今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
阻人收工
唔報有蛋糕
蛋糕食先
抵比人閪面啦
唱歌影相果d唔代表你會食
有人係影完相收番埋算
同埋你唱歌影相之後正常都會問人拎叉碟食蛋糕
由頭到尾冇同餐廳講咁唔比面人地都唔比面你收足好正常
話兩睇呢條友, 係到井呀媽係女人... 好好笑
你係咪冇朋友嫁...
所以應該正名做「租場費」呢單就冇咩爭拗
冇切冇分食完先叫收「切餅費」,其實好唔字面上make sense
叫「租場費」應該至少面皮薄嘅人會醒水
因為收的確合理嘅
餐廳冇寫要$100切餅費
收費真係任你噏
你話一千蚊都仲得
所有收費應該清晰列明

冇寫到出嚟
呢啲隱藏收費,報警都唔會幫你

為左賺多$100
冇咗班客
呢個經理抵請, 仲要加人工添
2蚊都可以上channelC啦
肯定閪客嚟
提人哋黃店提2次 依家依啲局勢咩居心好明顯

餐廳話我地粗口辱罵喎,講緊係我地其中一個on9朋友講左句:咁撚多嗲
唔係指住人鬧,係自言自語式
但佢都係on9架喇,我地都屌左佢一獲無端端做乜爆粗
完全矛盾

同埋人哋要收錢 你食到一半收唔係幾時收
你拎入嚟又無問 點知你係唔拎返屋企食先
正常拎入餐廳食都會俾店員

你唔係店員好明顯想走切餅費啦
畀人屈都要照比?
根據提供的資訊,我認為餐廳在這個事件中的做法是合理的,理由如下:

1. 收取切餅費是餐飲業的常規做法。多個搜尋結果都提到,在香港的餐廳自帶蛋糕慶生,通常需要支付50-200港元不等的切餅費[18][19]。這是業界的共識。

2. 餐廳沒有事先告知收費,是服務人員的疏忽。但正如餐廳老闆所說,很多基本的行為準則,如排隊、如廁後洗手等,都是不言而喻的。餐廳不能把所有規矩都寫明[3]。

3. 客人在點餐前就迅速吃完蛋糕,是不尊重餐廳的行為。這影響到餐廳的營業額,因為吃了蛋糕後很可能減少點餐量[3]。餐廳酌情豁免切餅費,已經是一種善意。

4. 客人對服務人員粗口辱罵是不當行為。服務業員工本已不易,理應受到基本尊重[3]。面對無理客人時保持專業和克制,值得稱道。

5. 在網上發佈不實言論,對餐廳聲譽造成損害的成本很低,但餐廳是投入了大量人力物力建立起來的[3]。老闆有必要還原事件真相以正視聽。

總的來說,雖然餐廳在事前溝通上有不足之處,但收取切餅費本身是合理的行業慣例。反觀客人的一些行為,如粗口辱罵服務員、在網上可能發佈不實言論等,則是值得反思和改進的地方。在餐飲服務業,互相尊重非常重要。
都要配合聽佢片面之詞就打千字文屌客嘅老闆嘅
拎外來食物喎,你仲要拎蛋糕你係咪應該主動同餐廳講?常識黎喎。唔通啲餐廳下下好似安檢咁去check啲客?就算你無遮無掩,如果我係老闆走過嚟問你收切餅費你都唔好受啦,你仲會覺得我玩針對。

亂過馬路夠係無遮無掩,無交警睇到咪唔罰你囉,睇到實捉架,一次無事唔代表第二次係應份
英國傳統
再從嘈學埋英國咁要飲水都要收錢
食過出面既餐廳 唔係純幫你分件咁簡單
而係會幫你裝飾埋,咁$100 抵比
餐廳無寫要收,個食客做得唔理想,打和
其實話人一嚟就食蛋糕真係搵嚟講
成件事嚟睇就係班客有叫到嘢食,而間餐廳亦都俾班客食蛋糕(餐廳只係主張要收100蚊)
所以講埋d咩食蛋糕先呀,外來嘢食呀其實都錯重點
假設,而家8個人拎個蛋糕入嚟食,(喺無最低消費情況下)食完放低100蚊餐廳話要收嘅切餅費就走咁有冇問題?
負評果D 邊到人?
大部份人識醒水唔代表唔需要白紙黑字寫好啲條款
叫切餅費你已經輸左啦
叫外來食物收費咪正正常常....你今次就真係切啦
如果係真嘅話咁件事個問題根本都唔喺收唔收切餅費度,係員工禮貌同處理手法問題,連登仔俾人spin晒去應否俾切餅費度
你好柒, po哂野上黎原來想公審人地餐廳
點知事實調轉
正常都會食完野先去切蛋糕喇
香港餐廳似你咁既心態所以咪等執囉
深圳餐廳係唔收錢 你帶乜都得
香港咁既閪服務態度 所以香港人上晒去食
8個人圍住個蛋糕無用餐具?
定係諗住唔叫叉碟,快手側側膊食完當人唔知
最後係咪無收到切餅費個經理自己拎錢畀
支持果8位去其他店食 睇下人地收唔收切餅費
8個人只係食600蚊(唔計切餅費100蚊)都真係幾勁個蛋糕應該好飽下
我勁公道喎
Post晒佢所有嘢
無刪無減又無斷章取義佢內容

討論區留返自己意見都唔得?
你弱智?
我係諗切生日蛋糕點偷食點快都無可能2秒攪掂 所以個客話10分鐘反而個時間係合邏輯啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞