今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
好似好多任食都無寫唔畀中場換人
無staff見到你換人就無資格收
唔通寫換人要收一千都照俾咩
餐廳冇話要收加一加二加三你又照比?
邊間無講
算啦,連登唔講得真話
呢間冇講要收切餅費咁點計
間野擺明見人8個食唔夠佢心中個數字就發爛渣啦
我唔係大陸仔,你就死全家

同人討論無point就縮入老母個墳頭啦,一味作個身份去攻擊只係顯得你理虧。
不過你依d傻閪應該仲會覺得自己威。
所以無謂代你死鬼老母教精你。
照俾囉, 做乜鳩
去餐廳人地冇寫加三你記住照比
好, 你去食任食都記得換人
笑死,到而家仲唔明點解自己係大陸仔?
話你大陸仔係因為你只係去到大陸仔嘅水平
你到而家都反駁唔到我個point仲好意思話我冇point?
你到底肯答我未啫?Book咗餐廳No show,餐廳冇寫明要罰錢,係咪就代表冇問題?
仲叫我縮入你阿嫲個墳頭,你話你係咪戇鳩?你老竇我生咗你呢個戇鳩仔都真係覺得幾丟架
去人哋餐廳食麥當勞丫笨冇寫明唔俾,冇寫明食麥當勞要收錢,即係冇問題啦
呢個post盡顯低質素嘅香港人可以去到幾低
以佢哋嘅邏輯去人哋餐廳食埋個麥當勞都冇問題,因為人哋冇寫明要收錢,冇寫明唔俾
Book咗餐廳no show都冇緊要,因為人哋冇講過要俾訂,亦都冇講要罰錢
即係好似啲低教育程度嘅農村阿叔咁,一定要每樣規矩寫得清清楚楚有埋罰則,佢哋先至會知道一個文明嘅人應該點做
啲呃人餐廳多謝你條水魚呀
加三都照比
傻閪到每句加隻連狗當自己有point?

一直都講雙方責任,發生完後知後覺,鋪都無資格收錢,聽唔明人話仲自我感覺良好
你換人有機會係不誠實地挪佔屬於另一人的財產。

點解你地D撐鋪黨只係識用極端犯法例子去講?
明明就錯晒類比。
係唔係你地都知間鋪無寫收幾錢無法律效力,要去講成到食餅同犯法一樣先可以佔理?
間餐廳睇法啱嘅
但如果無寫收費又好蝕章
之後硬收分分鐘俾人告
好似最低消費無寫明啲case咁
所以佢哋係無品但無犯法?(我估)
個切餅費對比起個鋪租都唔係乜錢。 為左咁同個客嘈,仲要嘈完冇埋個客。 而家仲公審埋。

做生意唔駛賺盡既,po埋張單出嚟,係咪嫌人哋落單落得少先。
你打電話落餐廳訂蛋糕咪唔洗煩
如果佢有俾, 再報海關定消委會都可能企佢嗰邊
因為無寫明又落收費
有啲係俾帶外來飲品/無特別管 好似m記大家樂嗰啲
但要收錢要印係當眼處係規例嚟?
當然班客係肉酸又cheap
首先唔係我, 係佢有機會
佢地既定義係睇唔到就得, 無得即場秋後算賬架
睇清楚啲人寫乜先, 唔好咁柒啦
幫你copy埋出尼喇
食客留言:
1. 二尼我地之前係依間餐廳都慶過2次生,食過蛋糕
之前2次都無收過相關費用,仲好好咁攞啲新碟新餐具俾我地去食用😥
所以當下就問:咦 我地之前尼食嘅時候無收架喎?
-->回應左點解唔主動問一問
2. 攞左蛋糕出尼又影相,又唱歌,自己切餅,同一人一嚿食落口,前後都搞左10分鐘,唔知點解店家講我地係以迅雷不及掩耳之勢去食個蛋糕😂
-->10分鐘=一開波即刻偷偷地食晒啲蛋糕博人哋趕唔切?

人地話你盲唔係無原因

無留意過
個客錯係一件事 比錢又係另一件事
蛋糕就話係切餅費 換轉係食其他嘢又使唔使收錢?
你真係傻鳩嚟㗎喎間餐廳有收錢咩?嗰$100係經理自己貼,餐廳後尾又俾返經理,文都未睇清楚就喺度發噏風

你答到我未啫?book咗日本餐廳No show,係咪冇問題呀?餐廳係咪唔收訂金後知後覺,冇資格屌個客?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞