冷氣討論 (12)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
無錯
會唔會好嘈 同埋個Windfree係咪真係有用
唔該晒Ching
留名求師傅裝分體
追左post

想買個2匹分體機 見推薦GS18VF,
咁有埋冷暖 個款MSZ-18VF係咪都唔錯?

睇舊post話三菱重工 SRK53MHIP1 係中國製冇咁好
三菱機電 泰國製
還是GS18VF 得淨冷較好
求解答
樂聲分體好似全線加咗定價
如果你面對部機既對面唔想有風的話Windfree low cool low temp. 但唔太熱有用.
咩嘈室內定室外?
講左N次

今日裝左部菱電 MSY-GK18VA喺個廳度
夠凍又夠安靜
唯一有啲疑惑 想問下紅圈個位佢咁屈有冇問題的
問個師傅佢就話咁樣個銅喉都冇乜問題?
Multi free joint 機係臭唔臭.你自己留意下.
冇乜但裝得好ugly.

From bip
印象中三菱重工 SRK53MHIP1 無咁好
唔係因為佢係中國製
而係因為佢個性能喺兩匹嚟講偏弱
重工個remote 似用緊舊式紅外線咁
要對到勁準先sense 到 反而菱電無呢個問題
如果比老人家操作要考慮呢點
電子野電機
唔係喎,重工420嗰個遙控鳩對都中,至少好過樂聲窗口機嗰個先
唔靚但有心,至少唔似⼀般師傅求其直接喺機背打夠3米蛇餅啱啱好擋住個吸風位,反而特登圍住四邊屈喉盡量留返回風位。
不過仲爭啲,如果條喉由機出先向上過機頂再屈返落底返轉頭,咁入屋嗰段就可以由下而上減少倒汗水或者雨水沿住條喉入屋嘅機會。
但係就咁裝打風個陣唔怕成部吹跌落街
室內會唔會好嘈 驚佢好嘈
睇地方大小同要求溫度.

冷氣買大開細風靜過買細開大風. 如果你話50 over 呎上一匹
美國⼀打就龍捲風連屋頂都吹走埋啦有乜所謂
香港應該無人敢咁樣裝。
但講真其實人哋美國跟機有齊所需支架鑼絲,如果跟足廠方指引正確安裝都出事間廠實俾人告到仆街
1) 如果屋企依家用開分體兩匹, 想平轉做窗口機兩匹會喎會唔夠凍

2) 事緣係部分體用唔到remote, 較唔到溫度
問左街師傅話要$800維修, 價錢係咪差唔多, 有無好師傅推介
1)請問用下面呢隻大金kit, 啱唔啱裝係電機GS18?
2)另外佢個卷PVC膠帶, 應該自己包咗先, 定等安裝師傅包(直覺感到佢哋唔會.....).
3)同埋如果自己包, 係咪就咁包紮咁包實就得, 有無咩特別手法/注意地方.
謝謝
1) maybe
1check flare size gs18 seems 2 3 分喉
2) depends on money
3) normal wrap is fine just two pipe together with pvc tape protection
1 匹1650 未包架及槽
1 匹半1750 未包架及槽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞