國泰嚇機暴雨試降失敗急升千米 空中盤旋兩小時 乘客尖叫狂嘔

980 回覆
226 Like 39 Dislike
第一次搭飛機 都試過遇到亂流 真係短短十幾秒
但真係已經嚇到瀨屎
本身要帶多額外巡航多3%油+alternately airport油+30分鐘final reserve + 機長因應天氣環境要求加多啲油,加多2個鐘好正常
好多空難都係機師唔肯go around 格硬land 而導致
如果佢落到150米先決定復飛有啲咩差池都唔會夠時間補救
你看似好平常,但實質就係攞乘客既命黎賭
係呀,連touch down埋都可以go around架
乜有經驗既可以睇到land果陣個風點變架?
我唔知原來有機師對眼仲勁過weather radar
揸高達?
唔會啦
做得機師既點會講啲咁既野啦
Atc:Have they cleared you into the ramp
Air china:ok cleared into the ramp
小遺書
landing 係機師判斷大晒
機師覺得land 唔到就land 唔到架啦
如果因為公司壓力,驚孭飛而攞乘客黎冒險先係最有問題
真正fg 50k

大把野係差幾秒掂地先發生 咩叫做唔好既例子
低過150米復飛係危險呢個講法出自邊到?

好多空難係需要Go around時機師堅持降落導致
但今次需要Go around 時機師go around,問題喺邊?

其實你擺明對Go around毫無概念
何必喺到扮專家判斷人做得岩唔岩
有無人發明唔洗飛上天又夠快出國既交通工具
佢地都唔係橫風橫雨
謎底解開:裡面有人話果班係鬼佬機長
係你揸既話永遠都唔洗land
你真係鳩up唔洗本
細個去老泰試過一次
降落到同跑道勁近無啦啦一野扯返高
嚇到仆街
啱既
個captain 其實之後應該有講返PA去reassure 啲PAX
不過啲pax鬼識英文咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞