國泰嚇機暴雨試降失敗急升千米 空中盤旋兩小時 乘客尖叫狂嘔

980 回覆
226 Like 39 Dislike
連登仔個個都超人 個個都空軍機師 唔驚係正常
不過可以有同理心試下理解普通人遇到呢種事故既不安
唔明驚有咩好屌
想問飛機上面講出口係咪可以比人blacklist
其實唔難
驚根本好正常
上年我喺黑雨嗰陣Land
喺架機度又上又落又Chok
冇今次咁嚴重嘅
不過都會驚囉
land之前飲咗bloody mary
嘩 肯定又係因為疫情期間BA嘅外國機師走曬啦
RMQ 2300後禁止升降
其實搭得國泰根本唔使驚,國泰機師+安全基本上係世界最top
最重要係驚都無用,有事你係乜都做唔到
有人說空姐都哭了
收到風個2個機師都哭撚左
如果有個cam 影住機頭 睇住佢地輕鬆go around
我諗會定好多 畢竟坐係機艙入面 咩都唔知 會驚都正常掛
墜機嘅話多數全機死 點會唔驚
Exact7ly
全撚部玩過山車嗌嘅人都係垃圾明知架過山車on the right track極少有意外,嗌乜柒

之前成日搭TurboJack去澳門做嘢

有幾次太大浪都係隻船拋咗幾次
雖然離心力有啲大 但佢哋嗌到拆天咁
本身都唔驚 比佢哋搞到驚埋一份(恐懼係會傳染)

有一次 佢哋就當海盜船咁玩
驚根本就好正常
有啲人凌晨坐紅van都會驚
人對掌控唔到而又未知嘅事會驚係好正常嘅生理反應
瘋狂機長話 油門會好用啲
上海飛嚟好正常啫
分分鐘啲空姐都係大陸人
呢單好似小巴司機唔舒服定瞓著咗
Air France Turkish 果堆又唔見香港人話驚
國泰係差咗
但依然係全球最top個幾間
架機唔係由大帽山向機場降落咩?點解Goaround又要避座山?
架機個情況同上面新加坡番香港巴打差唔多,急跌果時個離心力令到小紅書條片d人尖叫,每次跌完架機都係嘔聲/咳聲/叫聲,有啲冇放上hand carry櫃嘅嘢就飛到周圍都係

第一次降落時/前,架機郁得好犀利(至少比平時遇到氣流個幅度大),go around 果下冇咩野,係feel架機突然開行engine向上沖,但go around後連續急跌幾次令到個人離心力彈起,大家都將個安全帶扣到最實,呢個時候亦都係上面小紅書段片個情況。平時遇到離心力可能機師1秒內就調整到,但嗰幾次都
持續咗4秒左右,所以大家都好驚

第二次降落個情況好番啲,以為會成功降落到,但最後都係失敗要go around

同行有一個女人可能嚇到傻左,去到深圳係咁大叫+話自己抖唔到氣,唔肯飛返香港,架機一出跑道就喊住大叫NO,之後深圳飛返香港途中,只要有少少氣流佢都會失控大叫

降落香港後個女人情緒都係失控,有救護員上嚟睇佢,但佢好似唔配合,機師叫佢冷靜啲,如果唔係唯有報警處理,最後擾攘咗半個鐘左右佢都冷靜唔到,就全機人落機先

目測架機大部分都係大陸人同埋都坐爆人,可能適逢大陸五一長假期開始
連大韓華航香港人都唔驚啦
基本上國泰好保守 好多嘢唔會博
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞