國泰嚇機暴雨試降失敗急升千米 空中盤旋兩小時 乘客尖叫狂嘔

980 回覆
226 Like 39 Dislike
我係日本坐jet star內陸機都有20-30分中不斷高弧度扯上扯落左10-20次! 感覺有上下5000尺的幅度!全機日本人尖叫、大喊!空姐、機師一言不發! 個刻我都以為就咁先!到land之後睇返新聞中部至關東地區有暴雪形成的強對流帶! 諗起都恐飛
完全明白,果晚我原先都係21:40 land, 第一次land之前已經驚到仆街,氣流好勁,有幾下離心力勁大,到機長宣報話因為traffic land唔到要等多30分鐘,已經好無奈。跟住架機不停係度兜圈,望住出面閃電閃到仆街,果下我都諗我係咪會死,但除咗坐係度我又可以做啲乜,結果經歷咗幾次氣流嘅衝擊,係1個鐘頭40分鐘後終於land到,之後睇返新聞先知原來咁好彩落到地
留言又唔洗pro嘅
但唔理解嘅話講嘢可以humble啲
言之鑿鑿咁9 up就真係抵屌
降落深圳之後,d空姐settle down我地
然後就坐最後排開始拎電話出黎報平安
成晚流流長,有空姐打橫攤係度訓教,見到佢地take turns休息

成晚既時間就係「等待」
因為機長開咪講過4點20分會有一班機過黎接我地
然而4:00左右深圳都狂風暴雨,無機到
機長6點再開咪叫我地耐心等候
等到8點半左右就話有架機準備係香港起飛,過黎接我地
最後9點零就見到另一架機,搞下搞下就轉上另一架機

架機全程開住,有冷氣,機組人員有提供麵包、花生同埋水比我地充飢

成個感覺就好似係香港排急症咁
無了期的等待
好撚型
當晚唔洗轉地點而平安land到既真係好好彩
人體感好唔準
連機師都未必分到隻飛機係上升定下降/加速定減速
氣流跌過百呎已經好誇張
所謂5000呎完全係感覺欺騙咗你
姐係天氣唔好試下做降落就唔take you seriously?
咁你冇咩公司可以搭
你以為SQ KE 未試過天氣唔好,fail兩次跟手要go around?
人地仲試過天氣唔好,機員失誤炒機
5000呎 應該已經係所有野飛上天花板
Do you know what is microburst?
最好講多啲添 睇下你可以有幾戇鳩
係高空 maintain唔到+-200呎 已經要搞好多野
試過所謂severe turbulence 其實都係上下100左右
係speed會跳多d
land 到果刻有冇拍手掌?
算吧啦你 見到國泰諗住入嚟踩兩句 可以呃到正皮定同人圍爐?
個post傾到30幾頁 留言前都唔睇下風向係點 成個弱智仔咁趷個頭出嚟畀人屌 畀人篤爆冇料扮四條又老羞成怒

佢以為呢度係facebook 乜都唔使FC 求其噏兩句踩國泰就引到班踩港撚like
間間都咁驚
安慰自己啫
驚都唔L比?
Touch and go 都成日啦
咪由佢地講

比d商務客望下,
原來國泰班友內部係對自己要求低到咁
成班9uper
明明呢班機前後都有成功降落
講到呢種天氣係禁止降落咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞