國泰嚇機暴雨試降失敗急升千米 空中盤旋兩小時 乘客尖叫狂嘔

980 回覆
226 Like 39 Dislike
唔安全go around叫揸到咁
就係佢呀
on99 誇張到
佢哋有備降機場既燃油, 盤旋嘅燃油, 仲有機長可以再決定加多d油
聽到冇油真係驚
大d既風切變已經land唔到啦
咁打風?定果幾架land到係好彩
華航名古屋空難就係咁
樓上部份留言既連登仔可能坐開戰機
覺得呢啲野小兒科
紅閃都降落係咩玩法

我又唔撚見港航、新航賴野
閱讀理解零分?
意思係機長以為自己降落到
點知降唔到所以事後話自己太有自信
尋晚其實都好大風 街邊都有大樹倒塌
講到咁誇張就係部署緊想屈錢咋嘛
困住喺同一個空間見住你班友wewa鬼叫又嘔又瀨晒屎仲要睇足兩粒鐘
俾你都喊啦
好彩呢個年代規定cockpit一定要閂門咋
如果唔係俾我係個機頭佬見後面咁嘅景況嘈怨巴閉真係隨時忍唔住炒落海算鳩數
係啦係啦 最醒係你 未試過就唔好係度柒啦
起飛好多時有derated 唔會用盡max power, 就算用得TOGA架機都好撚重慢慢上
go around 用TOGA mode = max power, 加上架機輕 & flaps (增加升力high lift device) 放到盡
架機又輕又極大lift, 係會一鳩野抽你上天花板咁好似
你咪當過山車落到底抽番上黎果下咁嘅感覺囉
該名乘客稱未能降落急升時「真的感覺要交代了」,而機長也指自己有點太自信。

交代太清楚又會話嚇鳩你
Diverted to SZX
then SZX-HKG
尋晚第一次attempt好似有microburst
唔搏好正常
第二次試好似前後果架都得
人地覺得唔stable 冇信心咪go around
好過當年華航夾硬落
其實係睇情況, 冇呀十號風球唔可以降落, 問題係你呢啲雷雨區好難預測, 一分鐘已經可以好大分別
篇報導再吹落去
報導既訊息量應該可以幫機師出埋自傳
「屁股離開座位起碼三四次」
急降定急升啊? 好亂啊我.
個風速降到就唔洗go around啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞