冷氣討論 (12)

634 回覆
0 Like 0 Dislike
我就係裝420分體 smaller, 體感仲差過之前部十幾年窗口
樂聲420風評都係麻麻
開咩風

試下開quite, 1格風
Panasonic 某啲1匹機auto風,2格或以上冇低頻
開sleep先有低頻,好似秘技咁要chok出嚟
2匹機開16度最大風,吹咗成粒鐘個廳都做唔到以前窗口機個效果。雖然擺位唔同預咗有差,但有啲意外比我預期更差。

不過以前冇用分體,佢quite mode配dry/cool出來嘅聲量比預期靜,反而覺得裝喺房就好適合。

下次諗試下佢嘅窗口機,唔太凍反而啱自己房,最緊要靜
我見人地裝果啲分體室外好大部,第一次聽420,咪試下

不過我想試冬天有暖氣多啲,呢個係最期待
我新裝P窗向東北1匹變頻吹70尺,日頭夜晚都係開23度1格風和靜音模式,已經夠凍。但瞓覺時習慣要冚被,要開21度1格風和睡眠模式先夠。另外,兩格風或以上有少少嘈,好少開
我淨開三格風和naoX,齋吹30分鐘除濕,再用佢個App睇耗電量,用咗0.1kwh都未必有,準唔準就冇考證過
上兩星期落雨打落部機真係好嘈,我都打算加塊嘢睇下有幾大改善,不過未知買邊塊,上面建議假3M,搵日出去睇睇
珍寶新款窗口機 大家點睇
1匹比70尺火力過盛1格風真係凍
佢先玩得啱,超靜音而夠凍
格力
請間東芝嘅分體機仲係咪自己廠?質素如何?
好似而家啲香港分體機行貨都仍然係 Toshiba Carrier 泰國廠造
我冇用過,但冇乜見過太多投訴
同埋睇過啲價錢,應該係幾抵玩
新灰字電子版好過紅藍字

不過唔好18j2kcv 因為細機.
多謝,我見平過樂聲,珍寶嗰啲唔少,仲諗緊係咪貼牌美的貨
補充下上面 Tkt 巴講嘅分別:(留意 "Inverter" 字型同顏色)
「灰字」(現時家用新分體機應該得呢啲)

「紅藍字」(現時應該只有商用機用呢個字型)
如果係一拖幾嘅,通常係灰字定紅藍字?
灰左無紅藍.
GG
夜晚凌晨,房冷氣聽到好微微室外機低頻聲
開窗觀察就聽唔出
玻璃加海綿有無用
日立窗口機咁樣就可以正常運作
咩機?
想請教下巴打們
吹風模式係咪姐係風扇咁解?
即是用吹風模式個陣打開窗都無問題?

冷氣噴劑嚟講 呢枝算唔算ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞