冷氣討論 (12)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
開冷氣要長開中風以上係失敗
之前我post過。
新版淨冷轉用R32,外機size⼀樣但重量輕咗接近三分⼀,最神奇係能源效益仲差過R410A冷暖版,唔知佢出嚟做乜
重工乜嘢係P?
冷暖我果部菱機5年剛好打柴。而家睇淨冷。
我估係冷暖易壞,同埋香港唔需要暖,
要出,減料cost 平左
Model, 壞乜
最細風聲算比較接近分體。
實際壞咩知唔知
真正同冷暖相關主要係四通閥,其他好大可能唔關事
佢同R410A冷暖版比街價差幾嚿水,R32版功耗差接近一成,傻嘅先會買
我係街問左幾間, check壞乜。500,整2500。

換左佢算啦。
咁會閃燈 出fault
有人見r32 會直衝,你都唔係唔知有人指明r32
5下連閃, 室外機,要拎部機入屋打開頂蓋,根本功夫仲多過新裝。
所以整唔會平。
Guess outdoor pcb
你係咪睇EMSD?
Panasonic
係,制冷仲差咗。
點解功耗貴啲都沖。

因為想要
淨冷
變頻
420外機
佢係最新型,
只係功耗差菱電5%

淨冷變頻 420外機得4部選
第一個考慮。
我裝一部成本7.5K.
假設5年命。
一年1500

計埋預估生命。
我當淨冷多兩年命。

第二個考慮。(淨冷420)

菱電

菱機

日立

panasonic

菱電最慳,菱機第二

菱電係2020年既型號,菱機係2024年。

所以如果唔鍾意冷暖,又要420,得4年舊款菱電同埋佢, 佢仲有啲UV殺菌wifi啲功能可能有小小用。
想出部420機2匹 三菱重工定電機好D?
有冇用過巴打推薦下
三菱電機霧峰GS好似好多人推咁

MITSUBISHI HEAVY 三菱重工 SRK53MHIPC1 2.0匹 纖巧型 UV-C殺菌 變頻淨冷 掛牆分體式冷氣機 (白河馬代理)

MITSUBISHI 三菱電機 MSYGS18VF 2匹 R32 淨冷變頻 纖巧分體式冷氣機
我指係有人覺得r32 一定慳電過r410a.

菱機?你所指係三菱電機定三菱重工
你壞既菱機係三菱電機定三菱重工

三菱重工無人叫菱機

通常三菱電機叫菱電/電機
三菱重工叫菱重/重工

菱機香港係三菱電機香港自己搵格力造窗口機叫菱機
簡單講
抽濕 空調機 重工
制冷 冷氣機 電機
你唔list出嚟都唔知,原來菱重冷暖版有幾屈機,207冠絕同級420,講緊樂聲大機Z9行R32都係199,三菱LN09勁啲都係184。
所以R32淨冷版外機大手cut cost完都仲做到淨冷420老二。
重工中國r410 用好重金屬料.
泰國410 同32 一樣

R32 cut 得勁大金.
商用三匹掛牆好似輕左一半
重工淨冷和記行版SRK53MWKHC1好啲,唔計wifi都仲有個6維送風。
係架
前排行豐澤聽到
買1.5匹
大叔想買豐澤牌
首先睇錯分體,睇翻窗口就選最平,無度過size
仲同屋企人講,一級能源就係最慳電,平就得

不過窗口機計又唔算大伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞