今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
根本大把規矩係唔使講,不如每間餐廳都寫本law,講乜嘢做得乜嘢唔做得,邊d要錢呀?
宜家經理私底下墊左果100$無收個客
其實你嘈乜鳩有無預先講切餅費
8個乞兒
要清潔張枱喎
切咩撚野餅費... 真係得香港先咁多自創費用
你係人哋間食肆,又有冇權食人哋未批準嘅嘢食丫?
帶同食係兩回事喎ching
你帶蛋糕唔食,同你袋入面放包薯片冇分別
你要攞出嚟食啦,利用左餐廳空間去進食自己帶嚟嘅嘢
就要事先通知餐廳
睇人哋俾唔俾你食,定係要收錢
點解唔apply 落蛋糕?佢真係外來食品嚟喎
真係有餐廳會因顧客選擇唔俾切餅費而唔俾佢係餐廳食蛋糕,最多幫佢雪住先
比較好奇點樣8個人600埋單
有一半人食飽飯先黎?
餐廳係私人地方,你唔食嘢佢有權趕你走
但咁唔代表係入鋪前冇通知你嘅情況下可以向冇點餐嘅食客收費
堅 呢啲餐廳 見一間應該執一間
你都識講常理有啲收有啲唔收,咁常理咪就應該問囉
想講我細個時同朋友食飯有蛋糕,我哋成班都好都有共識會check咗收唔收先決定

班友真係好惡劣
正常都係飯後先食蛋糕架啦
懷疑佢哋係特登遮遮掩掩一入去就拎岀嚟食
如果唔係,唱生日歌點蠟燭點都有店員留意到掛
擺唔擺上網同可唔可以收費係兩回事
佢擺完上網都唔代表佢可以收費
最多都係趕你走唔做你生意
點解可以咁厚面皮
冇寫就自把自為喺人哋餐廳食自己嘢

咁餐廳冇寫不得喧嘩,係咪代表可以嘈到拆天?

而且點會同餐廳冇關係,你用緊人哋張枱張凳同餐具
wfc
兩邊都唔撐淨係撐個蛋糕

個蛋糕最撚無辜
最戇居係話要買餅切啲友,餐廳食到飽晒仲要食多個蛋糕🍰
人情一回事, 法例又另一回事
你無寫唔俾食外來食品點收錢
報警都無用
你事後講要收100又得, 500又得,1000都得
係609
唔係有一百係個經理自己俾咩?
無切過餅收咩切餅費,我叫碟咖哩蟹你最後無上都唔會收我錢啦

而且為咗100蚊寫咁大篇野,香港人係咪窮上腦,之前為咗R學生2蚊優惠又係咁搞大件事做黃衛兵批鬥,難怪我都轉咗場個個星期五坐凌晨機去日本消費,拉
咁起碼人地杯可樂係明碼實價50蚊就50蚊
點解切餅費唔明碼實價標係menu又或者貼當眼處?
咁我係客人上次黎食野無收100蚊
佢又無寫要收 咁梗係default佢無切餅貴呢樣野啦....
唔通佢唔寫出黎1000蚊切餅我又照硬食咩
以我自己價值觀個店員行過黎要收返100蚊 我都唔會出聲亦費事同店家拗個100蚊
但係唔一定個個人價值觀都係咁樣
最好都係寫返出黎免得口同鼻拗
真, 當我知道原來大6係可以, 真係ODD ODD地
仲拎埋入房俾我, 收走埋D外賣袋
如果D餐廳多自由含, 標明清楚都係幫自己減少麻煩
偉大袓國嘅人
你知唔知接受「外來食物」個risk 係邊?

最大既risk 係餐廳控制唔到食物質素,個蛋糕食病人甚至食死人間餐廳都有機會中招。 餐廳主動授權客人享用「外來食物」係為左生意而take risk,但係鬼鬼鼠鼠喺人地地方食「外來食物」,餐廳就被動硬食take risk.
你去外國都有切餅費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞