無喇喇比人公審

係日本又係好常見
搭地鐵,有女仔比人非禮
跟住就捉住隻手就話佢果個人非禮
但問題就係,咁多人又咁迫,真係好易捉錯人
依家搞到個個日本男人搭地鐵都勁小心,
舉晒手/12碼人牆式縮係前面咁

老實講,女仔比人非禮,係慘既
因為多數都捉唔到真係摸你果條友
但慘還慘,唔代表可以比你隨便捉個人黎屈
真,好堅持被告係有機會犯案
好堅持女方無講任何大話
呢樣係性罪行案件的特色黎
只要證人的口供冇出現矛盾
法官都會接納證人的口供係真實可靠
除非被告能夠提出相反證據證明證人的口供係不可靠

所以跳出法庭睇
呢兩位的證人的證供係咪真係可靠就各自判斷
唔好因為法官話係真就認為係真實可靠
現場冇鐘又收哂手機 點準確知道時間
cctv時間準唔準到都成問題
太多人回我「事實」呢點原諒我又copy & paste
佢其中句對白係咁:「點解雙方都同意事實,最終都可以無罪呢?」
根據佢上文下理既描述,佢用得反問,
呢到既「事實」係應該要增加到佢有罪既可能性,
後面「點解最終都可以無罪呢?」呢個句子邏輯上先成立,

如果好似你咁講係解控辯雙方起點同共識,
好似語文上完全唔合邏輯喎,
佢後果句點解最終都可以無罪就接得好奇怪喎,
控辯雙方起點共識同根本就同最終有無罪無關

首先佢講既內容相比係新閒好多不利女事主口供既陳述都刻意唔提,
然後各種字眼都好引導到好似好多證據都指出男被告好大機會有做咁
成段影片都好偏頗好誤導你同唔同意先?
根據証人俾嘅口供係Disco night完結前30-45分鐘遊戲已完結 即係21:15-21:30期間
「依家搞到個個日本男人搭地鐵都勁小心」所以呢個就係現代男人要有保護自己既意識,你俾人告非禮果一刻已經注定社死

好似啊鄧同學咁問人地係咪處女有冇玩3p,呢d唔係一個正常男人應該要問既問題,女方聽到會唔舒服。女方至會先入為主認定係鄧同學非禮佢。呢個都係鄧同學要吸收到既教訓。

你既一言一行一舉一動都會俾人見到影響到人地對你既觀感。
遊戲時間係 ??:??至21:15或21:30內
其實無論佢地話見到 / 見唔到阿強
我覺得根本都唔應該信或者接納
不過而家個官接納咗
接納證人指出阿強有出現喺disco night啫

我就覺得講嚟講去
根本當晚就係成班玩得興奮
又沒收手錶同手機 現場又有幾個身形背影相似嘅金毛
呢種環境下
任何所謂證人 話自己見到/見唔到 阿強出現
都係唔應該信
咸濕同非禮係兩件事,唔好混淆視線
鐘意睇SM嘅人唔一定SM人
loop返去Ocamp係一個咩性質嘅活動

影響觀感嗰度自問唔靚仔嘅巴打都係唔好行太近女人
我怕因為我表達得唔好,
令人覺得條片無問題無誤導,

我唔識野唔識法律用語 7左 係一回事,
條影片客唔客觀有無誤導係另一回事
但佢地肯定見到wor,唔係話好似見到?
大唔大傷害唔係你講,係個女事主既主觀感受。你試下返新工無啦啦有個麻甩佬問你有冇俾人桶過屎眼,有冇玩過人型蜈蚣。然後突然間又無啦啦有人揸你條jer ,你又睇唔到係邊個。睇下你會有咩感受。

啲邏輯咁似「女性自己要吸取教訓,著得暴露就會畀人有個唔好嘅第一印象同觀感,自然會引啲強姦犯強姦妳,所以女性自己要小心衣著唔好著到咁性感暴露」
咪就係,啊鄧同學其貌不楊,三唔識七無啦啦問人地係咪處女,我係女既話就即刻告佢性騷擾啦
咁呢個其實我都認同,但而家呢個社會係favour 幫助女性多過男性,你係要包拗頸走去咸咸濕濕騷擾d女,到時俾人告非禮都係你自己攞黎
學校應該將男女分隔開?
Ocamp應該用飲茶代替飲酒?提防酒後亂性?
呢個我唔知啦,我出左黎做野好多年。但基於我係職場上多年既觀察,男人俾d女同事告性騷擾/非禮多數都係衰自己咸濕衰多口架啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞