冷氣討論 (12)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
都係個句冷氣安裝做足代理無籍口.
有好多可能性.
我自己會由到機拆開睇,因為除菱電外好多室外散熱銅管無保護會有機撞凹,安裝睇,短喉機唔俾佢焊喉.
你焊左室內機,萬一換機代理有權唔認數
電機無寫明最短喉長幾多,Panasonic LZ寫最短1米 。
所以仲有得叫代理. 你個二部gs 有冇,圖同喉長俾佢參考.
圖要晏啲,但我兩部都係唔足三米嘅,兩米至兩米半左右

So far無嘈,另外房部內機係焊喉,但我見佢焊完有用氣吹喉再抽真空 。 同埋之前房嗰部個豬籠風扇上嚟補返雪油+校咗位都無再嘈
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=168&t=4048084
太短唔夠位俾雪種平衡壓力,而且條喉本身會有微震,越近室外機嗰邊越震,太短唔夠距離分散震動咁震動就會直接入屋。

術業有專攻,裝修佬有齊架生實裝到,但裝得好唔好又係另一回事,佢駁好晒啲喉同電線幫你抽埋真空當裝好,但連冷氣佬都未必跟足廠方指引做,普通裝修佬更加唔會,就算冷氣佬都有機會甩漏,但冷氣佬起碼基本嘢佢哋比較會做得好啲先。

From hitachi calculate pipe length
真係跟足1米無問題,係嘈啲啫
LZ本身係420唔排除佢真係有特登預返短啲喉距,Z、RZ嗰啲都係最少3米。
比較有良心的冷氣佬會同你講點解條喉唔夠長要打蛇餅、入屋前做個U位,唔係為賺你長喉錢而亂叫你做長啲。

7.5m 之前完全不在測試
(唔記得邊間)
你部重工都無雜聲,喉幾長?
慘過返印度
Pan係寧寧舍舍得LZ寫明1米,其他係三米
抽完真空之後先開閥再拔喉.
420 1 米,非420 3米
無,佢計我15尺。
重工最好5米. 佢成日15 m 內唔駛加種.
5米應該差唔多,因為上天台都有一定距離。
Why 420
佢個價位咁齊功能只此⼀家,就算app半桶水、風乾又要每次開機自己㩒定都係咁話
我話中國重工550
DE1?無UV殺菌
WKH1仲要慳電過DE1少少,所以話佢屈機。
暫時最大問題係好乾,開親濕度直落到三十幾%
電機

P=mhi
三菱重工出左兩部新變頻淨冷
仲要420

較細左風 又真係好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞