冷氣討論 (12)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
無心機同時間
給玩謝
菱電420代理已加價
Gs24/27 規格幾好無縮水.
如果spec 無錯gs24 仲好過ge60
咁你硬要大金就要愛大金.
Zsh 制冷性能/XJ功能 > qe3
Emsd 果個咪亁情況下既電量. Dry 27/wet 19. 你要再慳ln12/35zsxh
季節性打平均,如果夏天多你睇機耗電量.
XJ其實都無乜功能,同重工比係多咗可換面板同溫濕雙控。
大金都唔怕你怕中國製?
大金馬拉制唔怕
大金中國制唔怕
只要是大金,甚麽也不怕
屋企部分體用左12年壞左要換,想問問意見
本身model係Panasonic既CS-RE12NKA 1.5匹
全屋大概330呎,座向向北,想一部過係咪應該最少要2匹?同埋住個到非常潮濕所以都成日開黎抽濕。
想要變頻冷暖都齊同埋耐用啲。
爬左文如果要抽濕好係咪菱重比較好。
宜家個部外機係540x780x289 內機係290x848x213。
係咪即係唔洗買420買大機都可以?
如果係咁請問有冇邊款model比較推薦?
唔該咁多位ching

問題係re12 夠唔夠同開乜setting.
如果二匹抽濕
P or 50zsxh
唔夠,尤其係右下間房冷氣唔係好吹倒,廚房都冇乜。
setting就一般開到19度咁,定頁係最上咁吹右上間房多啲。
乜風?
咁你俾廳面積同樓底,要求溫度.
聽你咁講,如果上一步過要上二匹半,室外機size 有無限制,現室內機天花到機底高度
我係行業內既新人專做維修, 想請教保溫問題,
我見到有D地方收貨D雪種銅喉保溫係用PIP (Pre-insulated Pipes) method做, 即係灌漿包蝦殻既方法, 而假設唔係完全密必既環境下會起倒汗水, 最終倒汗水同D類似發泡膠既物料起酸性侵蝕銅喉, 日子有功之下就會係焊位起沙洞漏雪種, 想問下有冇類似既講法同埋有冇文章講過
因為我剩係聽過銅喉抽真空唔夠有水汽, 水份同雪種+機油溝埋起酸性係入面蝕出去, 但係保溫起酸呢樣野無聽過
系統內水溝機油變就有,外我未,因為日本仔啲喉都唔密. 你有冇誤會佢意思系銅管內不是外.
我無誤會錯, 因為我聽前輩講Phenolic Foam同舊陣時搽部份膠水都會起酸由外侵蝕入去, 所以話一律建議用番豬腸配slim duct防撞/室外防曬
至於你話倒汗水或有無個別出現,正常銅喉同保溫要貼無空間.
你講膠水,有水唔出奇,但pre insulated suppose 已經無空隙起倒汗水除非有水.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞