星島報導:兩名組員指證Ocamp非禮被告事發時在場

542 回覆
83 Like 484 Dislike
係呀
但係作為長輩最多提下佢可能有咩事發生
咁佢一定要去識行識走都冇辦法
我屌你老母閪 。傻鳩
你老母仲接緊客呀?
官無證明 只係無證據
連登呢啲時侯又開始搬法律出嚟
果然廢青
單單在未經同意下接觸、或沒有合法理由下觸摸對方,已算是襲擊。 警方可引用 《侵害人身罪條例》 第40條 檢控纏擾者,以協助受害人。

你呢段係想指出啲咩?睇唔明同你老母唔畀你同女仔玩有咩關係
去到都係想屌閪完夢
當交學費啦
女,並唔係咁溝既
你又知唔得? 你在場知有幾黑? 講到你係非禮人嗰位咁身臨其境喎,笑死
點呀女權L死得未呀?睇吓法庭講咩先啦 個「女性」受害者唔知 要靠佢個friend話俾佢聽先知 跟住淨係睇到個背影 然後去到警察認人手續嗰時覺得「阿強」個身形好似嗰陣時個背影 於是就冇懸念指證阿強係非禮佢 咁樣都得?你估依家仲係70年代靠科學鑒證咩?
我係我自己間U玩過Disco night又同你講咩垃圾
其實唔用cctv作為不在場證明嘅原因最主要係因為阿強嘅兩個組女都指出「火車捐山窿」呢場遊戲期間,阿強喺現場。
你唔接受性話題,自己又唔走,走去告人非禮

你唔接受身體接觸,自己又唔走,我係咪要ocamp全部人分開男女玩,唔係一陣又俾你告人身侵害
你理得我係咪廢青
官話無就係無架啦
你睇TVB太多阿? 官話無, 唔等於你無做過??
你D女權唔快D死?

全部入解放軍營斯巴達摺被好撚過
反正出嚟做社畜都係俾人勞役
告晒3個咪得囉on9
法官稱過兩邊証詞,認為控方既證人可信
2個組員不約而同指出,玩火車捐山窿個陣見到被告
如果被告方能夠指出火車捐山窿真係係21:30發生,咁就應該會寫作,法庭採納辯方證詞
有3個同一身形&差唔多嘅樣喎 同埋仲有樣嘢 嗰兩個組女係咪嗰位「女性」受害者嘅friend都唔知啦
嗱,性騷擾嘅定義同法例唔係我定嘅,你覺得有問題嘅可以去同平機會,律政司講

我只係陳述返你講嘅ocamp咸濕norms,性話題norms係有可能令人招來罪責
控方今傳召事主X的友人、同是迎新營新生組員的A作供。A表示,各人去年8月20日晚上在「Disco Night」活動玩「火車捐山窿」,被告走近掃X的腰部後離開。翌日各人玩水,A認出另一組的「組爸」阿強穿粉紅色上衣和染金髮,正是涉嫌非禮X的被告鄧皓然(20歲)。

A形容該男子蓄有淺色短髮,從後看與歌手周柏豪的髮型相似,但沒有剷青。
憑背影認出想釘死人 ?

另一迎新營組員、余姓女學生供稱,被告暱稱為阿強,是她在迎新營所屬組別的「組爸」。事發當日,她下午和其他組員玩「破冰遊戲」,其後被告稱家中有事,沒有陪同眾人前往大棠度假村。及至晚上,被告於「Disco Night」活動的中段至尾聲加入,但她不知道被告有否參與「火車捐山窿」。

原文網址:https://news.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20240430/s00001/1714473142808
你到時可以試吓同個官講:

「條女/條仔唔接受性話題,自己又唔走,走去告人非禮

條女/條仔唔接受身體接觸,自己又唔走,我係咪要ocamp全部人分開男女玩,唔係一陣又俾你告人身侵害」
唔好話女唔女權先 個女仔一定有責任㗎啦 我唔否認佢有比人非禮 但唔係咁樣插裝嫁禍是但一條友
「至於另一項普通襲擊罪,梁官表示X對被告講述性愛的話題感到不適,但X沒有拒絕借出手臂示範,亦沒有縮手或面露不悅。梁官認為事件在短時間內發生,被告未必知道自己的行為不受歡迎,而X知悉被告談及性的話題,卻始終自願伸手示範。」

個官就係覺得條女唔走,唔表示反感仲要伸手先甩到條罪喎同個官講係有用㗎
重點係冇直接證據

嗰兩個組員話見到被告呢啲係好間接嘅嘢

A憑背影想釘死人已經係冇可能

何況嗰晚有幾個差唔多樣,
嗰兩個組員見到既未必一定係佢。

就算法庭信納左=\= 事實

只需要知道一樣嘢
就係無論個男仔有做定冇做都好

佢都已經社會性死亡咗
我而家屌緊你老母呀傻仔
秒撚咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞