今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
超長文慎入❗❗❗
但實在不吐不快,我平時都係share下d meme圖,都好少打咁多字
話說今日20點47分有一行八人嘅客人入嚟食嘢,今日嘅情況比較特殊,估唔到客人喺未開始點餐之前,已經8人合力以迅雷不及掩耳之勢食咗個蛋糕
part time同事發現之後就同番當值經理講

咁當值經理就同返佢哋講其實係要收返100蚊切餅費,切餅費呢個問題呢,其實網上都好多人share過,討論過有關切餅費嘅爭執,咁而我哋開舖十年,係冇遇過以上嘅情況㗎,所以我都係食下花生就算

通常客人拎蛋糕入嚟就會問我哋同事:蛋糕可唔可以雪住先?或者有冇切餅費之類? 咁我哋會回覆客人如果雪住先嘅話係唔收費嘅,因為都怕個蛋糕會壞,但係如果喺度食的話呢我哋就會收返100蚊切餅費

而切餅費呢個問題呢我哋一直都會酌情處理嘅,我哋舖頭一路以嚟連服務費都冇收
可能見係學生啦,或者個蛋糕比較細,又或者客人都消費咗一定嘅金額
我哋都會豁免呢樣收費(因為食蛋糕其實會影響大家喺我地舖頭消費金額,會食少左野架嘛)

好入番正題❗❗
1)首先客人話佢哋三月嚟過食 我哋冇收佢錢(我唔知有冇呢件事啦,就當你有,上面都有解釋過有好多因素,再退一步,你上年黎食平一蚊添,係咪要收番上年嗰價?)

2)然後話openrice都冇寫到要收錢(首先openrice唔係我地官方網站黎,其次我都冇寫過唔收丫🤣,入黎前問一句其實唔難)

3)你餐廳亦冇寫明(咁我都冇寫明餐廳唔可以痾屎,唔可以爛我d櫈,難度你又覺得冇問題?)

4)你哋都冇問我會唔會喺度食(咁呢樣就真係part time同事比較新,疏忽左)

咁我講多少少個人意見啦,都好歡迎大家討論下,指正下
以閣下嘅理論:係咪你八個人入嚟嗌一杯可樂,拎七個麥當勞餐喺度食,因為我openrice冇話唔可以食麥當勞,所以你會覺得可以食?

其實成件事我覺得好小事
咁又點解要打篇水蛇春咁長嘅野呢?

個人質素問題,等要排隊唔係要寫明卦?去完大小便要洗手唔係要我提你卦?

第一,我同事被你粗口辱罵,佢為左公司,佢專業,佢忍,佢冇講番粗口去鬧你!
我相信我地嘅熟客都會知男經理係邊一位,出晒名好招呼,從來冇收過任何投訴,我甚至覺得佢太好人,會比同事恰,唔聽佢支笛
講粗口條L樣,我好歡迎你黎辱罵我,唔好學人欺善怕惡

第二,同事亦見到你地影左好多相,咁我都需要保障自己,依家網上留言(或流言),可以整死一間餐廳

我先還原真相好過萬一比人吹花,吹花一間餐廳係冇成本嘅,建立一間餐廳聲譽係要好多人力物力心力

客人有好食嘅野同優質嘅服務,係我嘅責任
而保障我員工,亦都係我嘅責任

精選留言
8條友嗰一舊水都阿吱阿咗
每人$12.5都唔願比
仲以為一人$100
仲要晚市已經冇加一
而家人均都唔使100
好撚心唔好咁閪.....

一百蚊切餅費真係唔過份
我角度落單前食完晒個cake,而你d人睇唔到,唔stop佢就成件事其實都已經無嘢好講啦。
好心你就硬食當自己員工把關失手,柒咗算啦。加上你其實都真係無損失。佢喺門口食完,你唔通話我睇到你哋飽飽地唔慌幫襯得多唔做你生意咩。

當刻即時講收返蛋糕錢,可能其實果8個人就已經唔會再落單幫襯。拍下籮友走咗,咁你先好嘈,話有d kam撚入嚟食完個cake就走。

如果你喺人哋之後落完單/食到一半/even埋單,你先無啦啦又走去提返件事,話要收返人錢,拎返人哋未落單前嘅事講錢,就有d搞笑,擺明係搞事。
後續果d發生衝突,粗唔粗口就算鳩數啦,你去滾搞人,人哋角度你想打劫佢$100,唔屌你祖宗都算留咗力。
你拎人哋d point去拆都無謂,openrice夠無講你d員工盲嘅添啦。食完先拎嚟講。
有磨擦之後嘅事都係口同鼻拗。
食緊仲點stop
望住你又會話催你落order
唔望住又就cake都食撚埋
都係北上消費好
食完先知
仲有面想收人錢

似係最後嫌人哋真係幫襯得少先擺上網
其實點解要收切餅費?
因為店家幫手雪個蛋糕?幫手切?要額外餐具?
改過好啲嘅收費名先啦
唔係食緊喎
我講佢唔stop,係指間鋪同食cake件事無engage,因為發生同過程佢哋都唔知。
佢係講人哋食完先落單

講真,做食肆帶位果陣見到有cake就要alert基本嘢嚟

北上消費好唔好就睇口味啦
餐廳唔寫切餅費出嚟就輸咗
咁講即係可以海鮮價,收1000都得啦

不過班客都唔係好得去邊
點解會focus晒切餅費,而唔係佢拎外來嘢入人餐廳食合唔合理呢?
一袋二袋睇唔到咁多掛
part time睇到就同經理講算有把關啦

我諗帶來野食入人地餐廳食 自己點都問下先
就算偷雞都唔會反手發爛渣掛
冇寫話要收切餅費 間舖仲有咩理由要收
睇到都已經食完,又無寫要收錢,過程又無問佢拎餐具雪餅,咁其實同間鋪真係無乜關係。你最多話佢怪人,無品。

而間嘢又無講幾時叫人收返切餅錢。

班人發爛渣都唔係偷雞反手,係因為間嘢要秋後算賬收佢錢先屌遮
拎嘢入人哋間鋪食真係好意思?

唔應該俾人食店外嘢,自己事後先知,又真係好意思走去收人錢咩?

Overall我覺得打和
咩文明國度嘅人會支持客嗰邊?
切餅費呢啲嘢好Common
作為客人問清楚都好平常姐
係人地餐廳用人地嘅位食外來嘢
人地收返錢真係大條道理喎
食過幾次,只能夠講間嘢平時幾好
以後唔去呢間野
以我理解係食緊cake果時見到, 經理行埋去講先後已經發爛渣
唔係乜秋後算賬

如果粒聲唔出 到埋單先知就經理問題
佔用左佢鋪頭空間唔使錢?
人哋生日唔請埋個客食飯過唔過意得去
正黑店
咪就係
仲有d留言話睇唔到你食就係自己失職抵死
香港人幾時變到咁口面皮自我約束咁低
咁係咪冇人睇到就可以為所欲為先
就算乜都無提供
最簡單/商業考量就係因爲件餅係外來食品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞