今次依單「蛋糕費」事件,你撐邊一邊?

587 回覆
34 Like 291 Dislike
如果坐位有限 , 老闆又介意 , 應該簡單定個最低消費金額及用餐時間 , 平時放寬處理就得
點解要係員工角度睇?

如果死都要話嗰8個客冇問題
你不如話成件事嘅起因係有8個老母唔識教仔 冇教喺餐廳食野唔可以食外來食物
咁仲make sense
你條撚樣竟然係撐個客
冇撚嘢下話

$100 都乍型
仲要用粗口屌人
因為佢之前無遇過呢啲客嘛
今次之後應該會啦

啲人硬係鍾意玩爛嘢
個客自己都話之前試過唔收
老闆又話好多時可以免
個經理仲會自己揞荷包咁soft
佢正正常常問可能都唔駛畀
素你老母個質咩
其實真係冇切餅
做乜鳩叫切餅費
話帶外來食物嚟食費唔得架咩
8 個人都咁啱真係唔知 , 抑或有疑惑都專登唔問先

=========

常識題

以香港有侍應招呼落單既 餐廳 / 茶餐廳 黎講 ( 不包括 M記之類無侍應落單既快餐店 )
十間有九間都會阻止客人食外面帶來既食物或生日蛋糕 , 或者要收費用例如所謂切餅費 , 呢個常識係咪存在 ? YES / NO ?

YES
NO
擺明閪客啦, 衝人入地間鋪食蛋糕玩賴皮。
8個人食野連埋個蛋糕都唔過100蚊一位, 想點
一係你學D麥難民, 拎埋個二餸飯, 入麥記食囉

不過有個建議比個客, 打上三叔公園, 話間鋪閪, 圍下爐,
入邊有個主持叫灘叔, 會好支持你地(佢本人就係極品閪客)
到時就變 "外來食物嚟食費" 係咪必然包埋 切 / 分碟 呢個動作既爭拗
唔點餐入嚟即食個蛋糕,其實真係非常唔禮貌
對於我黎講,”外來食物”常理係 水 以外既一切

係餐廳食”外來食物”就應該問左餐廳先

唔問一係就係對”外來食物”定義有落差,一係就想偷雞做咗無人見到

至於有冇得坐低食生日蛋糕 同 幫唔幫襯一間餐廳,
我就覺得無直接關係
新香港人知唔知咩是面斥不雅都成疑問
點解間鋪要比個位你安全舒服咁食你自己帶黎既野先 你當人地開善堂,係社會到無啦啦有個舒舒服服既位比埋冷氣比埋裝修你室內一班人唔收你錢咁食自己買返黎既蛋糕,你好意思?面皮都幾厚
不如入埋人地間食店札營啦
同啲撚樣自己買料去大家樂大快活吉野家打邊爐一鳩樣
個人覺得切餅費同加一 一樣咁on9
唔明點解係華人地區食野會有呢d收費
唔想人帶野入來食直接話不可帶外來食物
你話佢快快手手食左就算啦
比我係老闆就當睇唔到
但如佢你個蛋糕入來叫你拎碟拎叉雪蛋糕你收佢錢都好合理
所以咪唔好叫「切餅費」囉
事實睇個款又真係冇「切/分碟」
同帶個麥當勞入去食冇乜分別

佢呢個情況真係絕無僅有
正常外帶食物直頭係要出聲禁止
但偏偏又係生日蛋糕又講唔通
不過都建議應該變通咪叫「切餅費」
或者叫「例外嘅外帶食物費」會好啲
係囉你係門口食左個蛋糕先入去呀
不嬲餐廳都係唔比食自己帶入去既野
無呢個常識只可以話你地面皮厚
人哋鋪頭喺做生意場所嚟,入面所有嘅設施都係為咗賺錢而設,包括燈冷氣枱凳,所以人哋點解要免費畀外來食物喺人哋鋪頭度食
弱智樓豬同啲支那腥港人一撚樣
大模廝樣咁拎外來食物入入哋間舖食
零common sense仲諗住側側膊,扮冇事發生
比人發現就聲大夾惡,食得咁撚鬼鼠
你平時做開賊定原來當差做緊反駁隊啊
帶外來食物已經唔應該,唔通我買個兩餸飯入去食又可以?

8 個人食$709...
係囉隔離有間麵包店 帶埋d10蚊一舊既麵包 7蚊一包既紙包飲品 前後先17蚊 入人地鋪頭食完先17蚊 拍下屁股話我無叫野食喎 入黎坐左陣之麻 17蚊一餐幾抵架 洗乜捱人70蚊一個午餐 咁撚唔要面既依家d人 仲要8條友都無面子
笑撚死
私人地方無啦啦畀你入嚟坐低食蛋糕?
當餐廳係街邊公園?
d茶記冰室好多間都唔寫架,下次試下拎成塊pizza入去食睇下你比唔比人擺上網
老實真係唔貴
多數會幫你清檯再比過曬啲碗碟刀叉
不嬲外帶食物都係咁
極端啲講
大佬你拎個叉雞飯入黎涼冷氣又得咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞