今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
落單前嘅事
你埋單先講收錢
你係咪唔明人哋講乜,就以為人睇錯未呀
好明顯唔係埋單先講啦,佢哋食完個蛋糕經理已經知道,已經同佢哋嘈緊啦
扮晒大方又話唔收加一又話酌情處理
又要嬲嬲豬上嚟屌客

收咪收,唔收咪唔收囉
間鋪你㗎,你鍾意唔做佢地生意都得㗎
舖頭講法:
估唔到客人喺未開始點餐之前,已經8人合力以迅雷不及掩耳之勢食咗個蛋糕
part time同事發現之後就同番當值經理講啦

食客講法:
點完餐就諗住等嘢食尼之際慶左生先
.......
係我地食完哂蛋糕,食緊餐廳嘅嘢食食到一半,有個女同事先突然過尼話:你地係到食蛋糕要收番100蚊切餅費架喎

舖頭有哂cctv, 不如標清楚哂啲時間線出尼
雪櫃唔洗位咩
100蚊都嘈
人地冇叫餐廳幫手雪蛋糕呀
又冇叫餐廳幫手切餅
收乜鳩野切餅費
真理越辯越明
依家爆嘅時序,似間鋪賣慘呃緊傻閪同情
係我地食完哂蛋糕,食緊餐廳嘅嘢食食到一半,有個女同事先突然過尼話:你地係到食蛋糕要收番100蚊切餅費架喎

個客自己都講咗啦,未食完個蛋糕人哋已經同佢講係要收錢嘅,唔想俾錢咪收埋個蛋糕咪撚食囉奉旨要俾你食蛋糕㗎?
原來你真係盲嘅

食完晒
仲要你自己high light
係喎我睇錯
咁又點
未埋單就要俾錢㗎啦on9仔
用左服務未埋單就話完左件事唔想俾錢?
報警一齊研究下冇白紙黑字點樣收切餅費?

問題就係人哋食撚完果刻唔撚講呀麻傻閪

等人食緊先再講錢,係咪一千都要俾呀
你就係果枱西客?
都唔知有乜好撐
喺香港餐廳食其他外來食物都唔識問下餐廳職員先
去大陸食啦
我講緊間鋪喺人哋食咗兩個字食完都唔講
佢都有責任,無資格收人錢

兩邊都同你一樣傻閪
我自己帶gas爐,肥牛同膠碗入去人哋餐廳打邊爐又得唔得?
總之冇寫明既冇資格收
我見你條弱智仔喺到批鬥間餐廳足幾日
真係得撚閒到
呢到香港嚟㗎問下都唔識抵比智商稅啦
拎出嚟講就叫批鬥

咁你留言係唔係叫鞭屍

交你老母咩
咁正如book位no show一樣好多嘢都唔犯法嘅只係正常人唔會咁做啫你咁問即係話俾人知你質素去到咩程度
唔寫明有咩penalty 有乜好怨
你真係戇撚鳩㗎喎,喺人哋餐廳食外來嘢食直頭你應該主動同餐廳問一問啦仲好意思話人哋嗰刻冇講一開波即刻偷偷地食晒啲蛋糕博人哋趕唔切完全係大陸基因建議你下次喺人哋餐廳食埋麥當勞再用返呢個藉口,俾你賺晒
其實都係白紙黑字好d,咁就少好多無謂爭拗。
係呀,好多係日本book咗酒店同埋餐廳之後now show嘅香港人大陸人都係咁講「你自己唔收訂金有咩好怨」仲好似你咁理直氣壯添

真係好大陸嘅觀念,好大陸嘅基因
得啦

你依d傻閪
搞錯時序,柒撚完都仲可以當無嘢繼續講自己廢話嘅廢人

只係識拎所謂約定俗成去兜,同你討論幾耐,你都只會拎返同一個point去轉。
你慢慢
同你呢啲大陸仔有咩好討論對你呢啲大陸仔嚟講,做呢啲嘢係理直氣壯,理所當然呢啲大家都知㗎啦就算講幾耐你都唔會覺得自己有問題正如嗰啲book咗日本餐廳not show嘅人都唔會覺得自己有問題咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞