今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
我計嘅次序係
佢哋發現,到班人落單前,果一段時間唔講,已經唔應該再講。
我支持日本消費

留港一律買餸/兩餸
大陸仔係咪唔識香港飲食習慣
雖然收切餅費好common
但為左100蚊寫到篇文咁長會唔會有d on9
食過幾次
唔知邊個係經理 但全部staff都好好態度
如果我見到間餐廳有限時又有最低消費我一定唔會入去囉
唔收係人情 收係道理
但你將人情當道理就點計都唔啱
間餐廳係你 你真係可以叫佢走
但唔可以話你食左乳豬所以收你一千蚊
班客冇禮貌問都唔問 但冇寫走去收人錢係自己蝕章喎
但講完照落order機會較大
係 我#21都話如果粒聲唔出 到埋單先知就經理問題
其實呢,你去間稍為好少少嘅餐廳既話,人哋切餅真係好好服務,切得靚,又幫你影相,有啲仲幫你唱生日歌
努力返工搵多啲錢,出去見識吓喇
明明人地大事化小,你講到係你唔追究笑撚死人咩
你係咪睇得太多TVB,諗住請律師告人啊?
前面一大段話之前會酌情處理 但係唔講明先就咁耿耿於懷?
其實你係咪想間鋪係臨時庇護中心,自己拎野去食嘆冷氣?咁班賓賓星期日坐晒入去先備野食都得啦
就係奶過呢d西客先會明文規定貼出黎正常客拎蛋糕都會問收唔收啦,除非大陸仔第一日落黎香港
有啲客人真係好姑寒又核突

如果西客唔使餐廳雪,冇用餐廳嘅餐具,都可以隻眼開隻眼閉
9成餐廳都無蛋糕提供
咁要慶祝生日係自備架啦
叫切餅費,其實租場費黎
唔可以喺人哋餐廳食外帶食物,香港地基本文化嚟㗎啦,咁都仲駛講?

真係講咪餐廳道理啱晒,如果玩條例(餐廳冇寫明)咪客人啱囉
大陸新移民?帶cake入人地餐廳食,主動問要唔要切餅費常識啦。
係,好多人混淆件事。
無寫,食之前無講,根本無資格,無法律根據去收。
你可以趕人走,但個客唔係必需俾。
你存在價格,消費者就可以比較同揀,如果依間餐廳收1000切餅,隔離鋪收500,人地可以揀隔離鋪食。但食完先話收俾1000的話根本就夾硬黎。
好多人因為金額細無視左件事本質。
飲茶茶錢幾蚊都有寫出黎。
一般嚟講就係客人問,冇人會搜你身帶左乜。
香港真係大陸化咗,你呢啲大陸化人唔明咩叫面斥不雅?中国人真係要管
正常人第一次去實問收唔收切餅費

假設果幾個客上次食過係真
可能上次已經問過,係唔收,今次咪直頭唔問
香港真係完, 帶外來食物去人哋餐廳食都仲咁大條道理都仲有得拗, 真係以為到到都快餐店咁任坐。
真心返大陸食好過
佢地班友係無禮貌同無少少道德。
但難聽d講,正常人會問,咁你間餐廳唔俾白卡去食?
責任唔係一句預客會問就轉移左去消費者到。
唔好又混淆左道德同責任兩樣野。
個客無道德,餐廳夾硬收費都係無道德。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞