冷氣討論 (12)

1001 回覆
0 Like 0 Dislike
RZ同LZ基本上係同一部室內機。
點解唔研究下可唔可以去水去廚廁?
直接同師傅講想做條過牆冷氣去水喉去廚/廁,如果仲未做完泥水應該唔係難事,同加電掣加燈喉差唔多。
落地去水口頂最好
咁咪加隔氣。
如果只係到廚廁渠口位附近由佢滴落地自己流入去水位唔直接駁入渠其實唔會有味。
係地渠口頂滴. 自動加水入U渠
想請教下各位,嚟緊想換部一匹冷暖變頻分體機,打算係小朋友睡房用,佢好怕熱同好易出汗成身濕晒,而家佢瞓緊大人房,用緊大金一拖二,夜晚開Dry Mode佢又好似瞓得幾舒服,我見大金有款係標榜溫濕雙控唔知推唔推薦呢?不過淨機都要七千幾⋯或者會有邊個牌子型號適合又抵玩啲嘅呢
Z9 夏天 用auto fan mode 先大後細
Ftxj25 不熱時恆濕, 熱時load 大同你宜家無分別.

平啲 抽濕但無濕sensor
25zs/25zsx

如果計低風最抽得z9
抽得加埋Zs/zsx
要抽得樂聲重工
Z賬面上幾抽得都好,實際上佢會好精準咁控住喺大概60%濕度,咁唔知係好事定壞事啦。
樂聲重工抽濕model 有得較setting. 大金無.
Z 佢要低就唔好用auto.
重工420出咗R32版:
https://www.mhih-ac.com/tc/products/details/srk25mwkhc1
https://www.mhih-ac.com/tc/products/details/srk25mhipc1
室內機個樣無變,但室外機輕咗好多,spec都有少少分别。
如果換同匹,大部分人都會同樣感覺。
真係鐘意凍就中伏
發覺窗口機重分體好多
因為散熱要好多料?
窗機=分體內機+分體外機
加埋其實正常分體仲重啲,1匹窗口一般30kg出頭,正常傳統分體剩係外機都30kg,內機又10kg,加埋都40kg,就算好似依家新嘅420外機輕到得20出頭,加埋內機咪又係差唔多。
加咗
窗口唔止,
2匹變頻窗口 60kg

對比420同full size
大概3x-4x kg
2匹分體有機會輕過窗口,因為有啲分體機去到2匹都同1匹用同一款室內外機,但窗口機匹半同2匹都已經同1匹唔同size。
邊間好 介紹下
成日裝窗口都會話要加幾舊水裝不銹鋼去水盤唔係去水易塞又話跟機原裝條管細易藏污糟野係咪掠水按巧?
理論上係啱,但個兜值唔值嗰個價就
咁即係其實要裝?定冇影響
我嘅經驗就覺得唔係必需品,要塞一樣會塞,部機塞又得,個兜塞又得。
你預你塞咗自己識唔識通
同埋嚴重D 機殼生銹就到時焗裝

以前用鐵盆被迫換過
要凍唔好揀pan記, 開到16度,完全唔覺凍
要凍唔好揀P記窗機,揀分體凍到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞